Борци бивше РСК о Додиковом обећању

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је прекјуче како је „одлучено да се изједначи статус борцима Српске војске Крајине са борцима Републике Српске“, што је изазвало бројне реакције у јавности.

Република Српска 06.08.2023 | 10:21
Борци бивше РСК о Додиковом обећању

Да ли је ријеч о још једном неиспуњеном обећању датом крајишким Србима од стране политичара са обје стране Дрине, те због чега ни 28 година након протјеривања из Хрватске статус бораца из Републике Српске Крајине није ријешен само су нека од питања о којима се у јавности ових дана расправља.

Крајишки Срби за Српскаинфо махом кажу да су се наслушали разних обећања у протеклих 28 година, те да остаје да се види да ли ће ово бити испуњено.

<стронг>За Српску су тренутно паравојна формација

Истичу да су за Републику Српску они тренутно паравојна формација, која нема никаква права као да су „ратовали“ по, како кажу, Сирији.

А да је то тако видљиво је и из Закона о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Републике Српске, гдје у члану 2 стоји да статус борца имају они „који су учествовало у оружаним акцијама, односно оружаној борби на територији бивше СФРЈ у саставу оружаних снага и снага државне безбједности СФРЈ и војних формација под командом тих снага, у периоду од 17. августа 1990. до 18. маја 1992. године, за одбрану СФРЈ, односно Републике Српске, као и они који су у рату у бившој СФРЈ, односно БиХ у периоду од 19. маја 1992. године до 19. јуна 1996. године, као припадник оружаних снага Републике Српске, обављали војне и друге дужности за одбрану Републике Српске“.

Занимљиво је да статус борца уживају чак и особе које су учествовале у антифашистичкој и ослободилачкој борби током 20. вијека као припадник Српске, Црногорске или Југословенске војске, или као борац Народноослободилачког рата, али не и Републике Српске Крајине.

<стронг>Војни инвалиди

Додуше, РСК се спомиње у члану 5 који говори о ратним војним инвалидима. Тамо се каже да статус РВИ има особа која је као припадник оружаних снага Републике Српске Крајине, а за одбрану Републике Српске, задобило војни инвалидитет.

То у преводу значи да му се признаје тај статус ако је рањен на подручју БиХ. Садашњи закон не признају права по основу ране, повреде или погибије у случају да су се десила на подручју РСК, односно изван подручја БиХ.

Припадницима Српске Војске Крајине једино је признато учешће у ЈНА и Војсци Југославије од 17. августа 1990. до 19. маја 1992. године, као и оно што су неки борци из Српске Крајине остварили у војним поштама ВРС.

Саговорник Српскаинфо, који није желио да му откривамо име, један је од многобројних бораца Српске војске Крајине, који су, бјежећи од “Олује”, стигли у Републику Српску и овдје и остали.

<стронг>Ревизија

Он каже да је Додикова прича о томе како ће у правима бити изједначени борци Војске Републике Српске и Српске војске Крајине, чиста ублеха (подвала, небулоза), јер су њему и његовим саборцима, како тврди, управо за Додикове владавине укинута борачка права која су до тада имали.

"Био сам припадник Српске војске Крајине од првог до посљедњег дана, до 'Олује'. Учествовао сам и у борбама за пробој Коридора. Био сам борац прве категорије, такав сам статус имао у Републици Српској, све до 2014. године", каже саговорник.

Објашњава да је све до 2014, када су позвани на ревизију, борци из РСК били изједначени са борцима ВРС и Војске Југославије.

"Имао сам дупли стаж, борачки додатак, статус борце прве категорије. А онда су ми 2014. године након ревизије све то одузели. Остао ми је признат само борачки стаж за вријеме док је на подручју бивше Републике Српске Крајине била ЈНА, а то је потрајало 3 мјесеца", каже овај крајишки ратни ветеран из околине Бенковца.

"Кад сам добио рјешење, којим ми се одузимају сва права био сам шокиран. Отишао сам у Борачку организацију у Лакташима да ми објасне шта се дешава. Рекли су ми, ето, прописи су се промијенили, Српска војска Крајине је по тим прописима паравојна формација и не можете добити никаква права", прича овај Далматинац.

