Истраживали смо: Какво то месо једемо? (ВИДЕО)

Какво ми то месо једемо? То се питају многи након појаве разних болести домаћих животиња али и снимака на друштвеним мрежама којем се ињекцијама дорађује месо. Наша новинарка Драгана Тешевић носила је месо из месара на анализу и ево до каквих смо резултата дошли. 

Република Српска 07.08.2023 | 20:32
Истраживали смо: Какво то месо једемо? (ВИДЕО)

Љето. Сезона одмора. Није ни чудо што су у месарама редови.

Грађани купују кажу ћевапе, пљескавице, врат... 

Зоран Копривица дошао је са списком да замасти ручак. У једној месници купио је килограм раскоштаних батака, пола килограма ћевапа и кобасице. 

Како су пуне месаре тако су пуни и ресторани. Месо се конзумира на све могуће начине.

Питали смо неке од присутних знају ли шта једу. Како кажу, месо је фино и укусно. 

На менију све, од прасетине, телетине,  јагњетине… Исто тако, на менију животиња разне болести. Али месо у оптицају.

"Животиња може бити и заражена сли месо од ње се користи све док она не добије симптоме, док не добије повишену температуру, док не оболи да се виде симптоми ", рекао је за БН ТВ доктор ветеринарске медицине Душко Ђурић.

Због заразе домаћих животиња, тренутно у месарама у Семберији само увозна свињетина.

"Ми једемо месо из њемачке које није прегледано на афричку кугу и то ја смијем породавати код мене у месници а не смијем продавати месо наше које је прегледано на све могуће начине да је ослобођено свињске куге", категоричан је Миленко Зупур, власник компаније “Глобус” из Бијељине.

Друштвеним мрежама шире се снимци меса које се пумпа сланом водом да би изгледало свјежије.

Пилетина која се шприца да би добила на волумену. Коњско месо умјесто телетине.

Сама помисао шта једемо је застрашујућа.

Однијели смо мало свињске плећке, мало свињског бута, мало јунеће плећке у Ветеринарски завода др Васо Бутозан, лабораторију у Бијељини на анализу.

Месо смо купили у месари и маркетум, а анализу чекамо пет дана. 

У међувремену, распитали смо се, да ли румено лијепо месо на полици у месари значи и да је свјеже.

"Боја меса не зависи само од дужине стајања. Свакако да се са дужином стајања боја меса И мијења али то не мора ништа да значи јер постоје одрежене супстанце које се месу могу додати да месо изгледа као да је свјеже а у ствари није", рекао је Зоран Бркић, помоћник директора Ветеринарског института “др Васо Бутозан”

А док чекамо резултате анализе, питамо грађане, да ли сумњају у квалитет хране која им се продаје?

Грађани које смо анкетирали кажу да вјерују да је месо које једу сигурно.

И анализа је стигла. Како смо се надали, добро смо прошли.

Резултати Института "др Васо Бутозан" показали су да је месо, купљено месарама два трговачка ланца у Бијељини исправно за употребу. 

Струка ипак упозорава водите рачуна гдје купујете месо и месне прерађевине.

"Јер ако оно није прошло ветеринарско санитарну контролу тај купац сноси сам одговорност за оно што је купио. Или ако купује на пијаци, на тезгама гдје из салама И кобасица капље текућина оно не може бити исправно", упозорио је Бркић.

Шта је исправно контролише институт, а шта добро и укусно то ипак одлучују купци.

На крају крајева, купци су ти који из свог џепа дају новац и бирају између квалитета и изгледа или на повјерење струци.

(БН)  Фото: БН

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

горан

07.08.2023 20:46

Само јос није наведено да ти препарати којих се ми као грозимо потицу из високоразвијених земаља гдје је оцигледно и доказано квалитет зивота и исхране далеко веци, а зивотни вијек људи знатно дузи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

07.08.2023 22:28

Месо из увоза су лешеви болесних животиња и месо са истеклим роком трајања. Месо домаће, такође лошег и никавог квалитета, животиње хрењене разним отровним концентратима, премиксима, и ко зна каквим хемикалијама. Мало ко поштено храни стоку, а када људи виде да је цена по кг иста, а да ови отровима много брже тове стоку и зараде већ новац, нико више поштено неће да ради, и нико не брине и здрављу оних који ће јести то месо. Брину само о новцу.

