Borci bivše RSK o Dodikovom obećanju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je prekjuče kako je „odlučeno da se izjednači status borcima Srpske vojske Krajine sa borcima Republike Srpske“, što je izazvalo brojne reakcije u javnosti.

Republika Srpska 06.08.2023 | 10:21
Borci bivše RSK o Dodikovom obećanju

Da li je riječ o još jednom neispunjenom obećanju datom krajiškim Srbima od strane političara sa obje strane Drine, te zbog čega ni 28 godina nakon protjerivanja iz Hrvatske status boraca iz Republike Srpske Krajine nije riješen samo su neka od pitanja o kojima se u javnosti ovih dana raspravlja.

Krajiški Srbi za Srpskainfo mahom kažu da su se naslušali raznih obećanja u proteklih 28 godina, te da ostaje da se vidi da li će ovo biti ispunjeno.

Za Srpsku su trenutno paravojna formacija

Ističu da su za Republiku Srpsku oni trenutno paravojna formacija, koja nema nikakva prava kao da su „ratovali“ po, kako kažu, Siriji.

A da je to tako vidljivo je i iz Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca Republike Srpske, gdje u članu 2 stoji da status borca imaju oni „koji su učestvovalo u oružanim akcijama, odnosno oružanoj borbi na teritoriji bivše SFRJ u sastavu oružanih snaga i snaga državne bezbjednosti SFRJ i vojnih formacija pod komandom tih snaga, u periodu od 17. avgusta 1990. do 18. maja 1992. godine, za odbranu SFRJ, odnosno Republike Srpske, kao i oni koji su u ratu u bivšoj SFRJ, odnosno BiH u periodu od 19. maja 1992. godine do 19. juna 1996. godine, kao pripadnik oružanih snaga Republike Srpske, obavljali vojne i druge dužnosti za odbranu Republike Srpske“.

Zanimljivo je da status borca uživaju čak i osobe koje su učestvovale u antifašističkoj i oslobodilačkoj borbi tokom 20. vijeka kao pripadnik Srpske, Crnogorske ili Jugoslovenske vojske, ili kao borac Narodnooslobodilačkog rata, ali ne i Republike Srpske Krajine.

Vojni invalidi

Doduše, RSK se spominje u članu 5 koji govori o ratnim vojnim invalidima. Tamo se kaže da status RVI ima osoba koja je kao pripadnik oružanih snaga Republike Srpske Krajine, a za odbranu Republike Srpske, zadobilo vojni invaliditet.

To u prevodu znači da mu se priznaje taj status ako je ranjen na području BiH. Sadašnji zakon ne priznaju prava po osnovu rane, povrede ili pogibije u slučaju da su se desila na području RSK, odnosno izvan područja BiH.

Pripadnicima Srpske Vojske Кrajine jedino je priznato učešće u JNA i Vojsci Jugoslavije od 17. avgusta 1990. do 19. maja 1992. godine, kao i ono što su neki borci iz Srpske Кrajine ostvarili u vojnim poštama VRS.

Sagovornik Srpskainfo, koji nije želio da mu otkrivamo ime, jedan je od mnogobrojnih boraca Srpske vojske Кrajine, koji su, bježeći od “Oluje”, stigli u Republiku Srpsku i ovdje i ostali.

Revizija

On kaže da je Dodikova priča o tome kako će u pravima biti izjednačeni borci Vojske Republike Srpske i Srpske vojske Кrajine, čista ubleha (podvala, nebuloza), jer su njemu i njegovim saborcima, kako tvrdi, upravo za Dodikove vladavine ukinuta boračka prava koja su do tada imali.

"Bio sam pripadnik Srpske vojske Krajine od prvog do posljednjeg dana, do 'Oluje'. Učestvovao sam i u borbama za proboj Koridora. Bio sam borac prve kategorije, takav sam status imao u Republici Srpskoj, sve do 2014. godine", kaže sagovornik.

Objašnjava da je sve do 2014, kada su pozvani na reviziju, borci iz RSK bili izjednačeni sa borcima VRS i Vojske Jugoslavije.

"Imao sam dupli staž, borački dodatak, status borce prve kategorije. A onda su mi 2014. godine nakon revizije sve to oduzeli. Ostao mi je priznat samo borački staž za vrijeme dok je na području bivše Republike Srpske Krajine bila JNA, a to je potrajalo 3 mjeseca", kaže ovaj krajiški ratni veteran iz okoline Benkovca.

"Kad sam dobio rješenje, kojim mi se oduzimaju sva prava bio sam šokiran. Otišao sam u Boračku organizaciju u Laktašima da mi objasne šta se dešava. Rekli su mi, eto, propisi su se promijenili, Srpska vojska Krajine je po tim propisima paravojna formacija i ne možete dobiti nikakva prava", priča ovaj Dalmatinac.

