"Šume RS" planiraju dati "Prointeru" 3,5 miliona KM

Direktor „Šuma Republike Srpske“ Slaven Gojković u decembru prošle godine isplanirao je da ove godine „Prointeru“ za integralni informacioni sistem i opremu da više od 3,5 miliona maraka, čime bi cijena famoznog softvera premašila 20 miliona KM, otkriva CAPITAL.

Republika Srpska 11.08.2023 | 08:58
"Šume RS" planiraju dati "Prointeru" 3,5 miliona KM

Ovim je demantovan raniji zvaničan stav „Šuma RS“ da neće biti potrebna dodatna sredstva za uklanjanje nedostataka na Prointerovom informacionom sistemu.

U proizvodno-finansijskom planu „Šuma RS“ koji je uprava usvojila u decembru, a koji je tek prošle sedmice postavljen na zvanični sajt ovog preduzeća navodi se da se „u toku 2023. godine planira uspostavljanje integralnog informacionog sistema na savremenim tehnologijama, korišćenjem mobilnih računara za praćenje šumskih drvnih sortimenata“.

„To bi trebalo da nam omogući brži i kvalitetniji rad sa značajnijim finansijskim efektima“, navodi se u proizvodno-finansijskom planu koji je usvojen i protokolisan 14. decembra prošle godine.

Podsjećamo, primjena informacionog sistema SAP-a za koji su „Šume Srpske“ dale „Prointeru“ 17 miliona KM počela je 1. novembra prošle godine, a već 15. novembra upućen je dopis svim organizacionim dijelovima da „zbog uočenih problema sa sinhronizacijom mobilnih uređaja u SAP-a obustave njegovu primjenu”.

Iz ovog javnog preduzeća odgovorili su tada za CAPITAL da je u toku otklanjanje uočenih nedostataka u radu mobilne aplikacije, kao i dodatna testiranja i provjere kako ne bi na terenu dolazilo do sličnih situacija.

Pored toga, iz „Šuma RS“ su 15. decembra, dakle samo dan nakon usvajanja proizvodno-finansijskog plana za ovu godinu istakli da „neće biti potrebna nikakva dodatna sredstva za otklanjanje problema sa sinhronizacijom i za ispravljanje grešaka, jer se svi problemi, greške i korekcije vrše u sklopu implementacije novog informacionog sistema“.

 Plan je realizovan krajem maja kada su “Šume Srpske” zvanično prihvatile „ponudu Prointera koja ispunjava uslove iz tenderske dokumentacije, kao i zahtjeve u pogledu opisa predmeta nabavke“ i ovoj firmi dale posao nabavke prenosnih printera i PDA uređaja vrijedan 2,5 miliona maraka.

Kiša kvari optimističan plan

Pored davanja 3,5 miliona KM „Prointeru“, u proizvodno-finansijskom planu „Šuma RS“ navodi se da se „u 2023. godini očekuje finansijski rezultat od 5,7 miliona KM“.

„To je moguće ostvariti samo uz maksimalno angažovanje svih zaposlenih u preduzeću i uz uslov da ne dođe do nekog većeg poremećaja na tržištu naših proizvoda. Uz sve to poželjno bi bilo da se obezbijedi bolji tretman preduzeća kod relevantnih institucija. Konkretna pomoć preduzeću bila bi, pored ostalog, i saglasnost Vlade RS na prodaju najkvalitetnijih šumskih drvnih sortimenata putem licitacije što je i predviđeno ovim planom, a i obaveza je koja proističe iz važećeg Akcionog plana na suzbijanju nezakonitih aktivnosti u sektoru šumarstva i drvne industrije“, navodi se u planu.

U smislu izvršenja prozvodnih zadataka, kaže se dalje, potrebno je subvencionisati privatna preduzeća prilikom nabavke sredstava rada za eksploataciju šuma.

„Na poboljšanje poslovanja značajno bi uticalo smanjenje izdvajanja za lokalne zajednice koje je potrebno uskladiti sa izdvajanjem u zemljama u okruženju“, kaže se u planu.

(Capital)

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Xx

11.08.2023 09:06

Jadna je ovo država. Jedino Prointer dobija poslove od države. Sve što je državno poklopila je jedna gladna porodica. Elektronski dnevnici u školama u njihovoj nadležnosti. Softver im je u Zagrebu. Toliko o srpstvu.

ODGOVORITE
Name

Dado

12.08.2023 17:05

Pa nije čudu što svi odoše iz ove dežave

Name

Rs

11.08.2023 09:12

Nista novo , davno dokazano da kod nas upravlja snsd, sve firme bliske vodji imaju itekako korist, ostale stranke koje nisu u koaliciji, nemaju ni koristi, niti njihove kritike piju vodu

ODGOVORITE
Name

Mr RADENKO LAKETIĆ

11.08.2023 09:14

Ako ćemo pošteno ipak sam ja najzaslužniji za uvođenje novog informacionog sistema i saradnju sa uglednom kompanijom Prointer.Možda se laicima čini da je to skupo ali vjerujte meni, najvećem šumarskom stručnjaku u RS, da će se ta ulaganja vratiti za dvije godine. Ja sam uveo i FSC certifikat u Šume RS. To moje znanje i iskustvo je prepoznao prestolonaslednik i preporučio me ministru Savi Miniću za njegovog pomoćnika za šumarstvo, umjesto malog Zubića. Ja ću i dalje nastaviti, sa ove nove pozicije, da razvijam šumarstvo i dignem na zdrave noge JPŠ Šume RS, kao što sam i radio cijeli svoj radni vijek. Mogu dosta unaprijediti, ipak sam ja magistar!

