Љубав и вјера: Јапанско-српско вјенчање у Тавни

Јапанац из Хирошиме Ноаки Нишида данас је Светом тајном крштења у манастиру Тавна код Бијељине примио православну вјеру. Његово крштено име је Никола.

Република Српска 12.08.2023 | 16:49
Љубав и вјера: Јапанско-српско вјенчање у Тавни

Судбина увијек спаја оне који су суђени једно другоме, па макар били на различитим крајевима свијета. Тако су се Сара из Бијељине и Ноаки Нишида из Хирошиме прије 12 година срели у Њемачкој.

Била је то љубав на први поглед, прича Ноаки за БН . Након што су добили кћерку, одлучили су да дођу у Сарин родни крај и своју љубав крунишу браком у манастиру Тавна. Како православна вјера налаже, прво је обављен чин крштења. Примивши православну вјеру Ноаки је постао Никола, а његова кћерка добила је име Илијана.

"Волим да боравим овдје, прија ми све и зато сам одлучио да примим православље и да се крстим. Требаће времена да се слегну осјећања", каже Ноаки.

Присјећајући се свог познанства са супругом Саром прича да се цио живот бави професооналним бацањем кугле, те да су га тренинзи и довели у Минхен, гдје је упознао љубав свог живота. Иако мало зна о српској традицији и обичајима, труди се да што више научи. За сада на српском зна да каже:

"Ја волим купус и месо, ја волим све", каже с осмјехом Ноаки. 

Љепоте Семберије свакако су примамљиве за живот, али породица Нишида ипак ће се вратити назад у Њемачку.

"Радо бих овдје да живим, али моја жена је магистар молекуларне медицине и њена перспектива је у Њемачкој."

Кћеркица Илијана учиће подједнако српски, јапански и њемачки језик, каже Нишида и додаје да ће сваки наредни одмор искористити да са породицом дође у Семберију и посјети манастир Тавну, одакле одлазе надахнути вјером, надом и љубављу.

(БН) Фото: БН

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Биљана

12.08.2023 18:56

Наздравље и спасење ти било крштење , брате у Христу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цвико

12.08.2023 18:59

Манастир Тавна сија пуним сјајем,прошлог мјесеца свету тајну крштења примио Домагој Маргетић данас из далеког Јапана...нека је са срећом новим члановима хришћанске заједнице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лепе Вести

12.08.2023 19:00

Добро је да се расе мјешају, Дјеца буду лијепа и паметна ! У комшилуку имам комшиницу, наше горе лист, удата за Кинеза , имају двоје прелијепе дјеце, а тек што су дјеца паметна !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

12.08.2023 19:00

Нека је са срећом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазар

12.08.2023 20:38

Манастир Тавна сија златним сјајем захваљујуци једном и никад поновљивоме владики Василију.То је прије његовог доласка на мјето владике била запустена светиња

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајевица

12.08.2023 23:52

Владика Василије, је много учинио за североисточни дио Бих. Онима коме је сметао, они су му и наместили две оптужбе.

Name

Да Да

12.08.2023 22:50

Госпођа је магистар молекуларне медицине , треба ли шта додати ? Занимљиво, ми имамо неке који су завршили факултет политичких наука, у ери комунизма, више од пола тога, данас "не пије воде", али џаба, они дан данас ведре и облаче ! Госпођо, држите се Њемачке, док са овима не звршимо, биће овде мјеста и за вас !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберко

13.08.2023 00:09

Господ Бог нека вас чува драги људи. И вас и вашу породицу. Наздравље вам и наспасеље крштење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

13.08.2023 08:38

"али моја жена је магистар молекуларне медицине и њена перспектива је у Њемачкој"

ОДГОВОРИТЕ
Name

И ја то ...

13.08.2023 12:51

..несто гледам и мислим се....бас воли своју домовину. Остани бона овде кад вец волис своју земљу.... али тп је само орестиз да се види и зна у крају ко је и ста је... то нам је вјецита болест. Имамо ми јос таквих . пацијената. А њрму би било боље да је остао при синтоизму или будизму...

Name

Лепо име Илијана

13.08.2023 11:15

Саро и Никола нека вам је срецно и дуговецно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

16.08.2023 18:34

Точио сам гориво на Нешковићевој пумпи у Пучилама и тада сам их први пут срео, пошто сам на ауту видио њемачке таблице проговорио сам са њим на њемачком језику Лик (Никола) је изузетно био љубазан и пресрећан што има с неким да прича течно њемачки .Он и супруга су ми рекли да су ту још који дан због вјенчања и свадбе али су ми прескочили или намјерно нису рекли да ће то бити њихова свадба..Сад их случајно нађох на БН порталу па им овим путем искрено и од срца честитам вјенчање и желим им пуно среће и љубави у браку за још 100 година

ОДГОВОРИТЕ