Dodaje i da se dobro sjeća ko je tada bio na vlasti i ko je krojio sudbinu i njemu i njegovim zemljacima – Milorad Dodik je bio predsjednik Republike Srpske, a Petar Đokić ministar za rad i boračko invalidsku zaštitu RS.

“Ni domovine, ni otadžbine”

"Pošto smo izgubili sva prava i u Hrvatskoj, kao 'pobunjenici', čak i pravo na penziju, stanove nad kojima smo imali stanarsko pravo i vaučere za privatizaciju, mi smo, eto, ostali bez ičega. Ni domovine, ni otadžbine", zaključuje demobilisani borac Srpske vojske Кrajine.

Njegov saborac Branko Vujić, koji je tokom rata teško ranjen, pohvalio je Dodikovo obećanje, dodajući da svake godine sluša ista obećanja. On ističe kako je sramno da nakon 28 godina Srbi iz ovog dijela Hrvatske nemaju status borca.

"To je za pohvaliti što obećava Dodik ali je to nama obećavano, ne od strane njega, nego drugih političara i naših predstavnika godinama. Sramno je da nakon 28 godina mi nemamo status kakav imaju borci Republike Srpske", kaže ovaj ratni veteran.

Da će stotine Srba iz Srpske vojske Krajine ostati bez ikakvih prava u Republici Srpskoj upozoravali su još 2012. godine prilikom izrade novog zakona o pravima boraca  predstavnici Udruženja rezervnih vojnih starješina bivše RSК u Republici Srpskoj.

Apeli bez odjeka

Oni su tada uputili brojne apele prema Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS na čijem čelu je bio Petar Đokić, tražeći da se novim zakonom izjednače status srpskih boraca iz nekadašnje RSК s onim koji imaju njihovi saborci iz Vojske RS. Njihovi apeli nisu urodili plodom.

"Nedopustivo je da se u nacrtu novog zakona o pravima boraca nigdje ne pominje veliki broj sadašnjih državljana Srpske koji su bili pripadnici vojske bivše RSK. Zbog ove diskriminacije nekoliko hiljada srpskih boraca našlo se u gotovo bezizlaznoj situaciji. Jedino ovim ljudima oduzeto je elementarno pravo da ostvare status koji su uspjeli da regulišu pripadnici svih vojski koje su učestvovale u građanskim ratovima na području bivše Jugoslavije", upozorio je tadašnji predsjednik Udruženja rezervnih vojnih starješina bivše RSК u Republici Srpskoj, Zoran Brkić.

On je tada pojasnio da su jedno vrijeme ratnim veteranima iz nekadašnje Srpske Кrajine vlasti Srpske priznavale određena prava koja su ih izjednačavala sa pripadnicima VRS, ali da su ta prava poslije ukinuta.

Delegati Boračke organizacije grada Prijedora u Skupštini BORS poručili su prije par dana da će tražiti da se pripadnicima Vojske i Ministarstva unutrašnjih poslova RSK sa prebivalištem na području Srpske, odnosno BiH, priznaju status i prava kao i pripadnicima Vojske i MUP Republike Srpske.

Zakon jači od obećanja

Predsjednik Boračke organizacije grada Prijedora, Vojislav Kondić, naveo je da će inicijativa ići iz Prijedora ka BORS, a da konačnu riječ daje Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Slobodan Perić, koji je zajedno sa hiljadama krajiških Srba protjeran iz Hrvatske, odnosno rodne Like, ističe da nekadašnji borci RSK već dugo traže da im se izjednače prava sa borcima Srpske. Problem je, kaže, u zakonima koji trenutno diskriminišu borce RSK.

"Predsjednik Dodik je sada obećao i vjerujem da čvrsto stoji iza toga, ali treba prvo promijeniti, prije svega, Zakon o PIO, a onda i Zakon o pravima boraca. Tamo ima odredba u kojoj piše da su borci pripadnici VRS i JNA, dok se borci Republike Srpske Krajine ne pominju. To treba dodati u zakon i onda smo i mi izjednačeni", kaže Perić.

Dodaje da krajiški Srbi nemaju pravo na borački dodatak ili na garantovanu penziju i sve ono što imaju borci VRS.

"Dakle, stvari su jasne. Treba promijeniti zakone. To je jedino rješenje. Ništa se ne rješava obećanjima. To smo pokušavali da izmijenimo više puta do sada. Ministri su nam obećavali ali niko ništa nije činio da ispuni obećanje", kategoričan je Perić.

(Srpskainfo) FOTO: INTERNATIONAL CRIMINAL TRIBUNAL FOR THE FORMER YUGOSLAVIA (ICTY)/YOUTUBE

Komentari / 40

Ostavite komentar
Name

Milan

06.08.2023 10:37

I ovako nam je budžet preopterećen, mislim da ne treba uvoditi u prava borce RSK. Oni su se borili za svoje, a mi za svoje.

