Петицијом против одлагања отпада на границама

Представници удружења грађана, невладиних и омладинских организација регистрованих у Козарској Дубици потписаће данас декларацију о спречавању одлагања радиоактивних и других опасних отпада у близини државних граница, најављено је из Општинске управе Козарска Дубица.

Република Српска 07.08.2023 | 08:17
Петицијом против одлагања отпада на границама

Декларацију је припремило удружење грађана "Грин тим" из Новог Града, а потписује се у сврху заустављања идеје да се радиоактивни отпад из Кршког у Словенији и опасни отпади из читаве Хрватске депонују уз ријеку Уну, на граничном подручју БиХ и Хрватске.

Ова декларација ће се користитити за позивање европских земаља и институција да стану уз грађане са обје стране ријеке Уне и спријече преседан да се нуклеарни објекти могу градити у граничним подручјима без сагласности сусједне државе, у контексту намјере Хрватске да нуклеарни отпад одлаже у комплекс касарне Черкезовац, чији се улаз налази само 850 метара од ријеке Уне, у самом граничном подручју БиХ и Хрватске.

Декларација о спречавању одлагања радиоактивних и других опасних отпада у близини државних граница у Козарској Дубици биће потписана у 11.00 часова у великој сали Скупштине општине Козарска Дубица.

Осим представника удружења грађана, невладиних и омладинских организација потписивању ће присуствовати замјеник начелника општине Козарска Дубица Марко Танкосић и предсједник Удружења грађана "Грин тим" Нови Град Марио Црнковић. 

(Срна) Фото: РФЕ/РЛ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

+

07.08.2023 08:48

Свака част. Тако треба. Давно је на томе требало радити. У најмању руку, није то поштено од Хрватске и Словеније. Да Њихов нуклеарни отпад складиште, крај границе друге Државе. Штета по здравље људи, Ријеку Уну и Саву и дивну природу на том подручју и у Б и Х. Познато да је земљиште ту подложно земљотресу. Ријекама све низводно би наштетило и Београду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А јел

07.08.2023 11:28

Мислите да ту нема договора с домацим издајницима?

Name

Харис

07.08.2023 08:50

Потребно је хитно организовати потписивање такве петиције на нивоу цијеле дрзаве БиХ и с тим ици пред суд ЕУ и медјународни суд УН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

07.08.2023 09:40

Извор Уне на Кордуну је под Америчком концесијом од 100 година. Нњих друго не интересује. Да није било Олује не би било ни концесије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

П6

07.08.2023 10:19

Мислим да у бакинцима треба одлагат отпад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

07.08.2023 10:58

Да се потпише сваки становник БиХ,било би исто.Која Европа и њихови судови,све је голи интерес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРАЉ

07.08.2023 12:07

Знамо ми сви, да ту има договора између домаћих издајника. ХАРИС И ЗОРАН истину кажу. Али ми за БАЊАЛУЧКУ РЕГИЈУ и цијела Б и Х, несмијемо дозволити други Јасеновац. Морамо се борити свим Правним средствима. Наравно и Олуја је била због туђих интереса. Или страних или домаћих издајника. Домаћи нама више штете наносе. Само слога Србина спасава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Удри!

08.08.2023 08:28

Само грађанска акција! Нема се ту шта пуно уздати у политичаре. Само гас људи.

ОДГОВОРИТЕ