ХР: Ријека Драва на рекордном нивоу у овом вијеку

На две мерне станице у Вировитичко-подравској жупанији Драва обара рекордне водостаја у овом веку, на појединим се деловима излила, али није угрозила стамбене објекте.

Регион 10.08.2023 | 10:22
ХР: Ријека Драва на рекордном нивоу у овом вијеку

Врх воденог таласа Драве око поноћи је прошао Терезино Поље у Вировитичко-подравској жупанији, водостај код Ботова пао је за метар и по и тамо је реална опасност прошла, пренели су хрватски медији.

 На мерној станици Терезино Поље водостај реке је јутрос у 7 сати износио је 314, а на станици Врбовка 669 центиметара.

Насипи низводно од Терезиног Поља су довољно високи да прихвате водени талас који је нешто виши него рекордне 2014. године, изјавио је данас Томислав Новосел из Центра за одбрану од поплава Хрватских вода. 

"Мислим да је на свим критичним местима успостављена одбрана од поплава, стање треба пазљиво пратити идућа два-три дана, но надамо се да неће бити већих проблема", рекао је Новосел за Хрватски радио. 

Упозорио је, међутим, на неопходан опрез на Драви низводно од Ботова.

Проток реке низводно од Ботова је 2600 до 2800 метара кубних, на неким подручјима сигурно има нижих места на насипима која треба пажљвио пратити и евентуално надвисити у случају да припрети преливање, треба решавати подвире, казао је Новосел.

Драви, након што је прошла Терезино Поље, до ушћа у Дунав потребна су два-три дана, односно око 150 километара,

Жељко Ковачевић, директор ВГО-а Хрватских вода за слив Дунава и доње Драве, изјавио је да је на водостају Врбовка прогласило ванредно стање. 

"Нису угрожени објекти на деоници насипа за коју питате, насип Врбовка - Терезино Поље. Генерално, ситуација је под контролом, предузете су све превентивне мере, редовна су 24-сатна дежурства и прати се стање, сви су у потпуној приправности", рекао је Ковачевић.

Према речима начелника Штаба Марија Клемента, Драва је поплавила пољопривредне површине на подручју прекодравског насеља Крижница које је сада одсечено јер скела не вози, а висећи пешачки мост због безбедности није у употреби.

"Вода је ушла километар до два у насеље, али највећи део кућа није угрожен, осим појединих које се налазе уз реку. Становнике снабдевамо у сарадњи са Штабом цивилне заштите Општине Питомача", казао је Клемент, пренео је хрватски портал Индеx.

(Тањуг) Фото: Дневник.хр

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ухх

10.08.2023 11:10

Ста уради олуја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радуј

10.08.2023 11:20

Се радуј