ODGOVORITE
Name

VRS

06.08.2023 12:30

Rasteretiti budzet, vratiti opljackano ,ukradeno i dati bircima VRS i RSK!!! Izvodljivon100%!!! Ali ko vjeruje vise njemu, taj je ludji od njega!!! Krenite samo od Brckog, pa na ovamo, kakva lazi je izgovarao… nemoze stati u sleper!!!

Name

Borac

06.08.2023 13:37

Tako su izgrani borci sa borackim penzijama,koje su smradovi curguz i djokic ukinuli.

Name

BL

06.08.2023 13:39

Prvo se treba vratit onim od koga je prvobitno oteto.

Name

11903

06.08.2023 13:43

Balvane! Treba budžet spasiti od prointera, dvorskih kompanija i ostalih pijavica koji ga iscrpiŝe. Lično mi je u proboju koridora nekoliko Kraiŝkih boraca izdahnulo na prvim linijama Vučijaka i Posavine. Zato ne lupetaj. Pravično bi bilo prema tim ljudima da im se ta prava isplaćuju po sadaŝnjem mjestu boravka RS i Srbija.

Name

Dobojlija

06.08.2023 14:05

Bio sam razocaran i tuzan kada sam vidio kako Porfirije aplaudira na Dodikov govor .

Name

Čiča

06.08.2023 15:12

Treba dati i borcima srpske krajine koji su se borili u republici srpskoj koliko je istina i biviši ministar boraca muminović p. milunović se borio u srpskoj krajini dok nije došao u RS i uživa sve moguće što može dobiti od RS

Name

Nemanja

06.08.2023 10:53

Taman će se raditi na zakonu do novih izbora i opet će glasati za njega u nadi da će ostvariti svoja prava. Plan je da nas sve uništi. Ameri ga drže, sankcije su u svrhu jačanja njegove pozicije kod običnih ljudi koji na osnovu toga misle da je on zaista veliki Srbin. Nažalost, nema kod njega ni S od Srpstva...

ODGOVORITE
Name

Dusan

14.10.2023 17:11

Ono je veleizdajnik i to na kvadrat

Name

Србо

06.08.2023 11:00

Није до Додика него до нас, сутра да то испуни а лажи од њега има на тоне ви ће те све заборавити па и одлазак Милановићу на ноге прије пар дана а онда у Приједору жали вас као фол, они се са нама играју.

ODGOVORITE
Name

Mile

06.08.2023 11:05

Obicni lupadzija, tj bitanga.

ODGOVORITE
Name

Koje smo mi SMEĆE

06.08.2023 11:10

Znači NE MOGU VJEROVATI?! Prepušteni sebi, džaba se borili, ma KRASNO Ako se opet zapuca, DOBRO OVO UPAMTITI, i bjeg

ODGOVORITE
Name

Dušan

06.08.2023 11:18

Svi borci RSK u Srbiju i tamo tražite sve Oni su vas iskoristili i namunili da ratujete za jihove apetiteKad bi vas RS prihvatila banrotirala bi za mjesec danaPenzje bošaki dodaci liječenje nema šansi bez obzira na dobru volju.

ODGOVORITE
Name

Za Dušana,

06.08.2023 12:04

Većina ih tamo i živi, ne znam kome je palo na pamet da piše o nekom boračkom dodatku za borce Rsk, pa velika većina tih ljudi se jako dobro snašla i živi po Sremu, Banatu tako da vam ovo sve je besmisleno pisati.

Name

Borac rs

06.08.2023 11:25

Ako vas izjednači sa borcima iz republike srpske onda ćemo zajedno dobiti ništa kao i da sada, jer izgleda dasmo bili na pogrešnoj strani i zato smo poniženi i obespravljeni od strane vlasti rs.

ODGOVORITE
Name

Real-an

06.08.2023 11:30

Trebali su se borit u ” Ronhil” brigadi. Danas bi imali sve.

ODGOVORITE
Name

Ha

06.08.2023 11:33

Sramote ,nevidjene ,nakon 30 godina rješiće se kao status boraca! Bože ,ima li pravde ,neka se samo zapita normalan svijet -od čega su preživljavali do sada ??! Lažni predsjednik nije srbin,samim tim on je sebi punio dzepove-ne trebalo mu ! A zna polagati vijence palim borcima ,bijednik !

ODGOVORITE
Name

SRBIN

06.08.2023 11:43

Ljudi manite se borackih dodataka i penzija toje bili nekad u komunizmu i nigde vise na svetu. Okrenite se radu a ne prepucavanju koje vise ratovo drugacije necemo preziveti. Il druga opcija kao sto neki predlazu pobimo se. Samo rad a ne kafanice i cekanje na koju marku koce dat.I borci koji danas redovno rade imaju nesto.

