Мизеран учинак најплаћенијих политичара

Посао појединих делегата у Парламенту БиХ изгледа овако: 0 иницијатива, 0 делегатских питања, долазак на сједницу једном мјесечно и 6.000 КМ плата.

Босна и Херцеговина 09.08.2023 | 13:13
Мизеран учинак најплаћенијих политичара

Колективни годишњи одмор у Парламентарној скупштини БиХ увелико траје. Посланици и делегати се не могу похвалити квалитетним радом у претходним мјесецима, баш као ни извршна власт.

Прије неколико седмица БУКА је анализирала појединачни учинак парламентараца и утврдилакако су се у првих осам мјесеци мандата активношћу истицала само два посланика од укупно 42 колико их сједи у Представничком дому ПСБиХ.

Мјесечна плата као 12 минималних пензија

Да ништа боља ситуација није ни у Дому народа Парламента БиХ може се закључити из анализе којом смо пратили активност делегата у двије категорије. Иницијативе и делегатска питања.

Од 15 делегата колико их броји Дом народа, најактивнији је делегат из Клуба Хрвата Златко Милетић (ЗНГ) са једном иницијативом и пет делегатских питања. Иза њега је делегат из Клуба Бошњака Џемал Смајић (СБиХ) који је имао једну иницијативу и четири делегатска питања, док је  делегат Клуба Хрвата Илија Цвитановић (ХДЗ 1990) имао једну иницијативу и три делегатска питања. 

Делегат Клуба Бошњака Шефик Џаферовић (СДА) није имао иницијатива, а имао је три делегатска питања.

Сви остали делегати су имали мању активност у овим категоријама. Тако нико од преосталих делегата није имао више од два делегатска питања, а велика већина није имала чак ниједну упућену иницијативу.

Једини који је имао једну иницијативу је делегат Клуба Бошњака Кемал Адемовић (НиП), али није  имао делегатских питања.

Делегат Клуба Срба Сњежана Новаковић-Бурсаћ (СНСД) није имала иницијатива, а имала је два делегатска питања, а исти учинак имала је и делегат Клуба Хрвата Марина Пендеш (ХДЗ БиХ).

Такође, без иницијатива, и са само једним делегатским питањем остали су делегати Клуба Срба Средоје Новић (СНСД) и Желимир Нешковић (СДС), затим делегати Клуба Бошњака Сафет Софтић (СДА) и Џенан Ђонлагић (ДФ), а исти учинак је имао делегат Клуба Хрвата Зденко Ћосић (ХДЗ БиХ). 

Оно што је посебно занимљиво јесте да су три делегата остала без иницијативе и без делегатског питања, а то су делегат Клуба Хрвата Драган Човић (ХДЗ БиХ) и делегати Клуба Срба Радован Ковачевић (СНСД) и Никола Шпирић (СНСД).

Дакле, ово је учинак делегата горњег дома Парламента БиХ када је ријеч о појединачним активностима у првих шест мјесеци мандата.

Да ли је овај учинак довољан за период од пола године? Био би можда довољан када би делегати били плаћени неком просјечном платом у Босни и Херцеговини.

Међутим, стање је потпуно другачије. Поменути делегати мјесечно примају по шест просјечних плата, или неких 12 минималних пензија.

Посао делегата у  Дому народа БиХ је један од најплаћенијих послова у Босни и Херцеговини, и као и њихове колеге посланици знатно су плаћенији и од функционера у извршној власти.

Ако се узме у обзир стандард живота у овој земљи, Босна и Херцеговина има најплаћеније политичаре у Европи. Дакле, нигдје у Европи не постоји толики јаз између плате радника у реалном сектору и плате скупштинског делегата који може и да ради, али и да не ради и опет ће без икаквих санкција добити своју енормну плату.

Руку дижу само ако предсједник странке дозволи

Вриједи напоменути да делегате у Дом народа не бирају грађани. У Дом народа се долази тако што вас делегира странка или одређена коалиција, тако да у овом дому можете завршити чак и да сте на изборима имали само двоцифрен број гласова. Можете завршити чак и да нисте били кандидат на изборима, довољно је само да будете у одличним односима с предсједником своје странке и бит ћете награђени овим послом.

У овом дому, част изузецима, најчешће заврше они страначки кадрови који немају никаквог додира с реалношћу, па су тако у државном Дому народа углавном падале све корисне иницијативе и приједлози закона. Истина, падали су углавном вољом делегата СНСД-а и ХДЗ-а. Такозвани европски закони су падали исто онако како су падале и бројне иницијативе за смањење плата парламентарцима, укидање појединих накнада и привилегија итд.

Када је ријеч о овом сазиву Дома народа, нису пуно закона оборили. Наиме, с обзиром да закони  који су дио 14 приоритета из Мишљења Европске комисије нису још ни дошли до Дома народа ПСБиХ , сходно томе делегати нису имали шта ни обарати, као што су то радиле њихове колеге из претходног мандата. 

Једино позитивно што се може издвојити, а да су грађани ове земље имали користи, јесте усвајање измјена Закона о ПДВ-у којим се укинула наплата ПДВ-а на донирану храну.

Дакле, ово је сва корист коју су грађани БиХ видјели од државних парламентараца у овом мандату, а корист коју парламентарци виде од грађана је немјерљива, с обзиром да осим плата, имају и броје друге бенефите из буџета којег пуне сви грађани.

(БУКА) Фото: ФЕНА

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Дрито

09.08.2023 13:23

Народу сервирају национализам и мрзњу, а при том добро зарадјују. До кога је? Па до народа, до кога другог?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Битно је

10.08.2023 07:22

да музу народ и да,,политичаре,,

Name

Циталац

09.08.2023 13:31

Мозе им се, неце људи да оптерецују мозак, плата це свакако бити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.08.2023 14:21

Треба народ да се дигне и да то растјера. Нерадници, нестручњаци, послушници и полтрони.

Name

Ујак Вукасин

09.08.2023 13:45

Није точно. Сам Стаса Клосарац је испио 50 лит дједове ракије Ако је то мизеран уцинак онда јбга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис М. Бања Лука

09.08.2023 14:21

Да се не лажемо, нема живог човјека међу нама који би одбио такав посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.08.2023 15:22

Има, али су такви попут тебе изабрали ове политицаре

Name

Бања Лука

09.08.2023 14:51

ФУЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дисидент

09.08.2023 15:17

Није до њих, до нас је! Зар је могуће да нас једна те иста банда пљачка годинама. Ми више нисмо жртве , ми смо саучесници! Ми имамо поремећен генетски код. Ми вимо те пљачкаше, вјерујемо само у култ личности а не у култ рада. Дакле, болесни!! Тачка!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

З

09.08.2023 15:28

Кад ће ускладјивање мировина - пензија?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоом

09.08.2023 15:34

Битно је да "србин" Средоје који је у рату као резерни састав развлацио тјестенину у Аддрии сада себи даје за право да цијени ко је какав и колики Србин, а он је мјерна јединица српства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

09.08.2023 16:45

Од сектаских посланика ниста друго се не козе очекивати, њихов задатак је полтронисање секти и првом сектасу.

ОДГОВОРИТЕ