Додаје и да се добро сјећа ко је тада био на власти и ко је кројио судбину и њему и његовим земљацима – Милорад Додик је био предсједник Републике Српске, а Петар Ђокић министар за рад и борачко инвалидску заштиту РС.

<стронг>“Ни домовине, ни отаџбине”

"Пошто смо изгубили сва права и у Хрватској, као 'побуњеници', чак и право на пензију, станове над којима смо имали станарско право и ваучере за приватизацију, ми смо, ето, остали без ичега. Ни домовине, ни отаџбине", закључује демобилисани борац Српске војске Крајине.

Његов саборац Бранко Вујић, који је током рата тешко рањен, похвалио је Додиково обећање, додајући да сваке године слуша иста обећања. Он истиче како је срамно да након 28 година Срби из овог дијела Хрватске немају статус борца.

"То је за похвалити што обећава Додик али је то нама обећавано, не од стране њега, него других политичара и наших представника годинама. Срамно је да након 28 година ми немамо статус какав имају борци Републике Српске", каже овај ратни ветеран.

Да ће стотине Срба из Српске војске Крајине остати без икаквих права у Републици Српској упозоравали су још 2012. године приликом израде новог закона о правима бораца  представници Удружења резервних војних старјешина бивше РСК у Републици Српској.

<стронг>Апели без одјека

Они су тада упутили бројне апеле према Министарству рада и борачко-инвалидске заштите РС на чијем челу је био Петар Ђокић, тражећи да се новим законом изједначе статус српских бораца из некадашње РСК с оним који имају њихови саборци из Војске РС. Њихови апели нису уродили плодом.

"Недопустиво је да се у нацрту новог закона о правима бораца нигдје не помиње велики број садашњих држављана Српске који су били припадници војске бивше РСК. Због ове дискриминације неколико хиљада српских бораца нашло се у готово безизлазној ситуацији. Једино овим људима одузето је елементарно право да остваре статус који су успјели да регулишу припадници свих војски које су учествовале у грађанским ратовима на подручју бивше Југославије", упозорио је тадашњи предсједник Удружења резервних војних старјешина бивше РСК у Републици Српској, Зоран Бркић.

Он је тада појаснио да су једно вријеме ратним ветеранима из некадашње Српске Крајине власти Српске признавале одређена права која су их изједначавала са припадницима ВРС, али да су та права послије укинута.

Делегати Борачке организације града Приједора у Скупштини БОРС поручили су прије пар дана да ће тражити да се припадницима Војске и Министарства унутрашњих послова РСК са пребивалиштем на подручју Српске, односно БиХ, признају статус и права као и припадницима Војске и МУП Републике Српске.

<стронг>Закон јачи од обећања

Предсједник Борачке организације града Приједора, Војислав Кондић, навео је да ће иницијатива ићи из Приједора ка БОРС, а да коначну ријеч даје Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Слободан Перић, који је заједно са хиљадама крајишких Срба протјеран из Хрватске, односно родне Лике, истиче да некадашњи борци РСК већ дуго траже да им се изједначе права са борцима Српске. Проблем је, каже, у законима који тренутно дискриминишу борце РСК.

"Предсједник Додик је сада обећао и вјерујем да чврсто стоји иза тога, али треба прво промијенити, прије свега, Закон о ПИО, а онда и Закон о правима бораца. Тамо има одредба у којој пише да су борци припадници ВРС и ЈНА, док се борци Републике Српске Крајине не помињу. То треба додати у закон и онда смо и ми изједначени", каже Перић.

Додаје да крајишки Срби немају право на борачки додатак или на гарантовану пензију и све оно што имају борци ВРС.

"Дакле, ствари су јасне. Треба промијенити законе. То је једино рјешење. Ништа се не рјешава обећањима. То смо покушавали да измијенимо више пута до сада. Министри су нам обећавали али нико ништа није чинио да испуни обећање", категоричан је Перић.

