Revizori upozorili na nepravilnosti u Bolnici Zvornik

Još jedna zdravstvena ustanova u Republici Srpskoj dobila je niz primjedbi revizora na svoj rad - od netransparentnog trošenja novca, pa do kršenja više zakona.

Republika Srpska 08.08.2023 | 16:46
Revizori upozorili na nepravilnosti u Bolnici Zvornik

Riječ je o JZU Bolnica Zvornik na čijem čelu se nalazi Ivan Popović, a koja je od Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske dobila mišljenje sa rezervom.

U izvještaj o provedenoj finansijskoj reviziji za prošlu godinu revizori su, između ostalog, upozorili i na kršenje Zakona o platama. Pojasnili su da kod pet zaposlenih u bolnici platna grupa ili koeficijent nisu određeni prema složenosti poslova radnog mjesta na koji su raspoređeni, što nije u skladu sa Zakonom o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske.

– Takođe, u ugovorima o radu utvrđen je platni koeficijent zaposlenih sa navođenjem uvećanja plate kod radnih mjesta sa posebnim ovlaštenjima i odgovornostima ili je utvrđena bruto plata, a nije utvrđena platna grupa, podgrupa i platni razred – ističe se u izvještaju.

Dodaje se da jedan od zaposlenih ne ispunjava posebne uslove radnog mjesta, jer posjeduje srednju stručnu spremu, a uslov za navedeno radno mjesto je visoka stručna sprema.

– Sa jednim zaposlenim je zaključen ugovor o radu i isti je raspoređen na radno mjesto koje nije propisano Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta – navodi se u izvještaju.

Dodaje se da je Bolnica u prošloj godini zaključila ugovore o djelu sa 33 doktora raznih specijalnosti i to za poslove koji predstavljaju redovnu djelatnost i koji su sistematizovani.

Revizori su upozorili i da je obračun minulog rada za svaku navršenu godinu radnog staža vršen na osnovicu koju je činila osnovna plata sa uvećanjima po osnovu rada noću, rada u dane praznika, i druge dane kada se po zakonu ne radi, dežurstva, pripravnosti, što nije u skladu sa Zakonom o platama Republike Srpske.

Ni obračun plata i ostalih primanja zaposlenih u Bolnici nije u potpunosti obavljan u skladu sa istim Zakonom.

Revizori navode da je kod rukovodilaca osnovne organizacione jedinice, u periodu od januara do novembra 2022. godine, obračun plate obavljan na način da se na osnovnu platu (proizvod koeficijenta za visoko obrazovanje u petogodišnjem odnosno šestogodišnjem trajanju i cijene rada) obračuna uvećanje od 20 odsto, što nije u skladu sa Zakonom o platama, kojim je propisano da se obračun plate rukovodilaca osnovne organizacione jedinice obavlja tako da se uvećanje od 20 odsto obračuna na osnovicu koju čini prosječna plata zaposlenih sa visokom stručnom spremom organizacione jedinice kojom zaposleni sa posebnim ovlašćenjima rukovodi.

– Naknada za medicinsku pratnju prilikom medicinskog transporta pacijenata iz ustanove u ustanovu, isplaćivana je i vozačima čak i u slučajevima kada se ne prevoze bolesnici već i kod prevoza kovid testova i kiseonika, prevoz doktora na seminare i drugo – navodi se u izvještaju revizora.

Dodaje se da je u 2022. godini, na osnovu odluka direktora vršena isplata novčanih pomoći Sindikalnoj organizaciji i zaposlenima koje nisu planirane Finansijskim planom za tu godinu. Kao primjer se navodi da je Bolnica, povodom praznika, isplatila ukupno 21.600 KM jednokratne novčane pomoći svim zaposlenima na šta nije imala pravo.

– Takođe, direktor Bolnice donio je dvije odluke o odobrenju isplate novčane pomoći Sindikalnoj organizaciji Bolnice za omogućavanje odlaska radnicima na Medicinijadu (9.000 КM) i za organizaciju svečane večere povodom završetka poslovne 2022. godine (13.185 КM). Donošenje odluka o trošenju sredstava koje nije planirano Finansijskim planom za 2022. godinu, nije u skladu sa Statutom JZU Bolnice Zvornik – upozorili su revizori.

