Mizeran učinak najplaćenijih političara

Posao pojedinih delegata u Parlamentu BiH izgleda ovako: 0 inicijativa, 0 delegatskih pitanja, dolazak na sjednicu jednom mjesečno i 6.000 KM plata.

Bosna i Hercegovina 09.08.2023 | 13:13
Mizeran učinak najplaćenijih političara

Kolektivni godišnji odmor u Parlamentarnoj skupštini BiH uveliko traje. Poslanici i delegati se ne mogu pohvaliti kvalitetnim radom u prethodnim mjesecima, baš kao ni izvršna vlast.

Prije nekoliko sedmica BUKA je analizirala pojedinačni učinak parlamentaraca i utvrdilakako su se u prvih osam mjeseci mandata aktivnošću isticala samo dva poslanika od ukupno 42 koliko ih sjedi u Predstavničkom domu PSBiH.

Mjesečna plata kao 12 minimalnih penzija

Da ništa bolja situacija nije ni u Domu naroda Parlamenta BiH može se zaključiti iz analize kojom smo pratili aktivnost delegata u dvije kategorije. Inicijative i delegatska pitanja.

Od 15 delegata koliko ih broji Dom naroda, najaktivniji je delegat iz Kluba Hrvata Zlatko Miletić (ZNG) sa jednom inicijativom i pet delegatskih pitanja. Iza njega je delegat iz Kluba Bošnjaka Džemal Smajić (SBiH) koji je imao jednu inicijativu i četiri delegatska pitanja, dok je  delegat Kluba Hrvata Ilija Cvitanović (HDZ 1990) imao jednu inicijativu i tri delegatska pitanja. 

Delegat Kluba Bošnjaka Šefik Džaferović (SDA) nije imao inicijativa, a imao je tri delegatska pitanja.

Svi ostali delegati su imali manju aktivnost u ovim kategorijama. Tako niko od preostalih delegata nije imao više od dva delegatska pitanja, a velika većina nije imala čak nijednu upućenu inicijativu.

Jedini koji je imao jednu inicijativu je delegat Kluba Bošnjaka Kemal Ademović (NiP), ali nije  imao delegatskih pitanja.

Delegat Kluba Srba Snježana Novaković-Bursać (SNSD) nije imala inicijativa, a imala je dva delegatska pitanja, a isti učinak imala je i delegat Kluba Hrvata Marina Pendeš (HDZ BiH).

Takođe, bez inicijativa, i sa samo jednim delegatskim pitanjem ostali su delegati Kluba Srba Sredoje Nović (SNSD) i Želimir Nešković (SDS), zatim delegati Kluba Bošnjaka Safet Softić (SDA) i Dženan Đonlagić (DF), a isti učinak je imao delegat Kluba Hrvata Zdenko Ćosić (HDZ BiH). 

Ono što je posebno zanimljivo jeste da su tri delegata ostala bez inicijative i bez delegatskog pitanja, a to su delegat Kluba Hrvata Dragan Čović (HDZ BiH) i delegati Kluba Srba Radovan Kovačević (SNSD) i Nikola Špirić (SNSD).

Dakle, ovo je učinak delegata gornjeg doma Parlamenta BiH kada je riječ o pojedinačnim aktivnostima u prvih šest mjeseci mandata.

Da li je ovaj učinak dovoljan za period od pola godine? Bio bi možda dovoljan kada bi delegati bili plaćeni nekom prosječnom platom u Bosni i Hercegovini.

Međutim, stanje je potpuno drugačije. Pomenuti delegati mjesečno primaju po šest prosječnih plata, ili nekih 12 minimalnih penzija.

Posao delegata u  Domu naroda BiH je jedan od najplaćenijih poslova u Bosni i Hercegovini, i kao i njihove kolege poslanici znatno su plaćeniji i od funkcionera u izvršnoj vlasti.

Ako se uzme u obzir standard života u ovoj zemlji, Bosna i Hercegovina ima najplaćenije političare u Evropi. Dakle, nigdje u Evropi ne postoji toliki jaz između plate radnika u realnom sektoru i plate skupštinskog delegata koji može i da radi, ali i da ne radi i opet će bez ikakvih sankcija dobiti svoju enormnu platu.

