"NATO radi na planiranju upotrebe nuklearnog oružja"

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Galuzin izjavio je danas da NATO radi na scenariju upotrebe nuklearnog oružja protiv Rusije.

Svijet 10.08.2023 | 07:51
"NATO radi na planiranju upotrebe nuklearnog oružja"

"NATO praktikuje takozvane zajedničke nuklearne misije. To znači da su zemlje članice koje nemaju nuklearno oružje uključene u vojno planiranje upotrebe nuklearnog oružja i njihovi stručnjaci su obučeni kako da rukuju američkom nuklearnom municijom", rekao je Galuzin u intervjuu za agenciju TASS. 

On je naveo da se razrađuju različiti scenariji upotrebe nuklearnog oružja protiv Rusije.

Galuzin je rekao da je, istovremeno, Poljska pokrenula novu rundu vojnih priprema.

"Raspoređivanje snaga privatne vojne kompanije Vagner u našoj bratskoj republici (Belorusija) nije ništa drugo, nego još jedan veštački izgovor da Varšava započne novu rundu vojnih priprema", ocenio je ruski zvaničnik.

On je dodao da planovi poljskih vlasti da ojačaju granicu sa Belorusijom nesumnjivo predstavljaju pretnju po bezbednost Belorusije i Rusije.

Poručio je da su dve zemlje u stanju da pruže zajednički simetričan odgovor na bilo kakve neprijateljske poteze Varšave.

"Ne treba sumnjati da ćemo mi, Rusija i Belorusija, moći da pribegnemo zajedničkim naporima i da simetrično odgovorimo na bilo kakve neprijateljske korake poljskog rukovodstva", rekao je Galuzin.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, zamenik šefa ruske diplomatije naveo je da je mirno rešenje sukoba moguće samo ako Kijev prestane sa "neprijateljstvima i terorističkim napadima" i ako "zapadni sponzori prestanu da pumpaju ukrajinsku vojsku sa vojnom opremom".

On je upozorio Ukrajinu i Zapad da ne pokušavaju da napadnu Zaporošku nuklearnu elektranu.

"Istovremeno, pozivamo Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) i njeno izvršno rukovodstvo da hitno pošalje svoje stručnjake u elektranu kako bi javno dokumentovali sve slučajeve ukrajinskih napada i hrabro registruju odakle dolazi stvarna pretnja po operativnu bezbednost objekta", rekao je Galuzin.

Naveo je da je obnavljanje sporazuma o žitu moguće ako se ispune uslovi koje je predložila ruska strana i samo ako je sporazum usklađen sa navedenim humanitarnim ciljevima.

"Naš stav ostaje isti: Ponovno povezivanje ruske poljoprivredne banke sa sistemom SWIFT, obnavljanje isporuka rezervnih delova, uspostavljanje transportne logistike i osiguranja, vraćanje pristupa ruskim kompanijama stranim sredstvima", rekao je Galuzin.

Dodao je da će tek nakon toga biti moguće "pristupiti razmatranju mogućnosti" da se nastavi sa crnomorskom inicijativom.

(Tanjug) Foto: Ilustracija//futureoflife

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Brate

10.08.2023 08:25

lazes stalno ali niko ti vise ne veruje

ODGOVORITE
Name

Re

10.08.2023 10:24

Cuj molim te Ruske bljuvotine. Da je mirno rešenje sukoba moguće samo ako Kijev prestane sa "neprijateljstvima i terorističkim napadima". Dokle ine taj ne ljudski konjina

Name

A hoce li se i to

10.08.2023 11:56

Zvati "milosrdni andjeo" ako ne i "najmilosrdniji"?! Pitam zapane psihopate i one koji krekecu po narativu teskih bolesnika?!

Name

bosanko

10.08.2023 08:55

Bravo , samo kasnite malo, 2014 godine ste trebali sve prijateljske zemlje naoruzat da mogu uzvratiti rusiji na svaki napad

ODGOVORITE
Name

za bosanka

10.08.2023 09:53

a sta mislis da ti mamu naoruzam

Name

Ok

10.08.2023 11:19

Hajde balijo jedino muslimani iz bih i sa Kosova podržavaju Ameriku i nato. AMERIKA I NATO SU NAJVECE ZLO ZA ČOVJENCASTVO

Name

Arsa

10.08.2023 09:29

O kakvom uzvracanju pričaš,rusi imaju više nuklearnih bojevih glava nego svi zajedno i to bi bio kraj čovečanstva.Trebalo je tražiti mirno rješenje a ne širiti NATO na granice rusije i potpaljivati vatru.Razmislite malo o tome.