Istakli su da je Bolnica Zvornik u prošloj godini angažovala 23 izvršioca po ugovorima na određeno vrijeme. Radni odnos na određeno vrijeme trajao im je duže od dvije godine (kod dva zaposlena preko četiri godine, kod devet zaposlenih preko tri godine i kod 12 zaposlenih radni odnos na određeno vrijeme je trajao preko dvije godine), što nije u skladu sa Zakonom o radu.

Primjedbi revizora bilo je i na javne nabavke, ali i na troškove korištenja mobilnih telefona.

Podsjećamo, Glavna služba za reviziju javnog sektora RS do sada je objavila izvještaje za više javnih zdravstvenih ustanovau Srpskoj za prošlu godinu. Većina njih dobila je ili negativno mišljenje ili mišljenje sa rezervom.

(Srpskainfo)   Foto:JZU Zvornik 

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Mile

08.08.2023 17:25

Jedan od najboljih direktora u Srpskoj i sire.Posten i skolovan ekonomista.

ODGOVORITE
Name

Re mile

08.08.2023 21:27

On skolovan sve na foru zavrsio.Najveci lopov odakle mu tolike pare

Name

Vukan

09.08.2023 11:40

Po čemu dobar ? Što je član snsd ? Što je bolnica dužna milione ? E moj buzdovanu !!!

Name

Zoran

08.08.2023 17:58

Strucnjak je Ivan direktor,ako je pravne drzave i entiteta on mora u APS,jajara je on

ODGOVORITE
Name

Igir

08.08.2023 19:52

A stan u Bg na vodi???od kojih para

Name

Reeeeeee

08.08.2023 21:28

Ima vise stanova

Name

Gogi

08.08.2023 17:58

Motaj kablove

ODGOVORITE
Name

Beograd na vodi

08.08.2023 20:09

Nema ni kablova.

Name

Ne jedan

08.08.2023 19:04

Vazan je stan u Beograd na vodi.

ODGOVORITE
Name

Zvornik

08.08.2023 19:06

Ja sam maher, brzo sam skontao kako se radi. Moj brat i ja smo sad milioneri. Super

ODGOVORITE
Name

Miroslav

08.08.2023 20:13

O tome neka drzava vodi brigu. Obican svet interesuje, kakvi je u bolnici, sto se tice cekanja, udobnosti, pravovremene dijagnoze, treba li dati nekom pare da se lecenje ubrza, ima li svih potrebnih lekova, koliko je osoblje pristojno u komunikaciji, itd.

ODGOVORITE
Name

Rrr

08.08.2023 23:09

Tek zaposleni u bolnici, sramota kako se pojedini ponašaju, teško onom ko dodje tu.. A ne zna se ko koga degeneči, švaleracija na nivou

Name

Idealno

09.08.2023 01:16

Ti ili si glup ili se praviš nevješt. Evo ja ću ti dati sve odgovore na tvoja pitanja... U bolnici, čak i naj boljoj nije dobro, a kamo li našoj, obično čekaš dok ne crkneš, a dok čekaš nije ti ni malo udobno, dijagnoza ti obično dođe sa smrtnim listom, para ne možeš nadavati, ali ti ni to ne pomaže, lijekova nema ni za lijeka, osoblje je super osim što galame na tebe... Eto ti odgovora, onako ukratko...

Name

Senad

08.08.2023 20:26

Opaaaa

ODGOVORITE
Name

Dragan

08.08.2023 21:28

Koliko je para uzeo od izgradnje bolnice

ODGOVORITE
Name

+

08.08.2023 21:42

Koga ste upozorili. Pa ta kuka, krađe i nepravilnosti traje više od 20 godina. Šta ste do sada radili. Saučestvovali ste u tome. Stid Vas Boraca i Naroda gladnoga.

ODGOVORITE
Name

Meduzalem

10.08.2023 18:53

Oca su mi ubili kreteni dovoljan je komentar

ODGOVORITE
Name

Rex

11.08.2023 10:21

Imam utisak da Zoran pokušava da kontroliše sve osim disanja građana, preterano je to, napravite klimu zdravu za sve a ne samo za vas par.

ODGOVORITE