Ljubav i vjera: Japansko-srpsko vjenčanje u Tavni

Japanac iz Hirošime Noaki Nišida danas je Svetom tajnom krštenja u manastiru Tavna kod Bijeljine primio pravoslavnu vjeru. Njegovo kršteno ime je Nikola.

Republika Srpska 12.08.2023 | 16:49
Ljubav i vjera: Japansko-srpsko vjenčanje u Tavni

Sudbina uvijek spaja one koji su suđeni jedno drugome, pa makar bili na različitim krajevima svijeta. Tako su se Sara iz Bijeljine i Noaki Nišida iz Hirošime prije 12 godina sreli u Njemačkoj.

Bila je to ljubav na prvi pogled, priča Noaki za BN . Nakon što su dobili kćerku, odlučili su da dođu u Sarin rodni kraj i svoju ljubav krunišu brakom u manastiru Tavna. Kako pravoslavna vjera nalaže, prvo je obavljen čin krštenja. Primivši pravoslavnu vjeru Noaki je postao Nikola, a njegova kćerka dobila je ime Ilijana.

"Volim da boravim ovdje, prija mi sve i zato sam odlučio da primim pravoslavlje i da se krstim. Trebaće vremena da se slegnu osjećanja", kaže Noaki.

Prisjećajući se svog poznanstva sa suprugom Sarom priča da se cio život bavi profesoonalnim bacanjem kugle, te da su ga treninzi i doveli u Minhen, gdje je upoznao ljubav svog života. Iako malo zna o srpskoj tradiciji i običajima, trudi se da što više nauči. Za sada na srpskom zna da kaže:

"Ja volim kupus i meso, ja volim sve", kaže s osmjehom Noaki. 

Ljepote Semberije svakako su primamljive za život, ali porodica Nišida ipak će se vratiti nazad u Njemačku.

"Rado bih ovdje da živim, ali moja žena je magistar molekularne medicine i njena perspektiva je u Njemačkoj."

Kćerkica Ilijana učiće podjednako srpski, japanski i njemački jezik, kaže Nišida i dodaje da će svaki naredni odmor iskoristiti da sa porodicom dođe u Semberiju i posjeti manastir Tavnu, odakle odlaze nadahnuti vjerom, nadom i ljubavlju.

(BN) Foto: BN

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Биљана

12.08.2023 18:56

Наздравље и спасење ти било крштење , брате у Христу.

ODGOVORITE
Name

Cviko

12.08.2023 18:59

Manastir Tavna sija punim sjajem,prošlog mjeseca svetu tajnu krštenja primio Domagoj Margetić danas iz dalekog Japana...neka je sa srećom novim članovima hrišćanske zajednice

ODGOVORITE
Name

Lepe Vesti

12.08.2023 19:00

Dobro je da se rase mješaju, Djeca budu lijepa i pametna ! U komšiluku imam komšinicu, naše gore list, udata za Kineza , imaju dvoje prelijepe djece, a tek što su djeca pametna !

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

12.08.2023 19:00

Neka je sa srećom.

ODGOVORITE
Name

Lazar

12.08.2023 20:38

Manastir Tavna sija zlatnim sjajem zahvaljujuci jednom i nikad ponovljivome vladiki Vasiliju.To je prije njegovog dolaska na mjeto vladike bila zapustena svetinja

ODGOVORITE
Name

Majevica

12.08.2023 23:52

Vladika Vasilije, je mnogo učinio za severoistočni dio Bih. Onima kome je smetao, oni su mu i namestili dve optužbe.

Name

Da Da

12.08.2023 22:50

Gospođa je magistar molekularne medicine , treba li šta dodati ? Zanimljivo, mi imamo neke koji su završili fakultet političkih nauka, u eri komunizma, više od pola toga, danas "ne pije vode", ali džaba, oni dan danas vedre i oblače ! Gospođo, držite se Njemačke, dok sa ovima ne zvršimo, biće ovde mjesta i za vas !

ODGOVORITE
Name

Semberko

13.08.2023 00:09

Gospod Bog neka vas čuva dragi ljudi. I vas i vašu porodicu. Nazdravlje vam i naspaselje krštenje.

ODGOVORITE
Name

Realnost

13.08.2023 08:38

"ali moja žena je magistar molekularne medicine i njena perspektiva je u Njemačkoj"

ODGOVORITE
Name

I ja to ...

13.08.2023 12:51

..nesto gledam i mislim se....bas voli svoju domovinu. Ostani bona ovde kad vec volis svoju zemlju.... ali tp je samo orestiz da se vidi i zna u kraju ko je i sta je... to nam je vjecita bolest. Imamo mi jos takvih . pacijenata. A njrmu bi bilo bolje da je ostao pri sintoizmu ili budizmu...

Name

Lepo ime Ilijana

13.08.2023 11:15

Saro i Nikola neka vam je srecno i dugovecno.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

16.08.2023 18:34

Točio sam gorivo na Neškovićevoj pumpi u Pučilama i tada sam ih prvi put sreo, pošto sam na autu vidio njemačke tablice progovorio sam sa njim na njemačkom jeziku Lik (Nikola) je izuzetno bio ljubazan i presrećan što ima s nekim da priča tečno njemački .On i supruga su mi rekli da su tu još koji dan zbog vjenčanja i svadbe ali su mi preskočili ili namjerno nisu rekli da će to biti njihova svadba..Sad ih slučajno nađoh na BN portalu pa im ovim putem iskreno i od srca čestitam vjenčanje i želim im puno sreće i ljubavi u braku za još 100 godina

ODGOVORITE