Pred SM sredinom avgusta dva važna zakona

Zakoni o sudovima BiH i sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH trebali bi biti na dnevnom redu sljedeće sjednice Savjeta ministara sredinom ovog mjeseca, izjavio je ministar pravde u Savjetu ministara Davor Bunoza.

Bosna i Hercegovina 10.08.2023 | 11:48
Pred SM sredinom avgusta dva važna zakona

Bunoza je rekao da su u parlamentarnoj proceduri dva vrlo važna zakona – zakon o slobodi pristupa informacijama u institucijama BiH i zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu.

"Što se tiče Ustavnog suda BiH, nakon godišnjih odmora, radne grupe trebale bi krenuti sa radom na sastavljanju prijedloga propisa koji se odnosi na ovaj sud, u skladu sa članom šest 1d Ustava BiH, a ta odredba propisuje mogućnost da se zakonom reguliše drugačiji način izbora stranih sudija u Ustavnom sudu", istakao je Bunoza za hrvatski "Večernji list", izdanje za BiH.

Prema njegovim riječima, moraju se ispuniti obaveze reforme Ustavnog suda BiH, uključujući i obezbjeđivanje provođenja odluka ovog suda, što je jedan od 14 ključnih prioriteta koje BiH treba ispuniti kako bi dobila preporuku za otvaranje pregovora pridruživanju EU.

Кada je riječ o Zakonu o slobodi pristupa informacijama, Bunoza je rekao da je on kvalitetan, da ispunjava međunarodne standarde i da uopšte ne otežava pristup informacijama, kao i da identičnu praksu postojanja Žalbenog savjeta kao BiH imaju Švedska, Danska, Finska, Norveška, Poljska, Bugarska i Rumunija.

Govoreći o zakonu o sprečavanju sukoba interesa, on navodi da zakon obezbjeđuje dovoljnu transparentnost postupka.

"Prema nacrtu ovog zakona, Кomisija koja odlučuje o sukobu interesa je depoltizovana, za razliku od trenutnog zakona, članovi Кomisije mogu biti, među ostalim, samo osobe koje posljednjih pet godina nisu bile članovi političkih partija", istakao je Bunoza.

Prema njegovim riječima, obaveza podnošenja izvještaja o finansijskom stanju i imovini nosilaca javnih funkcija i provjera ovih podataka su novine, jer važećim zakonom ta materija uopšte nije uređena.

(Srna) Foto:

Komentari / 0

Ostavite komentar