"Шуме РС" планирају дати "Проинтеру" 3,5 милиона КМ

Директор „Шума Републике Српске“ Славен Гојковић у децембру прошле године испланирао је да ове године „Проинтеру“ за интегрални информациони систем и опрему да више од 3,5 милиона марака, чиме би цијена фамозног софтвера премашила 20 милиона КМ, открива ЦАПИТАЛ.

Република Српска 11.08.2023 | 08:58
"Шуме РС" планирају дати "Проинтеру" 3,5 милиона КМ

Овим је демантован ранији званичан став „Шума РС“ да неће бити потребна додатна средства за уклањање недостатака на Проинтеровом информационом систему.

У производно-финансијском плану „Шума РС“ који је управа усвојила у децембру, а који је тек прошле седмице постављен на званични сајт овог предузећа наводи се да се „у току 2023. године планира успостављање интегралног информационог система на савременим технологијама, коришћењем мобилних рачунара за праћење шумских дрвних сортимената“.

„То би требало да нам омогући бржи и квалитетнији рад са значајнијим финансијским ефектима“, наводи се у производно-финансијском плану који је усвојен и протоколисан 14. децембра прошле године.

Подсјећамо, примјена информационог система САП-а за који су „Шуме Српске“ дале „Проинтеру“ 17 милиона КМ почела је 1. новембра прошле године, а већ 15. новембра упућен је допис свим организационим дијеловима да „због уочених проблема са синхронизацијом мобилних уређаја у САП-а обуставе његову примјену”.

Из овог јавног предузећа одговорили су тада за ЦАПИТАЛ да је у току отклањање уочених недостатака у раду мобилне апликације, као и додатна тестирања и провјере како не би на терену долазило до сличних ситуација.

Поред тога, из „Шума РС“ су 15. децембра, дакле само дан након усвајања производно-финансијског плана за ову годину истакли да „неће бити потребна никаква додатна средства за отклањање проблема са синхронизацијом и за исправљање грешака, јер се сви проблеми, грешке и корекције врше у склопу имплементације новог информационог система“.

 План је реализован крајем маја када су “Шуме Српске” званично прихватиле „понуду Проинтера која испуњава услове из тендерске документације, као и захтјеве у погледу описа предмета набавке“ и овој фирми дале посао набавке преносних принтера и ПДА уређаја вриједан 2,5 милиона марака.

Киша квари оптимистичан план

Поред давања 3,5 милиона КМ „Проинтеру“, у производно-финансијском плану „Шума РС“ наводи се да се „у 2023. години очекује финансијски резултат од 5,7 милиона КМ“.

„То је могуће остварити само уз максимално ангажовање свих запослених у предузећу и уз услов да не дође до неког већег поремећаја на тржишту наших производа. Уз све то пожељно би било да се обезбиједи бољи третман предузећа код релевантних институција. Конкретна помоћ предузећу била би, поред осталог, и сагласност Владе РС на продају најквалитетнијих шумских дрвних сортимената путем лицитације што је и предвиђено овим планом, а и обавеза је која проистиче из важећег Акционог плана на сузбијању незаконитих активности у сектору шумарства и дрвне индустрије“, наводи се у плану.

У смислу извршења прозводних задатака, каже се даље, потребно је субвенционисати приватна предузећа приликом набавке средстава рада за експлоатацију шума.

„На побољшање пословања значајно би утицало смањење издвајања за локалне заједнице које је потребно ускладити са издвајањем у земљама у окружењу“, каже се у плану.

(Цапитал)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Xx

11.08.2023 09:06

Јадна је ово држава. Једино Проинтер добија послове од државе. Све што је државно поклопила је једна гладна породица. Електронски дневници у школама у њиховој надлежности. Софтвер им је у Загребу. Толико о српству.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дадо

12.08.2023 17:05

Па није чуду што сви одоше из ове дежаве

Name

Рс

11.08.2023 09:12

Ниста ново , давно доказано да код нас управља снсд, све фирме блиске водји имају итекако корист, остале странке које нису у коалицији, немају ни користи, нити њихове критике пију воду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мр РАДЕНКО ЛАКЕТИЋ

