Vlast Srpske krši Ustav: Uskraćivanje prava na liječenje?!

Trudnice, porodilje, djeca i starije osobe imaju pravo na besplatno liječenje, odnosno pravo na zdravstvenu zaštitu koja se plaća iz javnih prihoda – jasno je napisano u Ustavu Republike Srpske. Ipak, trudnica koja se porodi, moraće da plati sve troškove iz svog džepa, ukoliko njen poslodavac nije uplatio doprinose na platu na vrijeme. Isto važi i za porodilje i za djecu čijim roditeljima ili starateljima nisu uplaćeni doprinosi.

Republika Srpska 12.08.2023 | 19:40
Vlast Srpske krši Ustav: Uskraćivanje prava na liječenje?!

Advokat Vladimir Dragičević, za BN televiziju objašnjava da jedan Zakon, u ovom slučaju Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju RS, koji je nedavno stupio na snagu, ne bi smio biti iznad jednog Ustava, kao što je to sada slučaj.

„Smatram da je ovakva praksa direktno u suprotnosti sa Ustavom RS, jer trudnice, djeca i starija lica imaju pravo da se liječe iz javnih prihoda bez ikakvog ograničenja, a ako neko postavlja ograničenja u skladu za nekim zakonom, to se ne odnosi na ove kategorije. Prije svega treba preispitati ustavnost Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju“, poručuje advokat Dragičević.

Jedini izlaz iz ovog problema je, kako kaže advokat Vladimir Dragičević, u izmjeni predmetnog zakona ili donošenju odluke od strane Fonda zdravstvenog osiguranja RS po kojoj bi se ove kategorije smatrale osiguranim licima. U Fondu ne žele ni da čuju za taj prijedlog.

"Svima u društvu bi trebalo da bude u interesu da se poštuju zakonske obaveze, jer ako se za nekoga koji radi i dobijaju mjesečnu platu, ne uplaćuju doprinosi, njegovo liječenje bi se trebalo, onda, finansirati od onoga za koje se doprinosi redovno uplaćuju. Da li je to poruka koju treba da se pošalje? Teza da bez obzira na to što poslodavac nije uplatio doprinose radniku koji je to i zaradio treba omogućiti odobravanje prava iz zdravstvenog osiguranja zasnovana je na po30 grešnoj postavci, jer se na taj način opravdava kršenje zakona, što vjerujemo nikome nije cilj" - kažu u Fondu zdravstvenog osiguranja RS. 

Advokat Vladimir Dragičević kaže da je moguće i podnošenje zahtjeva pred nadležnim okružnim sudom, ali to tek nakon što određenoj osobi bude uskraćeno pravo na zdravstvenu zaštitu.

 „Taj zahtjev jeste dosta jednostavniji i kraće traje nego klasična tužba. Potrebno je da se ovakav slučaj zaista desi i da Fond odbije uslugu, odnosno da npr ne tretira trudnicu kao osiguranika, ili da Dom zdravlja izda račun, jer u skladu sa Ustavom on ne smije da uskrati ovim kategorijama pravo na pružanje zdravstvene zaštitte“, poručuje Dragičević.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS poručuju da su poslodavci imali skoro tri godine, da se presaberu, izmire dugove i nastave redovnu uplatu doprinosa. Svi su bili upozoreni na vrijeme da je vanredna situacija u Srpskoj ukinuta, te podsjećaju da samo poštuju zakone. Poreska uprava RS je nadzorni organ koji bi trebalo da prati, kontroliše i kažnjava nesavjesne poslodavce. Očigledno bezuspješno. Tanja Vukomanović, poslanik PDP – a u Parlamentu Srpske poručuje da bi trajno rješenje bile drakonske kazne za nesavjesne poslodavce, koliki dug za doprinose tolika i kazna koja dodatno mora da se plati.

 „Trudnica zaposlena na UKC – u ne može da se liječi besplatno jer ona nema zdravstveno osiguranje. Došli smo u situaciju da djeca ne mogu da prime vakcinu, jer se vakcina ne može platiti i nisu znali šta da rade, jer dijete nije bilo osigurano. Sve je to veliki problem i rješenje u koje su nas doveli“, kaže Vukomanović.

U Republici Srpskoj je, zaključno sa junom ove godine, bilo 253 hiljade radnika za koje su redovno uplaćivani doprinosi, dok 46 hiljada nije imalo pravo za zdravstvenu zaštitu zbog poslodavaca koji su isplatili plate, ali ne i uplatili dorpinose. Apsurd u svemu tome je što među njima mahom ima institucija iz javnog sektora, što znači da je u tom slučaju poslodavac država, ista ona koja bi trebalo i da kontroliše i kazni nesavjesne poslodavce.

(BN/Foto: Getty Images) 

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Mo

12.08.2023 20:02

Potpuno pogresni mehanizmi se primjenjuju. Zakon je ocigledno neustavan.

ODGOVORITE
Name

Re

12.08.2023 20:21

Nije to jedini zakon. Šta je sa zakonom koji poslodavci ne poštuju. Moraju se takvi kažnjavati i suditi jer oni su krivci. Nije trudnica ni fond zdravstva ni ustav kriv. Jedino poslodavac.

Name

blbl

13.08.2023 08:32

Fakturu poslati poslodavcu koji nije placao osiguranje.

Name

To znaci

12.08.2023 20:41

Da disidente bez osiguranja nece moci trpati po psihiatrijama, ne znam kako ce tu iznac resenje, jer to im treba

ODGOVORITE
Name

Za FOND

12.08.2023 20:51

O kakvom zakonu pričaju iz Fonda kada oni ne poštuju sudsku presudu za refundaciju troškova liječenja?