Name

Реалиста

07.08.2023 22:31

Животни вијек им је дужи јер имају бољу здравствену заштиту а и развијену свијест да се колико толико здравије хране од нас а да не спомињем колико мање стреса имају јер не пате од егзистенцијалних проблема. Нема то везе са квалитетом хране.

Name

Драган

08.08.2023 07:45

Роба па тако и месо се дијели по квалитету у класе па се тако роба најгорег квалитета шаље у БИХ и сличне земље у развоју.Оно што је занимљиво је да та роба најгорег квалитета кошта скупље него роба бољег квалитета у развијеним земљама.Најећи проблем је што инспекција не ради ништа ни по питању цијена а вјерујем ни по питању провјере исправности.Зато ми се свиђа ово што сте урадили.Препоручујем да једном мјесечно случајним одабиром купите неку робу и пошаљете на неки институт да се провјери исправност.Тако можете натјерати инспекцију да ради свој посао.

Name

лукавица

07.08.2023 20:50

Небојте се људи.Нећете умријети од глади али хоћете од карцинома.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мора

07.08.2023 21:54

Се од нечега умрети

Name

Ре Лукавица

07.08.2023 22:17

Моја подршка за твој коментар.

Name

горан

08.08.2023 10:59

Реалиста лијеп ти је коментар али је контрадикторан и без цињеница. Најприје казете да се квалитетније хране а заврсавате са констатациом да то нема везе са квалтетом хране. Сто се здравствене застите тице квалитетнија је приватна за паре али то мали проценат становниства мозе да приусти. И стреса је тамо далеко висе јер је њогов највеци узроцник технолоска револуција. Бољи зивот има своју цијену.

Name

Ја

07.08.2023 21:55

Не једем никакво. Једноставно моја пеМзија ми то не дозвољава

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДИЈАСПОРА МУНЦХЕН

07.08.2023 22:13

Е ХВАЛА БОГУ ДА СТЕ ТУ ТЕМУ УЗЕЛИ ..У БАЊАЛУЦИ СЕ ЈЕДЕ НАЈ ГОРЕ МЕСО ИЗ УВОЗА ..АЗИЈА ..И ЕУРОПА КОЈЕ ЈЕ БИЛО ЗАМРЗНУТО 5 ГОД КАО РЕЗЕРВА ..ТО ДОЛАЗИ У БАЊА ЛУКУ ТАЦНИЈЕ ЛАКТАСИ ..НАСЕЉЕ ГУДУРА ....МЕСНИЦА ТУЛУМОВИЦ...ГОСПОДО ПИТАЈТЕ РАДНИКЕ СТО РАДЕ У ТОЈ МЕСНИЦИ ...НОСЕ МАСКЕ ЗА БОЈНЕ ОТРОВЕ ДОК ПЕРУ ОТОПЉАВАЈУ ..БОЗЕ САЦУВАЈ ..Е ГОСПОДО ТО СЕ ЈЕДЕ У Б ЛУЦИ И ОКО БЛУКЕ .....99 %....ИЗТРАЗУЈТЕ САД ДО КРАЈА ..ВИСЕ У Б ЛУЦИ НЕМОЗЕ СЕ ПОЈЕСТИ НИСТА ОД МЕСА ..НИСТАААА..ЦЕВАПА ВИСЕ ПРАВИХ НЕМА СВЕ ТО ПРАВИ ТУЛУМОВИЦ МЕСНИЦА ..МОЛИМ ОБКАВИТЕ ОВО И ДЕМАНТУЈТЕМЕ ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

07.08.2023 23:57

Само се ти храни здраво и жив нам био, бауштелац школовани.

Name

Искрено

07.08.2023 23:07

Не вјерујем провјери меса, ако сте рекли да носите намјенски месо да би објавили резултате. Што се тиче меса, многи трговци на тржници у Бањалуци, који долазе у раним јутарњим сатима гледају шта се довози у меснице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брља

08.08.2023 02:53

Па боље јести брљу из Њемачке него ово ко бива наше домаће а никакве контроле. Овдје може проћи и леш а да се незна јер нико ништа не испитује. На западу нема шансе да прође без контроле и санитарне инспекције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

08.08.2023 04:27

Ја једем домаце свој производ

ОДГОВОРИТЕ