11.08.2023 09:14

Ако ћемо поштено ипак сам ја најзаслужнији за увођење новог информационог система и сарадњу са угледном компанијом Проинтер.Можда се лаицима чини да је то скупо али вјерујте мени, највећем шумарском стручњаку у РС, да ће се та улагања вратити за двије године. Ја сам увео и ФСЦ цертификат у Шуме РС. То моје знање и искуство је препознао престолонаследник и препоручио ме министру Сави Минићу за његовог помоћника за шумарство, умјесто малог Зубића. Ја ћу и даље наставити, са ове нове позиције, да развијам шумарство и дигнем на здраве ноге ЈПШ Шуме РС, као што сам и радио цијели свој радни вијек. Могу доста унаприједити, ипак сам ја магистар!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

11.08.2023 09:17

Власт и опстаје јер сусе удружили и воле РС само због пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Славене

11.08.2023 09:21

Ти си гробар Шума РС. Добар си цовјек али бас лос директор, најгори. Зар теби није јасно докле си Шуме довео? На какву си то Управу пристао? Са ким цес радити? Сто се не повуцес? За добробит и своју и Шума РС...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈПС СУМЕ РС

11.08.2023 09:29

Циљ је да се предје 20 милиона

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стојициц

11.08.2023 09:29

Мисли Славен да це тако остати јос на целу предузеца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шг Чемерница

11.08.2023 09:33

Основно, дасе обезбиједи плата да некасни и регрес за годишњи одмор. Па зар није превише за тај проинтер, најбоље би било да шуме рс се дају на кориштење проинтеру. Ако тај систем добро функционише хоћели доћи до смањења радне снаге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

11.08.2023 09:39

Требају им дати 35 милиона кад народ ћути и били га уво за све

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цапитал

11.08.2023 09:41

Не сери више. Нико никоме не даје то џаба онако, него отиђите и ви мало до шума Р Српске да и вама дају бар коју стотину или колац. Фали вама пуно тога

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОДОЛА

11.08.2023 09:45

СРЕЦА, ПА ИМА ОВАЈ ПРИНТЕР ДА "СПАСИ" БУДЗЕТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И СВА ДРЗАВНА ПРЕДУЗЕЦА ОД ПРОПАДАЊА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаја

11.08.2023 10:02

Док де не почну кажњавати они који намјерно успоравају процес рада на терену, док се примачима не објасни да радно вријеме није од 10-12х па се "не стиже", док се са трена не макну сви они који неће да раде, па саботирају, неће бити ни рада. Систем функционише, људи су проблем, и подршка коју добијају од руководиоца и осталих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

11.08.2023 10:04

Мене занима има ли ту одговорности онога ко је инсталирао систем тј. проинтера или шумарства незнају то користити.У оба случаја неко треба одговарати јер 17 милиона није мало пара да би систем био неупотребљив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доситеј

11.08.2023 10:16

Обавеставају се градјани и сељаци у Реп Српској да ускоро креце екипа по зградама и куцама да узима прилог за Додикову кцер и сина, тј за њихове фирме. Минималац који треба да се дадне је 100 км. Ко не дадне креце одузимање имовине и наплата дуга за помоц Додиковој дјецици.. Сви треба да поздраве овај акт милосрдја да неби били оптузени за клевету уколико буду дигли обрве. И немојте заборавити да и Зељка има сина. Спремите пара.. Треба њихову дојенцад хранит. А послије це давати мање, по 50 км за дјецу низих кадрова попут Стевандица, Несица, Спирица, Радмановица, Мице Трофртаљке и Гарганела која се до задњег дана борила да се одрзе акцизе и пдв.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

11.08.2023 10:36

Најпаметније је да им све дамо и да будемо мирни.Преписати све и овако нам сваки дан узеше душу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

11.08.2023 11:00

Немојте брукат предузеће тог ранга. Мало је то. Не живи проинтер од милостиње. Ово је невиђено подцјењивање. Не бих вам био у кожи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

11.08.2023 11:02

Како их више није срамота да пљачкају Р.С коју су готово опустошили али немају мјере незаситом никада доста а Народ у амбису.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајцевиц

11.08.2023 11:09

Да министар Рајцевиц И кум Игора Додик сад ради у Проинтеру И он је то путем СНСД а средио да се добије овај послао. Бозе ме сацувај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

11.08.2023 11:57

Тко управља овим Проинтером, гдје му је сједиште?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

11.08.2023 12:37

Шта је Швајцарска за нас? Лете милиони на све стране, сваки дан милионске вриједности се улажу. Помислим да ли сањам, никако да уклопим ове цифре у амбијент и окружење!!! Пољопривреда пала, сточни фонд уништен!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Орао

11.08.2023 21:08

То је свакако њихово ,са Дједовином мозе Свако да располазе како хоце Па И они

ОДГОВОРИТЕ