Опада број послова, радници хрле у иностранство

Анализа домаћег тржишта рада у првом полугодишту ове године открила је узнемирујуће трендове који показују да је повећан интерес радника за одлазак у иностранство, док је истовремено у БиХ опао број понуђених послова што је преокрет у односу на посљедње двије године када је потражња за радницима расла и до 30 одсто.

Република Српска 09.08.2023 | 07:21
Опада број послова, радници хрле у иностранство

Подаци су то портала “МојПосао.ба” који је специјализован за оглашавања радних мјеста и чија анализа показује да је у првој половини ове године објављено 6.649 огласа којима је оглашено 14.992 радна мјеста.

"У поређењу са истим периодом лани, број огласа је у паду и то за 0,9 одсто, што представља преокрет у односу на претходне двије године када је потражња за радницима била у великом порасту. Лани је потражња за радницима расла изнад 30 одсто у односу на 2021", навели су из компаније.

Додају да је први пут након више од деценије забиљежен пад потражње за радницима у ИТ сектору, док је истовремено порастао интерес за кадром у производњи, затим возачима и радницима у логистици. Послодавци су тако од јануара до јуна највећи број огласа објавили у категоријама комерцијала и продаја и то 21 одсто, затим транспорт, складиштење и логистика 9,93 одсто те економија и финансије од 7,9 одсто.

"Поред пада потражње у ИТ сектору, који је одраз глобалних дешавања, смањена је и потражња за радницима у продаји, грађевинарству и производњи. Чак је и у угоститељству забиљежен благи пад потражње ове године", рекла је директорица операција портала “МојПосао.ба” Нермана Ајановић-Хајдарпашић. 

Када је ријеч о запошљавању у другим земљама, анализа показује да је од укупног броја огласа седам одсто њих било са иностраном локацијом, а наше раднике највише траже Хрватска, Њемачка, Словенија, Србија, Уједињени Арапски Емирати, Аустрија, Црна Гора и Кувајт.

"У односу на исти период лани, број огласа са иностраном локацијом је мањи за два одсто. Међутим, упркос мањој понуди послова у иностранству, анализа показује да је број пријава на те огласе већи у односу на лани, на основу чега закључујемо да су тражиоци посла из БиХ више заинтересовани за запошљавање на ино-тржишту", стоји у саопштењу портала.

Најтраженија занимања 2023.

1. Агент у позивном центру

2. Трговац

3. Комерцијалиста

4. Возач (све категорије)

5. Складиштар

6. Радник у производњи

7. Конобар

8. Менаџер продаје

9. Бравар, заваривач, тесар

10. Кувар

Навели су да је за шест мјесеци у овој години “МојПосао.ба” забиљежио 23 одсто више посјетилаца у односу на лани те да су објављени огласи прегледани око девет милиона пута.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић истиче да је пад броја радних мјеста занемарив те да у Српској у готово свим сферама постоји потреба за запошљавањем додатног броја људи.

- Иако можда статистички изгледа да је дошло до заустављања потражње за радницима то баш у стварности није тако. Компаније и даље траже либералнији увоз радника из страних земаља. Оно што је забрињавајуће јесте велики интерес људи за одлазак из БиХ и предмет анализа требало би да буде зашто се не покушава нешто промијенити да задржимо раднике - рекао је Рачић за “Глас”.

Директор Уније послодаваца РС Саша Аћић за “Глас” каже да Српска тренутно има највећи број запослених од оснивања.  

"Оно што може имати негативне ефекте на тржиште рада јесте потенцијална стагнација економије Европске уније, поготово Њемачке што се донекле већ одражава на пад тражње за поједином робом из БиХ, поготово из области прераде дрвета. Ако би се криза у ЕУ продубила то би се свакако негативно рефлектовало, не само на тржиште рада у смислу смањених потреба за радницима, већ на цјелокупну економију", рекао је Аћић.

Рад од куће

У компанији “Посао.ба” кажу да рад од куће и хибридни начин рада постају све популарнији те да послодавци све више пружају ту могућност.

"У 2022. години на порталу је објављен 171 оглас са опцијом потпуног рада од куће или хибридног начина, који је комбинација рада од куће и из канцеларије. Највећи број оглашених послова који су нудили ту опцију односио се на агенте у позивном центру и програмере. Исти тренд се наставио и у овој години", навели су из компаније.

(Глас Српске) Фото: Глас Српске

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

ЗЗЗашто

09.08.2023 07:30

Зашто сви иду на колективни запад који је највећи непријатељ Срба и Српства? Зар су паре важније од Православља?

ОДГОВОРИТЕ
Name

🤣🤣

09.08.2023 08:05

🤣🤣🤣🤣

Name

Ре

09.08.2023 09:25

Хљеб је вазнији од среброљубаца и њихове херезе!

