Пред СМ средином августа два важна закона

Закони о судовима БиХ и спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ требали би бити на дневном реду сљедеће сједнице Савјета министара средином овог мјесеца, изјавио је министар правде у Савјету министара Давор Буноза.

Босна и Херцеговина 10.08.2023 | 11:48
Пред СМ средином августа два важна закона

Буноза је рекао да су у парламентарној процедури два врло важна закона – закон о слободи приступа информацијама у институцијама БиХ и закон о измјенама и допунама Закона о Високом судском и тужилачком савјету.

"Што се тиче Уставног суда БиХ, након годишњих одмора, радне групе требале би кренути са радом на састављању приједлога прописа који се односи на овај суд, у складу са чланом шест 1д Устава БиХ, а та одредба прописује могућност да се законом регулише другачији начин избора страних судија у Уставном суду", истакао је Буноза за хрватски "Вечерњи лист", издање за БиХ.

Према његовим ријечима, морају се испунити обавезе реформе Уставног суда БиХ, укључујући и обезбјеђивање провођења одлука овог суда, што је један од 14 кључних приоритета које БиХ треба испунити како би добила препоруку за отварање преговора придруживању ЕУ.

Када је ријеч о Закону о слободи приступа информацијама, Буноза је рекао да је он квалитетан, да испуњава међународне стандарде и да уопште не отежава приступ информацијама, као и да идентичну праксу постојања Жалбеног савјета као БиХ имају Шведска, Данска, Финска, Норвешка, Пољска, Бугарска и Румунија.

Говорећи о закону о спречавању сукоба интереса, он наводи да закон обезбјеђује довољну транспарентност поступка.

"Према нацрту овог закона, Комисија која одлучује о сукобу интереса је деполтизована, за разлику од тренутног закона, чланови Комисије могу бити, међу осталим, само особе које посљедњих пет година нису биле чланови политичких партија", истакао је Буноза.

Према његовим ријечима, обавеза подношења извјештаја о финансијском стању и имовини носилаца јавних функција и провјера ових података су новине, јер важећим законом та материја уопште није уређена.

(Срна) Фото:

Коментари / 0

Оставите коментар