Uspio protest: Vraćen kamion sa zaraženim svinjama

Okončan je višečasovni protest mještana semberskih sela Brijesnice, Hasa, Kovačića i Donjih Zagona zbog ukopa zaraženih svinja. Istrajali su, kako kažu u svome, kamion sa eutanaziranim svinjama je vraćen, nije dozvoljeno ukopavanje u neposrednoj blizini njihovih sela, a jama je zakopana.

Republika Srpska 08.08.2023 | 22:50
Uspio protest: Vraćen kamion sa zaraženim svinjama

Oko 100 mještana Hasa, Kovačića, Donjih Zagona i Brijesnice okupilo se u psolijepodnevnim časovima na lokaciju Paljevina u blizinu mjesta Hase. Kažu da su slučajno otkrili jamu u koju su istovarene eutanazirane svinje.

Radojica Mićić iz Hasa kaže da je u 17 sati dobio informaciju da se u Paljevine dovlače eutanazirane svinje zaražene kugom.

“Došao sam na svršen čin. U rupu su bačene svinje, ima svinja koje su još žive. Rupa je velika, ogromna, bager je morao raditi cijeli dan.”

Niko ih, kako tvrde nije obavijestio da se planira odlaganje zaraženih životinja na ovom mjestu. Ljubomir Savić iz Kovačića kaže da je slučajno je otkrivena rupa.  

Tokom protesta poljoprivrendici su zahtijevali da se jama propisno sanira. Plaše se za svoje zdravlje i život, jer će se, kažu zaraza raznijeti na okolne kuće i farme, a najteže im je što će se zagaditi voda.

“Ovdje  su propustive vode, Saljevaju se u kanal i zaraziće više od polovine Semberije. Apelujemo na sve da svaka mjesna zajednica nađe neku rupu. Kod nas nijedno prase još nije dobilo bolest, pa ih molimo da nađu mjesto za ukopavanje u svojoj mjesnoj zajednici. Da ne truju nas!”, poručili su okupljeni.

Nakon što je jedan kamion istovaren, što su slučajno saznali, okupljeni mještani su spriječili da bude istovaren i drugi koji je upućen na istu lokaciju.

Jasno su poručili da neće dozvoliti da se dovoze zaražene svinje u blizinu njihovih imanja, jer do sada u ova četiri sela nije potvrđena zaraza Afričkom kugom svinja.

“Pogledajte sad ovo, odavde su svi odnijeli kući u svoje dvorište tu bolest. Gotovo je! Sad je kraj! Izgleda da se to s ciljem i radi.”, naglasili su ogorčeni domaćini.

“Mi ćemo imati seoske straže. Ne prijetimo nikome samo ne dozvoljavamo da se u našu mjesnu zajednicu dovoze leševi, nek država napravi spalionicu za leševe!”, istakli su okupljeni.

Poslije višečasovnih protesta i poziva da se jama sanira, to je i učinjeno nakon čega su se okupljeni razišli. Ova situacija izazvala je veliku zabrinutost, s obzirom na to da se virus lako prenosi.

(BN)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

BURLE

09.08.2023 05:50

Ajd, ajd, glasate za BURLETA, napunili ste njegove manifestacije iako je LAŽNI predsjednik... Burle prosipa šupljaka kako brani Srpsku Republiku?? Ko zna koliko je ceć svinja (i drugih životinja) ovako pokopano pa se čudimo kad izbije zaraza...

ODGOVORITE
Name

Beg

09.08.2023 07:17

Svaka cast za Cedu postenog domacina! Da nam je vise ovakvih!

ODGOVORITE
Name

+

09.08.2023 08:22

Bravo ljudi. Branite svoje. I POŠTENI PRECI naši, su branili golim životima. Nema druge. BURLE IZDAJNIK I PO ROĐENU TAKAV.

ODGOVORITE
Name

Sembi

09.08.2023 10:31

Posle svake tragedije pojedinci se obogate kao što će i sada. Žalosno je što su trenutno gradske vlasti i republičke vlasti u dogovoru da unište sva seoska domaćinstva. Za medije pričaju priče i kao svađaju se. A pozadina je suprotna. Čak i veterinari su vidjeli da sad uzmu pare jer od ubijene svinje imaju 20 KM.

ODGOVORITE
Name

Budimir

09.08.2023 11:44

Semberci,imate vi problem u svojim glavama,alavi ste,hoće te 12KM za kg žive vage za Vaskrs i Đurđevdan,ucjenjujete sve one koji slaveproiz.cjena 4-5 KM,kukuruz manja cjena nego prošle godine E sad vam je Bog poslao pošast za vašu alavost Malo mačku teleća glava,isto i vi troduplu zaradu ostvarujete Sve vidi onaj gore

Name

Krajišnik

09.08.2023 12:22

Nisam nešto posebno stručan,ali je li ikom palo na pamet spaljivanje.

ODGOVORITE
Name

Re Krajisnik

09.08.2023 18:55

Tako je prijatelju. Najbolji nacin je spaljivanje. Ali ko ce znati zasto to ne rade.

Name

Istina

09.08.2023 13:07

Vracaju se polako kazu sve je gore na mostu dobijes na cupriji sve izgubis sto zaradis sve se da na dadjbine

ODGOVORITE
Name

Janja

10.08.2023 08:06

Svaka cast za predsjednika MZ gospodina Lukica. Ni metar sela, Pero legendo uz tebe smo.

ODGOVORITE