Ruku dižu samo ako predsjednik stranke dozvoli

Vrijedi napomenuti da delegate u Dom naroda ne biraju građani. U Dom naroda se dolazi tako što vas delegira stranka ili određena koalicija, tako da u ovom domu možete završiti čak i da ste na izborima imali samo dvocifren broj glasova. Možete završiti čak i da niste bili kandidat na izborima, dovoljno je samo da budete u odličnim odnosima s predsjednikom svoje stranke i bit ćete nagrađeni ovim poslom.

U ovom domu, čast izuzecima, najčešće završe oni stranački kadrovi koji nemaju nikakvog dodira s realnošću, pa su tako u državnom Domu naroda uglavnom padale sve korisne inicijative i prijedlozi zakona. Istina, padali su uglavnom voljom delegata SNSD-a i HDZ-a. Takozvani evropski zakoni su padali isto onako kako su padale i brojne inicijative za smanjenje plata parlamentarcima, ukidanje pojedinih naknada i privilegija itd.

Kada je riječ o ovom sazivu Doma naroda, nisu puno zakona oborili. Naime, s obzirom da zakoni  koji su dio 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije nisu još ni došli do Doma naroda PSBiH , shodno tome delegati nisu imali šta ni obarati, kao što su to radile njihove kolege iz prethodnog mandata. 

Jedino pozitivno što se može izdvojiti, a da su građani ove zemlje imali koristi, jeste usvajanje izmjena Zakona o PDV-u kojim se ukinula naplata PDV-a na doniranu hranu.

Dakle, ovo je sva korist koju su građani BiH vidjeli od državnih parlamentaraca u ovom mandatu, a korist koju parlamentarci vide od građana je nemjerljiva, s obzirom da osim plata, imaju i broje druge benefite iz budžeta kojeg pune svi građani.

(BUKA) Foto: FENA

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Drito

09.08.2023 13:23

Narodu serviraju nacionalizam i mrznju, a pri tom dobro zaradjuju. Do koga je? Pa do naroda, do koga drugog?!

ODGOVORITE
Name

Bitno je

10.08.2023 07:22

da muzu narod i da,,političare,,

Name

Citalac

09.08.2023 13:31

Moze im se, nece ljudi da opterecuju mozak, plata ce svakako biti

ODGOVORITE
Name

Re

09.08.2023 14:21

Treba narod da se digne i da to rastjera. Neradnici, nestručnjaci, poslušnici i poltroni.

Name

Ujak Vukasin

09.08.2023 13:45

Nije točno. Sam Stasa Klosarac je ispio 50 lit djedove rakije Ako je to mizeran ucinak onda jbga.

ODGOVORITE
Name

Борис М. Бања Лука

09.08.2023 14:21

Да се не лажемо, нема живог човјека међу нама који би одбио такав посао.

ODGOVORITE
Name

Re

09.08.2023 15:22

Ima, ali su takvi poput tebe izabrali ove politicare

Name

Banja Luka

09.08.2023 14:51

FUJ.

ODGOVORITE
Name

disident

09.08.2023 15:17

Nije do njih, do nas je! Zar je moguće da nas jedna te ista banda pljačka godinama. Mi više nismo žrtve , mi smo saučesnici! Mi imamo poremećen genetski kod. Mi vimo te pljačkaše, vjerujemo samo u kult ličnosti a ne u kult rada. Dakle, bolesni!! Tačka!!

ODGOVORITE
Name

Z

09.08.2023 15:28

Kad će uskladjivanje mirovina - penzija?

ODGOVORITE
Name

Zoom

09.08.2023 15:34

Bitno je da "srbin" Sredoje koji je u ratu kao rezerni sastav razvlacio tjesteninu u Addrii sada sebi daje za pravo da cijeni ko je kakav i koliki Srbin, a on je mjerna jedinica srpstva.

ODGOVORITE
Name

Jovo

09.08.2023 16:45

Od sektaskih poslanika nista drugo se ne koze očekivati, njihov zadatak je poltronisanje sekti i prvom sektasu.

ODGOVORITE