"НАТО ради на планирању употребе нуклеарног оружја"

Заменик руског министра спољних послова Михаил Галузин изјавио је данас да НАТО ради на сценарију употребе нуклеарног оружја против Русије.

Свијет 10.08.2023 | 07:51
"НАТО ради на планирању употребе нуклеарног оружја"

"НАТО практикује такозване заједничке нуклеарне мисије. То значи да су земље чланице које немају нуклеарно оружје укључене у војно планирање употребе нуклеарног оружја и њихови стручњаци су обучени како да рукују америчком нуклеарном муницијом", рекао је Галузин у интервјуу за агенцију ТАСС. 

Он је навео да се разрађују различити сценарији употребе нуклеарног оружја против Русије.

Галузин је рекао да је, истовремено, Пољска покренула нову рунду војних припрема.

"Распоређивање снага приватне војне компаније Вагнер у нашој братској републици (Белорусија) није ништа друго, него још један вештачки изговор да Варшава започне нову рунду војних припрема", оценио је руски званичник.

Он је додао да планови пољских власти да ојачају границу са Белорусијом несумњиво представљају претњу по безбедност Белорусије и Русије.

Поручио је да су две земље у стању да пруже заједнички симетричан одговор на било какве непријатељске потезе Варшаве.

"Не треба сумњати да ћемо ми, Русија и Белорусија, моћи да прибегнемо заједничким напорима и да симетрично одговоримо на било какве непријатељске кораке пољског руководства", рекао је Галузин.

Говорећи о ситуацији у Украјини, заменик шефа руске дипломатије навео је да је мирно решење сукоба могуће само ако Кијев престане са "непријатељствима и терористичким нападима" и ако "западни спонзори престану да пумпају украјинску војску са војном опремом".

Он је упозорио Украјину и Запад да не покушавају да нападну Запорошку нуклеарну електрану.

"Истовремено, позивамо Међународну агенцију за атомску енергију (ИАЕА) и њено извршно руководство да хитно пошаље своје стручњаке у електрану како би јавно документовали све случајеве украјинских напада и храбро региструју одакле долази стварна претња по оперативну безбедност објекта", рекао је Галузин.

Навео је да је обнављање споразума о житу могуће ако се испуне услови које је предложила руска страна и само ако је споразум усклађен са наведеним хуманитарним циљевима.

"Наш став остаје исти: Поновно повезивање руске пољопривредне банке са системом СWИФТ, обнављање испорука резервних делова, успостављање транспортне логистике и осигурања, врац́ање приступа руским компанијама страним средствима", рекао је Галузин.

Додао је да ће тек након тога бити могуће "приступити разматрању могућности" да се настави са црноморском иницијативом.

(Тањуг) Фото: Илустрација//футуреофлифе

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Брате

10.08.2023 08:25

лазес стално али нико ти висе не верује

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.08.2023 10:24

Цуј молим те Руске бљувотине. Да је мирно решење сукоба могуће само ако Кијев престане са "непријатељствима и терористичким нападима". Докле ине тај не људски коњина

Name

А хоце ли се и то

10.08.2023 11:56

Звати "милосрдни андјео" ако не и "најмилосрднији"?! Питам запане психопате и оне који крекецу по наративу теских болесника?!

Name

босанко

10.08.2023 08:55

Браво , само касните мало, 2014 године сте требали све пријатељске земље наорузат да могу узвратити русији на сваки напад

ОДГОВОРИТЕ
Name

за босанка

10.08.2023 09:53

а ста мислис да ти маму наорузам

Name

Ок

10.08.2023 11:19

Хајде балијо једино муслимани из бих и са Косова подржавају Америку и нато. АМЕРИКА И НАТО СУ НАЈВЕЦЕ ЗЛО ЗА ЧОВЈЕНЦАСТВО

Name

Арса

10.08.2023 09:29

О каквом узврацању причаш,руси имају више нуклеарних бојевих глава него сви заједно и то би био крај човечанства.Требало је тражити мирно рјешење а не ширити НАТО на границе русије и потпаљивати ватру.Размислите мало о томе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хиљаде висе

10.08.2023 10:06

Тактицких а оне "апокалипса" и не спомињати".

