Њемачки војници продужавају мандат у БиХ још годину дана

Ових дана навршава се година дана од враћања Бундесвера у мисију ЕУФОР-а у БиХ, а одлука Бундестага предвидјела је да мандат траје годину дана, односно до почетка овог мјесеца.

Босна и Херцеговина 08.08.2023 | 07:26
Њемачки војници продужавају мандат у БиХ још годину дана

Из Амбасаде Њемачке јуче нам је речено да је Влада Њемачке, под вођством канцелара Олафа Шолца, одмах након ступања на дужност, регион западног Балкана прогласила регионом од високог безбједносно-политичког значаја.

Као главни разлог за враћање Бундесвера наведен је руски напад на Украјину, за који у Амбасади Њемачке кажу да је против међународног права. То је, како истичу, довело до појачане нестабилности на западном Балкану, па се влада те земље одлучила да се поново врати у мисију ЕУФОР "Алтхеа".

"Њемачки бундестаг је у јулу 2022. године додијелио потребни мандат тако да се Бундесвер од 16. августа 2022. поново налази у мисији коју води ЕУ. У основи, Бундесвер учествује у међународним мисијама само у оквиру колективних безбједносних савеза заједно с партнерским нацијама", нагласили су они у одговору.

На наше питање каква су очекивања од мисије, истакли су да се не ради о специфичним њемачким очекивањима, већ да се ради о мисији у којој учествују 22 нације, од којих свака доприноси укупном успјеху мисије ЕУФОР "Алтхеа".

"Откад се вратио, Бундесвер својим учешћем заједно с партнерима доприноси безбједност и стабилности БиХ. Њемачка и Бундесвер су поносни да могу дати свој допринос. То да су се безбједност и стабилност у БиХ од краја рата одржали је импресиван успјех, којим све нације које су учествовале у мисији могу бити поносне. Њемачка и Бундесвер су само дио тога", нагласили су.

Питања смо послали и ЕУФОР-у, али нам нису одговорили.

У БиХ је ангажовано око 50 њемачких војника, који ће бити распоређени у Главном штабу у Сарајеву и у локалним тимовима који се налазе у општинама широм земље. У складу с одлуком ЕУ од прошле године, број војника у војној мисији ЕУ "Алтхеа" повећан је са 500 на 1.100, у оквиру којег се убрајају и њемачки војници.

На страници Владе Њемачке објашњено је да је циљ ангажовања њемачких трупа заштита Дејтонског мировног споразума, а да је централни задатак подршка успјешном спровођењу Дејтонског мировног споразума.

"Имајући у виду унутрашњополитичке напетости у БиХ, њемачки ангажман је јасан знак посвећености трајној стабилизацији БиХ", саопштено је из Владе Њемачке.

Као конкретан повод за потребу њемачког ангажмана, наведене су етничке напетости, без посебног указивања на било чију кривицу.

"Етничке подјеле између Бошњака, Хрвата на једној и Срба на другој страни су свакодневица. Овај развој ситуације доминира политиком и блокира напредак и реформске процесе", наглашено је.

На интернет страници Министарства одбране БиХ такође смо пронашли неколико новијих обавјештења која пружају основне информације о мисији. Подсјетили су да је Бундесвер већ био ангажован у БиХ од 2004. до 2012. године, али да тренутна политичка ситуација у БиХ захтијева нови њемачки војни ангажман.

"То се дешава у позадини противправног напада Русије на Украјину и постоји опасност да би Русија преко дестабилизације Балкана могла покушати да изврши притисак на ЕУ", нагласили су они.

Иначе, мисија ЕУФОР "Алтхеа" за сада је једина операција у подручју заједничке одбрамбене и безбједносне политике у склопу споразума "Берлин плус", између ЕУ и НАТО, по којем је ЕУ преузела одговорност за безбједност и војне мисије на европском континенту.

Ових дана требало би да буде донесена и формална одлука о томе да команду над ЕУФОР-ом од Аустрије од сљедеће године преузме Мађарска.

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Петар

08.08.2023 07:59

Од њих су само ипхоне аппле телефони гори..Ипхоне је најгори од свих телефона. Ограницени и спијунски. Путем ипхоне телефона ЦИА спијунира цијели свијет Непостени производјац. Кад изадје нови телефон одмах успоре старији. Замислите ипхоне 3. Колико је само ограницен у свему. И најлосији хуаwеј је био могуцнији од ипхоне 3.. Ја лицно не бих ни за један нови ипхоне дао висе од 200 км. А старији до ипхоне 7 ниси вриједни нови висе од 100 км. Имао сам их као поклон и увјерио се да је сваки ипхоне јуст а биг схит. Понизење их је показат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Петар

08.08.2023 10:27

Хахаххахахахаххахах, Петре ово је коментар године! Свака цаст! аххахаххахахахахха

Name

Ко то тамо пјева

08.08.2023 12:15

Бар це се знати неки ред..

