Одбачен захтјев Бошњака у вези са законом о клевети

Уставни суд Републике Српске утврдио је да нема повреде виталног националног интереса бошњачког народа у одредбама закона о измјенама и допунама Кривичног закона Републике Српске, јер нема потребне правне аргументације.

Република Српска 08.08.2023 | 16:28
Одбачен захтјев Бошњака у вези са законом о клевети

Народна скупштина Републике Српске усвојила је у јулу закон о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске, којим је прописано кривично дјело против части и угледа, клевета.

Након данашње одлуке Уставног суда Републике Српске овај закон којим се криминализује клевета ступиће на снагу, пошто указ о проглашењу закона потпише предсједник Републике Српске, а затим буде објављен у Службеном гласнику Републике Српске.

Представници медијске заједнице најављују подношење апелације Уставном суду Српске.

"Ова одлука Уставног суда је била очекивана, иако овим законом није угрожен бошњачки национални интерес. Овим законом је угрожен витални интерес и српског и хрватског и бошњачког народа и свих народа", казао је Синиша Вукелић, предсједник Клуба новинара Бањалука.

Када закон буде објављен у Службеном гласнику медијска заједница ће, како је најавио, покренути захтјев за оцјену уставности измјена и допуна Кривичног закона РС.

(БН) 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Дејвид

08.08.2023 16:56

Сад Српски народе водите рацуна да не укаљате цаст и образ истакнутим цлановима странке снсд, бивсим, садасњим и будуцим.. Ако затекнете лопова да вам је провалио у стан прво га упитајте из које је странке. Недао бог да је из странке снсд а ви били неугодни и викали на цовјека а нисте му ни часе сока понудили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

08.08.2023 23:58

И помоћи човјеку да твоје ствари,из твог стана изнесе и утовари у свој камион.

Name

Хе хе

08.08.2023 17:05

Камбодза

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрито

08.08.2023 17:08

Па не могу Босњаци тразити заститу виталног интереса других народа, ако сте писмени?! Ако су угрозени Срби, Хрвати и Босњаци и Остали, засто нису сви покренули заститу виталног интереса

ОДГОВОРИТЕ
Name

Име

08.08.2023 17:09

Питам се јели икад уставни суд Републике Српске прихватио повреде виталног националног интереса Бошњака или свакако увијек се зна исход и не служи ничему осим да се као представи нека демократија ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Филозоф_са_Врбаса

08.08.2023 21:06

Тим законом је повријеђен витални интерес васцијелог цивилизованог свијета, не само Бошњака. То је цивилизацијска срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Врбас

09.08.2023 16:25

Тако би требало бити, да је образа и здравога разума. Али пошто их очигледно нема, онда није тако. Штавише, некима је такав закон разлог за понос и дику.