(Српскаинфо) ФОТО: ИНТЕРНАТИОНАЛ ЦРИМИНАЛ ТРИБУНАЛ ФОР ТХЕ ФОРМЕР YУГОСЛАВИА (ИЦТY)/YОУТУБЕ

Коментари / 40

Оставите коментар
Name

Милан

06.08.2023 10:37

И овако нам је буџет преоптерећен, мислим да не треба уводити у права борце РСК. Они су се борили за своје, а ми за своје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

06.08.2023 12:30

Растеретити будзет, вратити опљацкано ,украдено и дати бирцима ВРС и РСК!!! Изводљивон100%!!! Али ко вјерује висе њему, тај је лудји од њега!!! Крените само од Брцког, па на овамо, каква лази је изговарао… немозе стати у слепер!!!

Name

Борац

06.08.2023 13:37

Тако су изграни борци са борацким пензијама,које су смрадови цургуз и дјокиц укинули.

Name

БЛ

06.08.2023 13:39

Прво се треба вратит оним од кога је првобитно отето.

Name

11903

06.08.2023 13:43

Балване! Треба буџет спасити од проинтера, дворских компанија и осталих пијавица који га исцрпиŝе. Лично ми је у пробоју коридора неколико Краиŝких бораца издахнуло на првим линијама Вучијака и Посавине. Зато не лупетај. Правично би било према тим људима да им се та права исплаћују по садаŝњем мјесту боравка РС и Србија.

Name

Добојлија

06.08.2023 14:05

Био сам разоцаран и тузан када сам видио како Порфирије аплаудира на Додиков говор .

Name

Чича

06.08.2023 15:12

Треба дати и борцима српске крајине који су се борили у републици српској колико је истина и бивиши министар бораца муминовић п. милуновић се борио у српској крајини док није дошао у РС и ужива све могуће што може добити од РС

Name

Немања

06.08.2023 10:53

Таман ће се радити на закону до нових избора и опет ће гласати за њега у нади да ће остварити своја права. План је да нас све уништи. Амери га држе, санкције су у сврху јачања његове позиције код обичних људи који на основу тога мисле да је он заиста велики Србин. Нажалост, нема код њега ни С од Српства...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дусан

14.10.2023 17:11

Оно је велеиздајник и то на квадрат

Name

Србо

06.08.2023 11:00

Није до Додика него до нас, сутра да то испуни а лажи од њега има на тоне ви ће те све заборавити па и одлазак Милановићу на ноге прије пар дана а онда у Приједору жали вас као фол, они се са нама играју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

06.08.2023 11:05

Обицни лупадзија, тј битанга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Које смо ми СМЕЋЕ

06.08.2023 11:10

Значи НЕ МОГУ ВЈЕРОВАТИ?! Препуштени себи, џаба се борили, ма КРАСНО Ако се опет запуца, ДОБРО ОВО УПАМТИТИ, и бјег

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

06.08.2023 11:18

Сви борци РСК у Србију и тамо тражите све Они су вас искористили и намунили да ратујете за јихове апетитеКад би вас РС прихватила банротирала би за мјесец данаПензје бошаки додаци лијечење нема шанси без обзира на добру вољу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Душана,

06.08.2023 12:04

Већина их тамо и живи, не знам коме је пало на памет да пише о неком борачком додатку за борце Рск, па велика већина тих људи се јако добро снашла и живи по Срему, Банату тако да вам ово све је бесмислено писати.

Name

Борац рс

06.08.2023 11:25

Ако вас изједначи са борцима из републике српске онда ћемо заједно добити ништа као и да сада, јер изгледа дасмо били на погрешној страни и зато смо понижени и обесправљени од стране власти рс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реал-ан

06.08.2023 11:30

Требали су се борит у ” Ронхил” бригади. Данас би имали све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха

06.08.2023 11:33

Срамоте ,невидјене ,након 30 година рјешиће се као статус бораца! Боже ,има ли правде ,нека се само запита нормалан свијет -од чега су преживљавали до сада ??! Лажни предсједник није србин,самим тим он је себи пунио дзепове-не требало му ! А зна полагати вијенце палим борцима ,биједник !

