Ревизори упозорили на неправилности у Болници Зворник

Још једна здравствена установа у Републици Српској добила је низ примједби ревизора на свој рад - од нетранспарентног трошења новца, па до кршења више закона.

Република Српска 08.08.2023 | 16:46
Ревизори упозорили на неправилности у Болници Зворник

Ријеч је о ЈЗУ Болница Зворник на чијем челу се налази Иван Поповић, а која је од Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске добила мишљење са резервом.

У извјештај о проведеној финансијској ревизији за прошлу годину ревизори су, између осталог, упозорили и на кршење Закона о платама. Појаснили су да код пет запослених у болници платна група или коефицијент нису одређени према сложености послова радног мјеста на који су распоређени, што није у складу са Законом о платама запослених лица у јавним установама у области здравства Републике Српске.

– Такође, у уговорима о раду утврђен је платни коефицијент запослених са навођењем увећања плате код радних мјеста са посебним овлаштењима и одговорностима или је утврђена бруто плата, а није утврђена платна група, подгрупа и платни разред – истиче се у извјештају.

Додаје се да један од запослених не испуњава посебне услове радног мјеста, јер посједује средњу стручну спрему, а услов за наведено радно мјесто је висока стручна спрема.

– Са једним запосленим је закључен уговор о раду и исти је распоређен на радно мјесто које није прописано Правилником о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста – наводи се у извјештају.

Додаје се да је Болница у прошлој години закључила уговоре о дјелу са 33 доктора разних специјалности и то за послове који представљају редовну дјелатност и који су систематизовани.

Ревизори су упозорили и да је обрачун минулог рада за сваку навршену годину радног стажа вршен на основицу коју је чинила основна плата са увећањима по основу рада ноћу, рада у дане празника, и друге дане када се по закону не ради, дежурства, приправности, што није у складу са Законом о платама Републике Српске.

Ни обрачун плата и осталих примања запослених у Болници није у потпуности обављан у складу са истим Законом.

Ревизори наводе да је код руководилаца основне организационе јединице, у периоду од јануара до новембра 2022. године, обрачун плате обављан на начин да се на основну плату (производ коефицијента за високо образовање у петогодишњем односно шестогодишњем трајању и цијене рада) обрачуна увећање од 20 одсто, што није у складу са Законом о платама, којим је прописано да се обрачун плате руководилаца основне организационе јединице обавља тако да се увећање од 20 одсто обрачуна на основицу коју чини просјечна плата запослених са високом стручном спремом организационе јединице којом запослени са посебним овлашћењима руководи.

– Накнада за медицинску пратњу приликом медицинског транспорта пацијената из установе у установу, исплаћивана је и возачима чак и у случајевима када се не превозе болесници већ и код превоза ковид тестова и кисеоника, превоз доктора на семинаре и друго – наводи се у извјештају ревизора.

Додаје се да је у 2022. години, на основу одлука директора вршена исплата новчаних помоћи Синдикалној организацији и запосленима које нису планиране Финансијским планом за ту годину. Као примјер се наводи да је Болница, поводом празника, исплатила укупно 21.600 КМ једнократне новчане помоћи свим запосленима на шта није имала право.

– Такође, директор Болнице донио је двије одлуке о одобрењу исплате новчане помоћи Синдикалној организацији Болнице за омогућавање одласка радницима на Медицинијаду (9.000 КМ) и за организацију свечане вечере поводом завршетка пословне 2022. године (13.185 КМ). Доношење одлука о трошењу средстава које није планирано Финансијским планом за 2022. годину, није у складу са Статутом ЈЗУ Болнице Зворник – упозорили су ревизори.

Истакли су да је Болница Зворник у прошлој години ангажовала 23 извршиоца по уговорима на одређено вријеме. Радни однос на одређено вријеме трајао им је дуже од двије године (код два запослена преко четири године, код девет запослених преко три године и код 12 запослених радни однос на одређено вријеме је трајао преко двије године), што није у складу са Законом о раду.

Примједби ревизора било је и на јавне набавке, али и на трошкове кориштења мобилних телефона.

Подсјећамо, Главна служба за ревизију јавног сектора РС до сада је објавила извјештаје за више јавних здравствених установау Српској за прошлу годину. Већина њих добила је или негативно мишљење или мишљење са резервом.

(Српскаинфо)   Фото:ЈЗУ Зворник 

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Миле

08.08.2023 17:25

Један од најбољих директора у Српској и сире.Постен и сколован економиста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре миле

08.08.2023 21:27

Он сколован све на фору заврсио.Највеци лопов одакле му толике паре

Name

Вукан

09.08.2023 11:40

По чему добар ? Што је члан снсд ? Што је болница дужна милионе ? Е мој буздовану !!!

Name

Зоран

08.08.2023 17:58

Струцњак је Иван директор,ако је правне дрзаве и ентитета он мора у АПС,јајара је он

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игир

08.08.2023 19:52

А стан у Бг на води???од којих пара

Name

Реееееее

08.08.2023 21:28

Има висе станова

Name

Гоги

08.08.2023 17:58

Мотај каблове

ОДГОВОРИТЕ
Name

Београд на води

08.08.2023 20:09

Нема ни каблова.

Name

Не један

08.08.2023 19:04

Вазан је стан у Београд на води.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

08.08.2023 19:06

Ја сам махер, брзо сам сконтао како се ради. Мој брат и ја смо сад милионери. Супер

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

08.08.2023 20:13

О томе нека дрзава води бригу. Обицан свет интересује, какви је у болници, сто се тице цекања, удобности, правовремене дијагнозе, треба ли дати неком паре да се лецење убрза, има ли свих потребних лекова, колико је особље пристојно у комуникацији, итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ррр

08.08.2023 23:09

Тек запослени у болници, срамота како се поједини понашају, тешко оном ко додје ту.. А не зна се ко кога дегенечи, швалерација на нивоу

Name

Идеално

09.08.2023 01:16

Ти или си глуп или се правиш невјешт. Ево ја ћу ти дати све одговоре на твоја питања... У болници, чак и нај бољој није добро, а камо ли нашој, обично чекаш док не цркнеш, а док чекаш није ти ни мало удобно, дијагноза ти обично дође са смртним листом, пара не можеш надавати, али ти ни то не помаже, лијекова нема ни за лијека, особље је супер осим што галаме на тебе... Ето ти одговора, онако укратко...

Name

Сенад

08.08.2023 20:26

Опаааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

08.08.2023 21:28

Колико је пара узео од изградње болнице

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

08.08.2023 21:42

Кога сте упозорили. Па та кука, крађе и неправилности траје више од 20 година. Шта сте до сада радили. Саучествовали сте у томе. Стид Вас Бораца и Народа гладнога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Медузалем

10.08.2023 18:53

Оца су ми убили кретени довољан је коментар

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реx

11.08.2023 10:21

Имам утисак да Зоран покушава да контролише све осим дисања грађана, претерано је то, направите климу здраву за све а не само за вас пар.

ОДГОВОРИТЕ