Успио протест: Враћен камион са зараженим свињама

Окончан је вишечасовни протест мјештана семберских села Бријеснице, Хаса, Ковачића и Доњих Загона због укопа заражених свиња. Истрајали су, како кажу у своме, камион са еутаназираним свињама је враћен, није дозвољено укопавање у непосредној близини њихових села, а јама је закопана.

Република Српска 08.08.2023 | 22:50
Успио протест: Враћен камион са зараженим свињама

Око 100 мјештана Хаса, Ковачића, Доњих Загона и Бријеснице окупило се у псолијеподневним часовима на локацију Паљевина у близину мјеста Хасе. Кажу да су случајно открили јаму у коју су истоварене еутаназиране свиње.

Радојица Мићић из Хаса каже да је у 17 сати добио информацију да се у Паљевине довлаче еутаназиране свиње заражене кугом.

“Дошао сам на свршен чин. У рупу су бачене свиње, има свиња које су још живе. Рупа је велика, огромна, багер је морао радити цијели дан.”

Нико их, како тврде није обавијестио да се планира одлагање заражених животиња на овом мјесту. Љубомир Савић из Ковачића каже да је случајно је откривена рупа.  

Током протеста пољоприврендици су захтијевали да се јама прописно санира. Плаше се за своје здравље и живот, јер ће се, кажу зараза разнијети на околне куће и фарме, а најтеже им је што ће се загадити вода.

“Овдје  су пропустиве воде, Саљевају се у канал и заразиће више од половине Семберије. Апелујемо на све да свака мјесна заједница нађе неку рупу. Код нас ниједно прасе још није добило болест, па их молимо да нађу мјесто за укопавање у својој мјесној заједници. Да не трују нас!”, поручили су окупљени.

Након што је један камион истоварен, што су случајно сазнали, окупљени мјештани су спријечили да буде истоварен и други који је упућен на исту локацију.

Јасно су поручили да неће дозволити да се довозе заражене свиње у близину њихових имања, јер до сада у ова четири села није потврђена зараза Афричком кугом свиња.

“Погледајте сад ово, одавде су сви однијели кући у своје двориште ту болест. Готово је! Сад је крај! Изгледа да се то с циљем и ради.”, нагласили су огорчени домаћини.

“Ми ћемо имати сеоске страже. Не пријетимо никоме само не дозвољавамо да се у нашу мјесну заједницу довозе лешеви, нек држава направи спалионицу за лешеве!”, истакли су окупљени.

Послије вишечасовних протеста и позива да се јама санира, то је и учињено након чега су се окупљени разишли. Ова ситуација изазвала је велику забринутост, с обзиром на то да се вирус лако преноси.

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

БУРЛЕ

09.08.2023 05:50

Ајд, ајд, гласате за БУРЛЕТА, напунили сте његове манифестације иако је ЛАЖНИ предсједник... Бурле просипа шупљака како брани Српску Републику?? Ко зна колико је цећ свиња (и других животиња) овако покопано па се чудимо кад избије зараза...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бег

09.08.2023 07:17

Свака цаст за Цеду постеног домацина! Да нам је висе оваквих!

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

09.08.2023 08:22

Браво људи. Браните своје. И ПОШТЕНИ ПРЕЦИ наши, су бранили голим животима. Нема друге. БУРЛЕ ИЗДАЈНИК И ПО РОЂЕНУ ТАКАВ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семби

09.08.2023 10:31

После сваке трагедије појединци се обогате као што ће и сада. Жалосно је што су тренутно градске власти и републичке власти у договору да униште сва сеоска домаћинства. За медије причају приче и као свађају се. А позадина је супротна. Чак и ветеринари су видјели да сад узму паре јер од убијене свиње имају 20 КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будимир

09.08.2023 11:44

Семберци,имате ви проблем у својим главама,алави сте,хоће те 12КМ за кг живе ваге за Васкрс и Ђурђевдан,уцјењујете све оне који славепроиз.цјена 4-5 КМ,кукуруз мања цјена него прошле године Е сад вам је Бог послао пошаст за вашу алавост Мало мачку телећа глава,исто и ви тродуплу зараду остварујете Све види онај горе

Name

Крајишник

09.08.2023 12:22

Нисам нешто посебно стручан,али је ли иком пало на памет спаљивање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Крајисник

09.08.2023 18:55

Тако је пријатељу. Најбољи нацин је спаљивање. Али ко це знати засто то не раде.

Name

Истина

09.08.2023 13:07

Врацају се полако казу све је горе на мосту добијес на цуприји све изгубис сто зарадис све се да на дадјбине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јања

10.08.2023 08:06

Свака цаст за предсједника МЗ господина Лукица. Ни метар села, Перо легендо уз тебе смо.

ОДГОВОРИТЕ