HR: Rijeka Drava na rekordnom nivou u ovom vijeku

Na dve merne stanice u Virovitičko-podravskoj županiji Drava obara rekordne vodostaja u ovom veku, na pojedinim se delovima izlila, ali nije ugrozila stambene objekte.

Region 10.08.2023 | 10:22
HR: Rijeka Drava na rekordnom nivou u ovom vijeku

Vrh vodenog talasa Drave oko ponoći je prošao Terezino Polje u Virovitičko-podravskoj županiji, vodostaj kod Botova pao je za metar i po i tamo je realna opasnost prošla, preneli su hrvatski mediji.

 Na mernoj stanici Terezino Polje vodostaj reke je jutros u 7 sati iznosio je 314, a na stanici Vrbovka 669 centimetara.

Nasipi nizvodno od Terezinog Polja su dovoljno visoki da prihvate vodeni talas koji je nešto viši nego rekordne 2014. godine, izjavio je danas Tomislav Novosel iz Centra za odbranu od poplava Hrvatskih voda. 

"Mislim da je na svim kritičnim mestima uspostavljena odbrana od poplava, stanje treba pazljivo pratiti iduća dva-tri dana, no nadamo se da neće biti većih problema", rekao je Novosel za Hrvatski radio. 

Upozorio je, međutim, na neophodan oprez na Dravi nizvodno od Botova.

Protok reke nizvodno od Botova je 2600 do 2800 metara kubnih, na nekim područjima sigurno ima nižih mesta na nasipima koja treba pažljvio pratiti i eventualno nadvisiti u slučaju da pripreti prelivanje, treba rešavati podvire, kazao je Novosel.

Dravi, nakon što je prošla Terezino Polje, do ušća u Dunav potrebna su dva-tri dana, odnosno oko 150 kilometara,

Željko Kovačević, direktor VGO-a Hrvatskih voda za sliv Dunava i donje Drave, izjavio je da je na vodostaju Vrbovka proglasilo vanredno stanje. 

"Nisu ugroženi objekti na deonici nasipa za koju pitate, nasip Vrbovka - Terezino Polje. Generalno, situacija je pod kontrolom, preduzete su sve preventivne mere, redovna su 24-satna dežurstva i prati se stanje, svi su u potpunoj pripravnosti", rekao je Kovačević.

Prema rečima načelnika Štaba Marija Klementa, Drava je poplavila poljoprivredne površine na području prekodravskog naselja Križnica koje je sada odsečeno jer skela ne vozi, a viseći pešački most zbog bezbednosti nije u upotrebi.

"Voda je ušla kilometar do dva u naselje, ali najveći deo kuća nije ugrožen, osim pojedinih koje se nalaze uz reku. Stanovnike snabdevamo u saradnji sa Štabom civilne zaštite Opštine Pitomača", kazao je Klement, preneo je hrvatski portal Index.

(Tanjug) Foto: Dnevnik.hr

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Uhh

10.08.2023 11:10

Sta uradi oluja.

ODGOVORITE
Name

Raduj

10.08.2023 11:20

Se raduj