Name

Оракле

09.08.2023 09:42

Није нико ницији непријатељ - постоје само интереси. На залост је настала ситуација резултат руководјења у земљи. И друге владе се радо упустају у сарадњу са поуданим и њима оданим партнерима, није у методи рада насе владе искљуцива греска. Греска је у томе сто је влада као сараднике изабрала погресне људе, неструцне и некомпетентне, и сто је зарад тог медјусобног повјерења допустила незаконске па цак и криминалне радње, сто знање и способност никада није била полазна тацка владе, него само па цак ни имидз - него бахацење и некултура! Народ казе, с ким си - такав си! Ето то је сав јад насег времена.

Name

Ре ЗЗЗасто

09.08.2023 12:23

Друзе неце нико да ради за богатство владара као стосте ти и Додик ,сви одосе да зараде да презиве,,а овдје је рад уцијењен,,на западу се ради али се и заради сви који тамо раде овдје имају несто док биједа којој ви гулите овдје ледја немају ни за го ку*ац

Name

Рики

09.08.2023 12:24

Само бјезанија овдје је радник уцијењен ..мора да буде лопов,мафијас или у секти да би некако презивио..

Name

Гандаф

09.08.2023 07:40

Знам сигурно да данас ко год хоце да ради мозе да се запосли, ко год казе да нема посла тај лазе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Факултет

09.08.2023 08:56

Па знаци са дипломом дрзавног факултета треба да ради посао за који не треба ни трогодисња?Цему су узалуд бацене године ако це радити такав посао код приватника за неку сицу?Занимљиво да медју наведеним занимањима нема ни једног који захтева високу струцну спрему.Треба да будемо земља низеквалификованих и потплацених.

Name

Приједорчанин М.

09.08.2023 09:04

Пријатељ који има грађ.фирму плаћа дневницу 100-12окм плус храна и не може да нађе довољн бр.радника,кажу му радници да више не могу трпити и гледати ову власт иду гдје имају сигурност и мирнији живот,воде и породицу кад се смјесте.

Name

075

09.08.2023 09:53

@Факултет Нажалост знам како се осјећате! И да додам заборавили сте да "страначка исказница", има нас много који никада нисмо били нити у једној "цоса ностри" или "политичкој странци" у БиХ, и купљена "диплома" приватног "факултета" отвара, нажалост, сва врата !

Name

Ре

09.08.2023 10:19

Посла има, али су плате смијесне. Зато људи одлазе у иностранство да раде тај исти посао за нормалну плату, а не за робовласницку цркавицу.

Name

Тацно да мозе

09.08.2023 12:34

Да се запосли али не и адекватно да наплати свој рад и застите не сва него основна права радника (јер махом су и донесена пров радницке класе која и није уцествовала у њиховој изради.У свему томе и јесте сустина проблема.

Name

Саггитариус

09.08.2023 09:28

То што опада потражња за нека радна мјеста у БИХ, односно РС је директна посљедица привредне рецесије, а и појаве новог " тренда" запошљавања радника из Индије, Бангладеша и Пакистана, коима се покушава надомјестити одлив домаће радне снаге у земље ЕУ.раднићка класа се изгледа опаметила! никог више овдје неможете грубо експлоатисати за мизерну плату!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само да додам

09.08.2023 12:30

МОЈ РОДЈАК ЦОВЈЕ КОЈИ ЈЕ ЗАВРСИО МАСИНСКИ ФАКУЛТЕТ ИДЕ У РУДНИК СТАНАРИ ДА ТРАЗИ ПОСЛА И ТАМОГА УЦЈЕЊУЈУ ТРАЗЕ ПАРЕ ДА ГА ЗАПОСЛЕ И НА КРАЈУ ЦОВЈЕК ОДВЕДЕГА У ЊЕМАЦКУ И ЗАПОСЛИ У ЈЕДНУ ФАБРИКУ КОЈА ПРОИЗВОДИ ПЛАСТИКУ У СТУТГАРТУ РАДИ ВЕЦ ПЕТА ГОДИНА ИМА ПЛАТУ ВЕЦУ НЕГО ДИРЕКТОР РУДНИКА СТАНАРИ А ЗА ПЕТ ГОДИНА ИМА БОГАТСТВА ВИСЕ НЕГО СТО ОВДЕ БИЈЕДНИК МОЗЕ ДА ЗАРАДИ ЗА ДВА РАДНА ВИЈЕКА.

Name

Идеално

09.08.2023 18:02

Е дабогда овим нашим властодршцима ти индијци, пакистанци, бангладешчани и други били зетови, па нек се са њима ороде и просперирају...

Name

Најбеца потразња је

09.08.2023 10:29

За послове гдје су радници најмање плацени а највисе обесправљени сто је и логицно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

09.08.2023 10:29

Господине којем је најважније православље поручује да се стим не неможе платити на каси. Остаче пензионери и неспособни!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ристе

09.08.2023 10:39

Чуди ми да нисте препознали иронију у коментару.