Name

Б12

08.08.2023 08:02

Данке Деутсцхланд!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.08.2023 08:42

Ми у Њемачку, а Њемци код нас. Ово му дође нешто као размјена студената.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:Ре

08.08.2023 09:44

Па фино. Мора се попунити становниство само је разлика наси њихове не плацају него медјународне организације а њихови насе фино плате и удоме у миру и реду .

Name

Расо

08.08.2023 08:45

Окупација се наставља,дали имамо сансе за слободу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузлак

08.08.2023 08:59

Каква је то окупација, ако су дошли на позив и уз сагласност наших политичара? Давне 1995. године, дошао је ИФОР, након што је и УН усвојио резолуцију 1031. ИФОР је прерастао у СФОР, а онда у ЕУФОР и сви су ту по основу истог споразума из 1995. године, док год постоји потреба и док наши политичари не одлуче супротно. Што се мене тиче, не може истовремено тензије, блокаде, пријетње отцјепљењем и одлазак ЕУФОР-а, страних судија, ОХР-а и слично. Прво направити државу функционалном и стабилном, па тек онда све остало. До тада, данке Деутсцхланд.

Name

Нека садасње Њемацке

08.08.2023 09:53

Бас тако Тузлак. Овдје политицари стварају проблеме и неред. Нас народ обицни би радијо исто код нас да има неку сигурност као на западу и бас највисе их је отисло из насих крајеве у Њемацку и виде се јос редови пред амбасадама. То су ти наси ”цијењени политицари направили” неред и расуло и осиромасили и сељака и градјанина.

Name

Крис

08.08.2023 10:03

Имате ви слободу и сад али ви насједате на лази вассег воде који вам је утубио у мозак да је Рс угрозенс. Дакле кад свргнете са власти ту будалу и доведете паметнијег показаце се да је било и бице слободе за народ који зиви у Рс.

Name

Ре Крис

08.08.2023 11:41

Стацес кад глупи народ који никад није отисао у свијет да види културе вјерује једном свјетском мафијозу Додику који сваки дан само задузује и пљацка и на велико обмањује и лазе ове бедаке..

Name

Мирослав

08.08.2023 13:36

Тузлак, Па да и разумем, да су страни војници "корисни" у Дејтонки? Али бар један народ у Дејтонки има рузна сецања на свабе, од оног рата. Осим тога мир је онда склипљен, и немацким војницима је забрањено да излазе ван својих граница. Доковор је прекрсен, кад су немацки бомбардери полетели бомбардовати Србе 1999.Кад су се врацаљ у базе, правили су зурке, пирани, балави и слинави су се веселили, да су опет бомбардовали Србе. Ето то би био добар разлиг, да им се забрани улазак у Дејтонку, јер смо ми ту, и наса Р.Српска.

Name

Ослобофице се цитав свијет

08.08.2023 18:07

Сасвим сигурно и ми.

Name

Предатор

08.08.2023 09:55

Нека иду кући. Овде слабо троше а бакшиш не остављају,.Што би рекао Виљушка шваба је то у .......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.08.2023 10:41

Недају своје а не тразе тудје и фино.

Name

Истина

08.08.2023 11:22

Ми смо протекторат а ови наши назови политичари су само страни пијуни.Нема ту напретка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Истина

08.08.2023 13:11

Ми суштински, јесмо протекторат. Једни не требају. Гуле кожу Народи толики Државни апарат. Штедимо на изборима, платама и другим трошковима. Нека наши Политичари и у Њемачку радити. А наши сељаци, да се врате и земљу раде и храну производе. У ЛИЈЕВЧЕ ПОЉУ КОД ЛАКТАША, ПИК МЛАДЕН СТОЈАНОВИЋ ЈЕ ДРУГА ХИРОШИМА. А Директори, вршиоци разних дужност, ревизори, ПРОЦИЈЕНИТЕЉИ, Надзорни одбори, Управни савијети, Стечајни управници, сви се ОБОГАТИЛИ, А ПИК пропао. И СНСД ЈЕ СВЕ УЗНАПРЕДОВАЛО, ЗА 30 ГОДИНА. Остали су гладни, дужни, помрли, нема ни љекара, ни зубара. Важно да Пензионери воле ДОДИКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

08.08.2023 14:01

Није народ изабрао додика. Њега су странци задрзали на функцији јер је најбољи борац за њихове интересе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно да није

08.08.2023 18:10

Као ни једног на Западу а и сире. Сада присуствујемо ослободјењу у свијету од похлепе и угњетавања....

Name

ре Марко

09.08.2023 23:06

НАРОД и само народ је изабрао Додика, јер кад он рикне и повице МИ СРБИ сви они 38% који гласају за њега сврше

Name

Процитао само наслов

12.08.2023 10:05

И тако тридесет година.

ОДГОВОРИТЕ