ODGOVORITE
Name

Mirko

06.08.2023 11:48

To je idiotizam i poslednji ekser za kovčeg i sahranu RS-a. Budžet je ionako neodrživ!

ODGOVORITE
Name

Klik za Mirka

06.08.2023 14:00

Ma ne brini Mirkane,nema od toga nista. Baja slagao prije nego je i rekao. Nije mu ni prvi ni zadnji put...

Name

Vozuća

06.08.2023 11:49

Netreba reagovati, od tog obećanja nema ništa. Nije mu prvi put da slaže, tako iskamči pomoć od Vučića i prebaci u Bakince.

ODGOVORITE
Name

Idealno

07.08.2023 00:32

Pa šta se ima razmišljati o tome? Pa u R. S. nikakva prava nemamo ni mi borci R. S. a kamo li da će imati oni iz RSK... Šta smo mi borci dobili od R. S., osim otkaza s posla...

Name

Ilija

06.08.2023 11:52

Većeg lažova i prevaranta od Milorada Dodika majka nije rodila niti će rodoti za vjeke vjekova.

ODGOVORITE
Name

Yu

06.08.2023 11:59

Treba ljudima udovoljit pa i oni su srbi,Srbin Srbina Spasava.Ovo nam je nasa borba dala.

ODGOVORITE
Name

Laz obicna

06.08.2023 12:23

Od cega ce im dati, ni za kredite nema para

ODGOVORITE
Name

U

06.08.2023 12:24

Ovom crvenom, diktatorskom sistemu imaš pravo da umreš, drugo ti je sve oduzeto narode moj. Svi sem sektaša čekamo to pravo, na žalost. Za šta smo dali toliko života, bogatstva, za bagru koja nas uništi u svakom pogledu

ODGOVORITE
Name

Saggitarius

06.08.2023 12:34

Ko u ovoj " državi" vjeruje Burlinim obećanjima, taj je naivan kao Francuska sobarica!

ODGOVORITE
Name

Uh

06.08.2023 12:36

I onda će biti više boraca nego stanovnika, bježi narode iz ove sprdačine od ove vlasti bez obzira na godine,.

ODGOVORITE
Name

Istina

06.08.2023 12:36

Ovo je jedan od zadnjih eksera koji se može zabiti u sanduk zvani RS i sahrana,kraj. Blago onom ko je bio pametan,pobjego i sad se vraća gospodin sa inozemnom pemzijom

ODGOVORITE
Name

Sead

07.08.2023 13:09

Mi smo.svi iz Bosne trebali otići u inostranstvo onog dana kada je Tita zamolila prvi put noga. Teško svim borcima koji su sve iznijeli na svojim leđima a sada nemaju nikakva prava. Pozdrav

Name

borac

06.08.2023 13:37

Stigli ste u bogatu zemlju izrazite zelje.

ODGOVORITE
Name

Pera

06.08.2023 13:44

Borcima RS je sve riješeno?????

ODGOVORITE
Name

VETERAN BiH

06.08.2023 14:42

Podugačak je spisak njegovih obećanja,,..tako da će još da počekaju kojih stotinjak godina.

ODGOVORITE
Name

SAVJEST

06.08.2023 14:46

Neka RS vrati 28 miliona maraka RSK koji je uzela 95.god. kada je pala RSK a čije pare su bile deponovanje u Narodnoj banci RS u BL.

ODGOVORITE
Name

Kosovo

06.08.2023 14:51

Lako ti je davat tudje trude lopove kriminalni iz laktasa a svoje si pare preko srbije slepao u rusiju a koliko provizije si dao vucicu da te onako podrzavao u prijedoru

ODGOVORITE
Name

Milan

06.08.2023 15:04

To pravo za njih bi trebalo da prizna Srbija a ne Republika Srpska!

ODGOVORITE
Name

Za Dusana

06.08.2023 15:33

E moj Dusane nemaš ti pojma koje je prodao RSK. Sjeti se one priče o ujedinjenju RS I RSK , pa mladenaca lijevo pa desnom rukom. Volio bi čuti obaveštava koji je u junu mjesecu bio u Davoru i preuzeo poklon paket od Hrvata i kome ga je dao.

ODGOVORITE
Name

Heod

06.08.2023 18:37

Bivsa RSK, a bice isto tako bivsa i RS, samo polako...

ODGOVORITE
Name

Tito

07.08.2023 05:45

To Milorade Samo obećavaj ovcama.

ODGOVORITE
Name

Vlašću obespravljeni

09.08.2023 11:46

Dodik. On ne daje,on otima.

ODGOVORITE