Name

Корослав

10.08.2023 21:02

Што им вреди Када Је техника отишла далеко .Амери имају такве атомске величине кликера да их могу испаљивати из пиштоља Јели су атомизирани ,а о већим калибрима да се не говори

Name

Прњавор

10.08.2023 09:39

Нато ни на веће силе није користио нуклеарно оружије па неће ни на ткзв"русске супер космичке снаге"која су 2 војска у ткзв"русској терористичкој федерацији"..иза wагнера,групе терориста који су за 24х утерали страх моссковљанима..нити су претили употребом..ко русси 40x до сада..а немају оперативно нити 1

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Прњавор

10.08.2023 10:11

Опет ти...стокодвозуба

Name

Ало

10.08.2023 10:26

Прњаворе🤣🤣🤣

Name

Идеално

10.08.2023 13:28

Е која си ти токсичка будала... Нато је и истресо гаће на малима и нејаким. А прочитај некад и ко је једини и користио атомску бомбу,идиоте неотесани...

Name

Корослав

11.08.2023 22:58

Ето сада имате прилику објавите им рат нападните их ,по оној тко ће се коме први додирнути уха заједно са Кином . Њих је 50 земаља ,а вас 5-6.

Name

Ре

10.08.2023 10:34

Свијет се спема за нукларни рат, а бурле и даље краде као најгори свијетски криминалац свега од народа РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бурлина Фаркао

10.08.2023 11:18

Он је болестан цовјек, и то треба сви да прихвате. Пати од велицине, хоце да буде национално благо, умислио је да је једини способан да води Реп. Српску, и уз своју ароганцију , и похлепу показао је какав је цо'јек

Name

АМЕРИЦКА ПОЛИТИКА

10.08.2023 11:58

Поштујем реална мишљења и коментаре,али ви сте све преварили!Идемо редом!Америка/УСА или САД/,прво тестирање атомске бомбе на Јапану,повод јапанска инвазија на Перл Харбур,само повод ,а политика је ту направила катастрофу!Бачене атомске бомбе на Хиросиму и Нагасаки и направили катастрофу!Да ли су то били војни циљеви,наравно да нису!Бачених на градове,прави геноцид.!Ко је одговарао ?Нико.Даље Америка и рат у Кореји,после умјесани у вијетнамски рат!Рат на блиском истоку,поново САД!Убојство Садама Хусеина!Крвопролице у Либији,убијен Гадафи,хаос, Афганистан,ужас,бомбардовање Србије, САД.....то је демократско друштво.Људска права потичу из САД,њихова полиција туче свој народ на демонстарациијама,црни ни сада нису грађани једнаког реда у Америци. Имају одличне филмове,али сви ратни филмови имају поруку америчког оправдања за све њихове ратове.... упаковани филмови за гледање супер,порука филмова тотално цензурирана на њихов начин.....Велика сила свијета је уздрмана и сада праве зубе показују....све свјетске империје имају свој почетак и свој крај, бојим се да овај увод у дубљу ескалацију може гурнути цивилизацију у понор. Да се разумијемо не оправдава ни рат Русије против Украјине,али Запад ту протура другу тезу,а можда има и договора двије највеће нуклеарне силе свијета САД И Русије.....ништа није искључено.Једино је истина да је највећи масакр у свијету после 2 свјетског рата направила Америка!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

10.08.2023 13:55

Добро да си набројао ста вас муци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

10.08.2023 13:56

Која будала па какав кијев а ви напали Украјину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пљацке висе нема

11.08.2023 23:26

И по цјену нуклерног рата. И то је све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Процитао само наслов

12.08.2023 11:18

Цуди ме понасање тих неких,ма ко то био.Понасају се тако као да имају резервну планату. Цуј,"нуклеарни рат"?

ОДГОВОРИТЕ