ODGOVORITE
Name

Hiljade vise

10.08.2023 10:06

Taktickih a one "apokalipsa" i ne spominjati".

Name

Koroslav

10.08.2023 21:02

Što im vredi Kada Je tehnika otišla daleko .Ameri imaju takve atomske veličine klikera da ih mogu ispaljivati iz pištolja Jeli su atomizirani ,a o većim kalibrima da se ne govori

Name

Prnjavor

10.08.2023 09:39

Nato ni na veće sile nije koristio nuklearno oružije pa neće ni na tkzv"russke super kosmičke snage"koja su 2 vojska u tkzv"russkoj terorističkoj federaciji"..iza wagnera,grupe terorista koji su za 24h uterali strah mosskovljanima..niti su pretili upotrebom..ko russi 40x do sada..a nemaju operativno niti 1

ODGOVORITE
Name

Re Prnjavor

10.08.2023 10:11

Opet ti...stokodvozuba

Name

Alo

10.08.2023 10:26

Prnjavore🤣🤣🤣

Name

Idealno

10.08.2023 13:28

E koja si ti toksička budala... Nato je i istreso gaće na malima i nejakim. A pročitaj nekad i ko je jedini i koristio atomsku bombu,idiote neotesani...

Name

Koroslav

11.08.2023 22:58

Eto sada imate priliku objavite im rat napadnite ih ,po onoj tko će se kome prvi dodirnuti uha zajedno sa Kinom . Njih je 50 zemalja ,a vas 5-6.

Name

Re

10.08.2023 10:34

Svijet se spema za nuklarni rat, a burle i dalje krade kao najgori svijetski kriminalac svega od naroda RS.

ODGOVORITE
Name

Burlina Farkao

10.08.2023 11:18

On je bolestan covjek, i to treba svi da prihvate. Pati od velicine, hoce da bude nacionalno blago, umislio je da je jedini sposoban da vodi Rep. Srpsku, i uz svoju aroganciju , i pohlepu pokazao je kakav je co'jek

Name

AMERICKA POLITIKA

10.08.2023 11:58

Poštujem realna mišljenja i komentare,ali vi ste sve prevarili!Idemo redom!Amerika/USA ili SAD/,prvo testiranje atomske bombe na Japanu,povod japanska invazija na Perl Harbur,samo povod ,a politika je tu napravila katastrofu!Bačene atomske bombe na Hirosimu i Nagasaki i napravili katastrofu!Da li su to bili vojni ciljevi,naravno da nisu!Bačenih na gradove,pravi genocid.!Ko je odgovarao ?Niko.Dalje Amerika i rat u Koreji,posle umjesani u vijetnamski rat!Rat na bliskom istoku,ponovo SAD!Ubojstvo Sadama Huseina!Krvoprolice u Libiji,ubijen Gadafi,haos, Afganistan,užas,bombardovanje Srbije, SAD.....to je demokratsko društvo.Ljudska prava potiču iz SAD,njihova policija tuče svoj narod na demonstaraciijama,crni ni sada nisu građani jednakog reda u Americi. Imaju odlične filmove,ali svi ratni filmovi imaju poruku američkog opravdanja za sve njihove ratove.... upakovani filmovi za gledanje super,poruka filmova totalno cenzurirana na njihov način.....Velika sila svijeta je uzdrmana i sada prave zube pokazuju....sve svjetske imperije imaju svoj početak i svoj kraj, bojim se da ovaj uvod u dublju eskalaciju može gurnuti civilizaciju u ponor. Da se razumijemo ne opravdava ni rat Rusije protiv Ukrajine,ali Zapad tu protura drugu tezu,a možda ima i dogovora dvije najveće nuklearne sile svijeta SAD I Rusije.....ništa nije isključeno.Jedino je istina da je najveći masakr u svijetu posle 2 svjetskog rata napravila Amerika!!!

ODGOVORITE
Name

mislim

10.08.2023 13:55

Dobro da si nabrojao sta vas muci.

ODGOVORITE
Name

neznam

10.08.2023 13:56

Koja budala pa kakav kijev a vi napali Ukrajinu

ODGOVORITE
Name

Pljacke vise nema

11.08.2023 23:26

I po cjenu nuklernog rata. I to je sve.

ODGOVORITE
Name

Procitao samo naslov

12.08.2023 11:18

Cudi me ponasanje tih nekih,ma ko to bio.Ponasaju se tako kao da imaju rezervnu planatu. Cuj,"nuklearni rat"?

ODGOVORITE