ODGOVORITE
Name

11903

12.08.2023 21:42

Većina zdravstvenih radnika u RS trenutno nema pravo na zdravstvenu zaŝtitu. Jedan sam od njih. Imam status RVI, ali da bi bio osiguran po tom osnovu morao bi da napustim posao pred penziju. Eto takvo smo druŝtvo stvorili.

ODGOVORITE
Name

Re

12.08.2023 23:44

Zahvali se poslodavcu i vladajućoj kasti

Name

re 11903

13.08.2023 09:40

a ti, buzdovane, komentariši po portalima, sakriven, jer nemaš jajca da to kažeš javno...e zbog takvih kao ti ovo društvo i jeste nakaradno...rvi si, al u šimičima, u linburgu mjesecu kad se majmuni šišaju...vi ste krivi, lafo borci neki...potkupljive jajare

Name

Istina

12.08.2023 21:42

Oni iz Ustava poštuju samo što im odgovara. Ustav i Narodna skupština su nažalost kod nas pozorište sa lutkama a zna se ko vuče konce.

ODGOVORITE
Name

Prije,

12.08.2023 22:30

Desetak godina, poslije rada kod privatnog poslodavca, koji je zbog manjka posla meni dao otkaz, sam saznala da mi nisu uplaćeni porezi, doprinosi, zdravsveno, srećom nije mi ni trebalo to zdravstveno. Prijavila sam inspekciji rada, tamo sam se na razgovoru sa inspektorom osećala kao najveći lopov u državi, obratila sam se i poreskoj upravi, oni su bili u stalnom kontaktu sa mnom, profesionalno su radili, ali taj privatnik je odjavio delatnost i ja ostadoh ni na nebu ni na zemlji. Znači isto je i prijaviti vlasnika i ne prijaviti jer ih niko ne kažnjava. Imali su im šta oduzeti i time izmiriti obaveze prema meni. Tako svi se mi možemo da samo nervirati, bezveze žaliti poslodavac je uvijek u prednosti.

ODGOVORITE
Name

Ja

12.08.2023 22:32

Lijecite robijase i u ice besplatno a djecu i trudnice necete dno dna.

ODGOVORITE
Name

Ha Ha

12.08.2023 23:46

Riješenje za ovu zavrzlamu je tako jednostavno, živite zdravo !

ODGOVORITE
Name

Da nema entiteta

13.08.2023 00:45

...bilo bi kud i kamo lakše se nositi se sa loppvluko. Bilo bi ga ali bi bilo i lakše suzbijati isti. Ovako, tzv rs (koja postiji da bi se resursi Bosne i Hercegovine uništavali i sijala mržnja prema Bošnjacima jer su muslimni) opstaje kao rak rana.

ODGOVORITE
Name

Za Da nema entiteta,

13.08.2023 11:56

Jarane dva entiteta, a u vas 10 kantona, smanjite to malo, vama sam Republika Srpska smeta, a u vas 10 puta svega više.

Name

Poletarac

13.08.2023 13:08

Stvarno je do Srpske? Kako onda gospodja Izetbegovic provede cijelu karijeru u zdravstvu bez adekvatnog obrazovanja? Nisu problem ni entiteti, ni lopuze kao Sebija, vec idioti kao ti koji se loze na gluposti i odbijaju da vide sta je stvarni problem u nasem drustvu - sveopsti, dobro ukorjenjen primitivizam, i sklonost korupciji.

Name

Zato RS

13.08.2023 08:22

...i postiji. Zato je i stvorena . Da krši sve zakone i ljudske i moralne.

ODGOVORITE
Name

Banjaluka

13.08.2023 09:35

ova nevlast krši sve što se može skršiti, dok i sami ne budu skršeni, a hoće, dočekaćemo i taj dan

ODGOVORITE
Name

Da

13.08.2023 10:15

Nije zalosno bilo bi smjesno. Covjek je sve unistio zajedno sa svojom sektom i dio ljudi ga i dalje podrzava . Sad kad mecka zaigra pred njihovim vratima bice kukanja . Sta zove nas da branimo instituciju predsjedni Republike a on kad js gdina Poplasena s tim istim strancima izbacio iz Banskog dvora nije se oglasavao. Kako sijes tako izanjes

ODGOVORITE
Name

Re

13.08.2023 12:28

Samo si još trebao da kažeš da krše i Povelju UN kako si krenuo! Zato dijete ne mlati praznu slamu jer to što govoriš to radiš zato što sebi tražiš posla kao advokat i ni zbog čeg drugog!

ODGOVORITE
Name

Cinjenica

13.08.2023 23:59

Ako gospoda vec poznaju Ustavne odredbe i jasno im je da Zakon nije u skladu sa Ustavom, nema potrebe da to objavljuju po medijima, dovoljno je da upute Apelaciju Ustavnom Sudu RS, oni kao advokati ili poslanici u NSRS to mogu uraditi, za razliku od obicnih gradjana, trudnica, djece... U normalnom sistemu te Odredbe sud odbaci vec u fazi pripreme prije izglasavanja, tad su svi imali nacrt i poslan je u Komisiju Ustavnog Suda koja je dala neku Saglasnost da bi bio Usvojen, dakle ako je stupio na snagu jos prije nekoliko godina, sta smo cekali i ko su clanovi te Komisije koja je dala saglasnost, da se provjere njihove diplome pravnika, ali i njihov konto imovine, da li je sve legalno steceno i rade li u interesu RS i njenih stanovnika.

ODGOVORITE