Odbačen zahtjev Bošnjaka u vezi sa zakonom o kleveti

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je da nema povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u odredbama zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske, jer nema potrebne pravne argumentacije.

Republika Srpska 08.08.2023 | 16:28
Odbačen zahtjev Bošnjaka u vezi sa zakonom o kleveti

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u julu zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojim je propisano krivično djelo protiv časti i ugleda, kleveta.

Nakon današnje odluke Ustavnog suda Republike Srpske ovaj zakon kojim se kriminalizuje kleveta stupiće na snagu, pošto ukaz o proglašenju zakona potpiše predsjednik Republike Srpske, a zatim bude objavljen u Službenom glasniku Republike Srpske.

Predstavnici medijske zajednice najavljuju podnošenje apelacije Ustavnom sudu Srpske.

"Ova odluka Ustavnog suda je bila očekivana, iako ovim zakonom nije ugrožen bošnjački nacionalni interes. Ovim zakonom je ugrožen vitalni interes i srpskog i hrvatskog i bošnjačkog naroda i svih naroda", kazao je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka.

Kada zakon bude objavljen u Službenom glasniku medijska zajednica će, kako je najavio, pokrenuti zahtjev za ocjenu ustavnosti izmjena i dopuna Krivičnog zakona RS.

(BN) 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Dejvid

08.08.2023 16:56

Sad Srpski narode vodite racuna da ne ukaljate cast i obraz istaknutim clanovima stranke snsd, bivsim, sadasnjim i buducim.. Ako zateknete lopova da vam je provalio u stan prvo ga upitajte iz koje je stranke. Nedao bog da je iz stranke snsd a vi bili neugodni i vikali na covjeka a niste mu ni čase soka ponudili.

ODGOVORITE
Name

Ipe

08.08.2023 23:58

I pomoći čovjeku da tvoje stvari,iz tvog stana iznese i utovari u svoj kamion.

Name

He he

08.08.2023 17:05

Kambodza

ODGOVORITE
Name

Drito

08.08.2023 17:08

Pa ne mogu Bosnjaci traziti zastitu vitalnog interesa drugih naroda, ako ste pismeni?! Ako su ugrozeni Srbi, Hrvati i Bosnjaci i Ostali, zasto nisu svi pokrenuli zastitu vitalnog interesa

ODGOVORITE
Name

Ime

08.08.2023 17:09

Pitam se jeli ikad ustavni sud Republike Srpske prihvatio povrede vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka ili svakako uvijek se zna ishod i ne služi ničemu osim da se kao predstavi neka demokratija ??

ODGOVORITE
Name

Filozof_sa_Vrbasa

08.08.2023 21:06

Tim zakonom je povrijeđen vitalni interes vascijelog civilizovanog svijeta, ne samo Bošnjaka. To je civilizacijska sramota.

ODGOVORITE
Name

Vrbas

09.08.2023 16:25

Tako bi trebalo biti, da je obraza i zdravoga razuma. Ali pošto ih očigledno nema, onda nije tako. Štaviše, nekima je takav zakon razlog za ponos i diku.