Словенија тражи помоц́ Европског фонда солидарности

Словеначка влада одлучила је да од Европске комисије затражи помоц́ из Европског фонда солидарности након што су тешке поплаве погодиле око две трец́ине земље.

Регион 05.08.2023 | 20:14
Словенија тражи помоц́ Европског фонда солидарности

Држава испуњава услове за помоц́ Европског фонда солидарности ако штета прелази 0,6 одсто бруто домац́ег производа. 

Према прелиминарним проценама штета је око пола милијарде евра, али с обзиром на то колико је инфраструктуре уништено, штета би могла бити знатно вец́а, преноси агенција СТА. 

Донације Европског фонда солидарности могу се користити за финансирање здравствене заштите, хитну поправку инфраструктуре и поправку енергије, воде за пиц́е, отпадних вода, телекомуникација и образовних објеката.

 Одлука је донета на седници у суботу на којој је учествовао и европски комесар за управљање кризама Јанез Ленарчич. 

Он је рекао да Словенија има на располагању још неколико инструмената, укључујуц́и Механизам цивилне заштите, пољопривредну резерву ЕУ, као и расположиве ресурсе у постојец́им програмима ЕУ као што су кохезиони фондови, средства из Европског фонда за регионални развој и Механизам за опоравак и отпорност. 

(Тањуг) Фото: Борис Носе, Неурје.си

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Да да

05.08.2023 20:54

Вас бог треба да казни за русење југославије, има времена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

05.08.2023 21:41

Це послати помоц из Робних резерви РС.

Name

911

06.08.2023 10:22

Милорад Додик ће у помоћ послати Зору Видовић, Жељку Цвијановић и Сребренку Голић упрегнуте у бисаге да понесу терет ЕУ на својим леђима за добробит српске републике и печеног вола под шатором

ОДГОВОРИТЕ