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБИН

06.08.2023 11:43

Људи маните се борацких додатака и пензија тоје били некад у комунизму и нигде висе на свету. Окрените се раду а не препуцавању које висе ратово другације нецемо презивети. Ил друга опција као сто неки предлазу побимо се. Само рад а не кафанице и цекање на коју марку коце дат.И борци који данас редовно раде имају несто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

06.08.2023 11:48

То је идиотизам и последњи ексер за ковчег и сахрану РС-а. Буџет је ионако неодржив!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клик за Мирка

06.08.2023 14:00

Ма не брини Миркане,нема од тога ниста. Баја слагао прије него је и рекао. Није му ни први ни задњи пут...

Name

Возућа

06.08.2023 11:49

Нетреба реаговати, од тог обећања нема ништа. Није му први пут да слаже, тако искамчи помоћ од Вучића и пребаци у Бакинце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

07.08.2023 00:32

Па шта се има размишљати о томе? Па у Р. С. никаква права немамо ни ми борци Р. С. а камо ли да ће имати они из РСК... Шта смо ми борци добили од Р. С., осим отказа с посла...

Name

Илија

06.08.2023 11:52

Већег лажова и преваранта од Милорада Додика мајка није родила нити ће родоти за вјеке вјекова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

06.08.2023 11:59

Треба људима удовољит па и они су срби,Србин Србина Спасава.Ово нам је наса борба дала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаз обицна

06.08.2023 12:23

Од цега це им дати, ни за кредите нема пара

ОДГОВОРИТЕ
Name

У

06.08.2023 12:24

Овом црвеном, диктаторском систему имаш право да умреш, друго ти је све одузето народе мој. Сви сем секташа чекамо то право, на жалост. За шта смо дали толико живота, богатства, за багру која нас уништи у сваком погледу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

06.08.2023 12:34

Ко у овој " држави" вјерује Бурлиним обећањима, тај је наиван као Француска собарица!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ух

06.08.2023 12:36

И онда ће бити више бораца него становника, бјежи народе из ове спрдачине од ове власти без обзира на године,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

06.08.2023 12:36

Ово је један од задњих ексера који се може забити у сандук звани РС и сахрана,крај. Благо оном ко је био паметан,побјего и сад се враћа господин са иноземном пемзијом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сеад

07.08.2023 13:09

Ми смо.сви из Босне требали отићи у иностранство оног дана када је Тита замолила први пут нога. Тешко свим борцима који су све изнијели на својим леђима а сада немају никаква права. Поздрав

Name

борац

06.08.2023 13:37

Стигли сте у богату земљу изразите зеље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

06.08.2023 13:44

Борцима РС је све ријешено?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕТЕРАН БиХ

06.08.2023 14:42

Подугачак је списак његових обећања,,..тако да ће још да почекају којих стотињак година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САВЈЕСТ

06.08.2023 14:46

Нека РС врати 28 милиона марака РСК који је узела 95.год. када је пала РСК а чије паре су биле депоновање у Народној банци РС у БЛ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Косово

06.08.2023 14:51

Лако ти је дават тудје труде лопове криминални из лактаса а своје си паре преко србије слепао у русију а колико провизије си дао вуцицу да те онако подрзавао у приједору

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

06.08.2023 15:04

То право за њих би требало да призна Србија а не Република Српска!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Дусана

06.08.2023 15:33

Е мој Дусане немаш ти појма које је продао РСК. Сјети се оне приче о уједињењу РС И РСК , па младенаца лијево па десном руком. Волио би чути обавештава који је у јуну мјесецу био у Давору и преузео поклон пакет од Хрвата и коме га је дао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хеод

06.08.2023 18:37

Бивса РСК, а бице исто тако бивса и РС, само полако...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

07.08.2023 05:45

То Милораде Само обећавај овцама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влашћу обесправљени

09.08.2023 11:46

Додик. Он не даје,он отима.

ОДГОВОРИТЕ