ODGOVORITE
Name

Србо

11.08.2023 09:17

Власт и опстаје јер сусе удружили и воле РС само због пара.

ODGOVORITE
Name

Crni Slavene

11.08.2023 09:21

Ti si grobar Šuma RS. Dobar si covjek ali bas los direktor, najgori. Zar tebi nije jasno dokle si Šume doveo? Na kakvu si to Upravu pristao? Sa kim ces raditi? Sto se ne povuces? Za dobrobit i svoju i Šuma RS...

ODGOVORITE
Name

JPS SUME RS

11.08.2023 09:29

Cilj je da se predje 20 miliona

ODGOVORITE
Name

Stojicic

11.08.2023 09:29

Misli Slaven da ce tako ostati jos na celu preduzeca

ODGOVORITE
Name

Šg Čemernica

11.08.2023 09:33

Osnovno, dase obezbijedi plata da nekasni i regres za godišnji odmor. Pa zar nije previše za taj prointer, najbolje bi bilo da šume rs se daju na korištenje prointeru. Ako taj sistem dobro funkcioniše hoćeli doći do smanjenja radne snage.

ODGOVORITE
Name

Aa

11.08.2023 09:39

Trebaju im dati 35 miliona kad narod ćuti i bili ga uvo za sve

ODGOVORITE
Name

Capital

11.08.2023 09:41

Ne seri više. Niko nikome ne daje to džaba onako, nego otiđite i vi malo do šuma R Srpske da i vama daju bar koju stotinu ili kolac. Fali vama puno toga

ODGOVORITE
Name

DODOLA

11.08.2023 09:45

SRECA, PA IMA OVAJ PRINTER DA "SPASI" BUDZET REPUBLIKE SRPSKE I SVA DRZAVNA PREDUZECA OD PROPADANJA.

ODGOVORITE
Name

Jaja

11.08.2023 10:02

Dok de ne počnu kažnjavati oni koji namjerno usporavaju proces rada na terenu, dok se primačima ne objasni da radno vrijeme nije od 10-12h pa se "ne stiže", dok se sa trena ne maknu svi oni koji neće da rade, pa sabotiraju, neće biti ni rada. Sistem funkcioniše, ljudi su problem, i podrška koju dobijaju od rukovodioca i ostalih.

ODGOVORITE
Name

Arsa

11.08.2023 10:04

Mene zanima ima li tu odgovornosti onoga ko je instalirao sistem tj. prointera ili šumarstva neznaju to koristiti.U oba slučaja neko treba odgovarati jer 17 miliona nije malo para da bi sistem bio neupotrebljiv.

ODGOVORITE
Name

Dositej

11.08.2023 10:16

Obavestavaju se gradjani i seljaci u Rep Srpskoj da uskoro krece ekipa po zgradama i kucama da uzima prilog za Dodikovu kcer i sina, tj za njihove firme. Minimalac koji treba da se dadne je 100 km. Ko ne dadne krece oduzimanje imovine i naplata duga za pomoc Dodikovoj djecici.. Svi treba da pozdrave ovaj akt milosrdja da nebi bili optuzeni za klevetu ukoliko budu digli obrve. I nemojte zaboraviti da i Zeljka ima sina. Spremite para.. Treba njihovu dojencad hranit. A poslije ce davati manje, po 50 km za djecu nizih kadrova poput Stevandica, Nesica, Spirica, Radmanovica, Mice Trofrtaljke i Garganela koja se do zadnjeg dana borila da se odrze akcize i pdv.

ODGOVORITE
Name

Miki

11.08.2023 10:36

Najpametnije je da im sve damo i da budemo mirni.Prepisati sve i ovako nam svaki dan uzeše dušu...

ODGOVORITE
Name

11903

11.08.2023 11:00

Nemojte brukat preduzeće tog ranga. Malo je to. Ne živi prointer od milostinje. Ovo je neviđeno podcjenjivanje. Ne bih vam bio u koži.

ODGOVORITE
Name

Roki

11.08.2023 11:02

Kako ih više nije sramota da pljačkaju R.S koju su gotovo opustošili ali nemaju mjere nezasitom nikada dosta a Narod u ambisu.

ODGOVORITE
Name

Rajcevic

11.08.2023 11:09

Da ministar Rajcevic I kum Igora Dodik sad radi u Prointeru I on je to putem SNSD a sredio da se dobije ovaj poslao. Boze me sacuvaj.

ODGOVORITE
Name

Đorđe

11.08.2023 11:57

Tko upravlja ovim Prointerom, gdje mu je sjedište?

ODGOVORITE
Name

Penzioner

11.08.2023 12:37

Šta je Švajcarska za nas? Lete milioni na sve strane, svaki dan milionske vrijednosti se ulažu. Pomislim da li sanjam, nikako da uklopim ove cifre u ambijent i okruženje!!! Poljoprivreda pala, stočni fond uništen!!!

ODGOVORITE
Name

Orao

11.08.2023 21:08

To je svakako njihovo ,sa Djedovinom moze Svako da raspolaze kako hoce Pa I oni

ODGOVORITE