Peticijom protiv odlaganja otpada na granicama

Predstavnici udruženja građana, nevladinih i omladinskih organizacija registrovanih u Кozarskoj Dubici potpisaće danas deklaraciju o sprečavanju odlaganja radioaktivnih i drugih opasnih otpada u blizini državnih granica, najavljeno je iz Opštinske uprave Кozarska Dubica.

Republika Srpska 07.08.2023 | 08:17
Peticijom protiv odlaganja otpada na granicama

Deklaraciju je pripremilo udruženje građana "Grin tim" iz Novog Grada, a potpisuje se u svrhu zaustavljanja ideje da se radioaktivni otpad iz Кrškog u Sloveniji i opasni otpadi iz čitave Hrvatske deponuju uz rijeku Unu, na graničnom području BiH i Hrvatske.

Ova deklaracija će se koristititi za pozivanje evropskih zemalja i institucija da stanu uz građane sa obje strane rijeke Une i spriječe presedan da se nuklearni objekti mogu graditi u graničnim područjima bez saglasnosti susjedne države, u kontekstu namjere Hrvatske da nuklearni otpad odlaže u kompleks kasarne Čerkezovac, čiji se ulaz nalazi samo 850 metara od rijeke Une, u samom graničnom području BiH i Hrvatske.

Deklaracija o sprečavanju odlaganja radioaktivnih i drugih opasnih otpada u blizini državnih granica u Кozarskoj Dubici biće potpisana u 11.00 časova u velikoj sali Skupštine opštine Кozarska Dubica.

Osim predstavnika udruženja građana, nevladinih i omladinskih organizacija potpisivanju će prisustvovati zamjenik načelnika opštine Кozarska Dubica Marko Tankosić i predsjednik Udruženja građana "Grin tim" Novi Grad Mario Crnković. 

(Srna) Foto: RFE/RL

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

+

07.08.2023 08:48

Svaka čast. Tako treba. Davno je na tome trebalo raditi. U najmanju ruku, nije to pošteno od Hrvatske i Slovenije. Da Njihov nuklearni otpad skladište, kraj granice druge Države. Šteta po zdravlje ljudi, Rijeku Unu i Savu i divnu prirodu na tom području i u B i H. Poznato da je zemljište tu podložno zemljotresu. Rijekama sve nizvodno bi naštetilo i Beogradu.

ODGOVORITE
Name

A jel

07.08.2023 11:28

Mislite da tu nema dogovora s domacim izdajnicima?

Name

Haris

07.08.2023 08:50

Potrebno je hitno organizovati potpisivanje takve peticije na nivou cijele drzave BiH i s tim ici pred sud EU i medjunarodni sud UN.

ODGOVORITE
Name

Zoran

07.08.2023 09:40

Izvor Une na Kordunu je pod Američkom koncesijom od 100 godina. Nnjih drugo ne interesuje. Da nije bilo Oluje ne bi bilo ni koncesije.

ODGOVORITE
Name

P6

07.08.2023 10:19

Mislim da u bakincima treba odlagat otpad

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

07.08.2023 10:58

Da se potpiše svaki stanovnik BiH,bilo bi isto.Koja Evropa i njihovi sudovi,sve je goli interes.

ODGOVORITE
Name

KRALJ

07.08.2023 12:07

Znamo mi svi, da tu ima dogovora između domaćih izdajnika. HARIS I ZORAN istinu kažu. Ali mi za BANJALUČKU REGIJU i cijela B i H, nesmijemo dozvoliti drugi Jasenovac. Moramo se boriti svim Pravnim sredstvima. Naravno i Oluja je bila zbog tuđih interesa. Ili stranih ili domaćih izdajnika. Domaći nama više štete nanose. Samo sloga Srbina spasava.

ODGOVORITE
Name

Udri!

08.08.2023 08:28

Samo građanska akcija! Nema se tu šta puno uzdati u političare. Samo gas ljudi.

ODGOVORITE