Slovenija traži pomoć Evropskog fonda solidarnosti

Slovenačka vlada odlučila je da od Evropske komisije zatraži pomoć iz Evropskog fonda solidarnosti nakon što su teške poplave pogodile oko dve trećine zemlje.

Region 05.08.2023 | 20:14
Slovenija traži pomoć Evropskog fonda solidarnosti

Država ispunjava uslove za pomoć Evropskog fonda solidarnosti ako šteta prelazi 0,6 odsto bruto domaćeg proizvoda. 

Prema preliminarnim procenama šteta je oko pola milijarde evra, ali s obzirom na to koliko je infrastrukture uništeno, šteta bi mogla biti znatno veća, prenosi agencija STA. 

Donacije Evropskog fonda solidarnosti mogu se koristiti za finansiranje zdravstvene zaštite, hitnu popravku infrastrukture i popravku energije, vode za piće, otpadnih voda, telekomunikacija i obrazovnih objekata.

 Odluka je doneta na sednici u subotu na kojoj je učestvovao i evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič. 

On je rekao da Slovenija ima na raspolaganju još nekoliko instrumenata, uključujući Mehanizam civilne zaštite, poljoprivrednu rezervu EU, kao i raspoložive resurse u postojećim programima EU kao što su kohezioni fondovi, sredstva iz Evropskog fonda za regionalni razvoj i Mehanizam za oporavak i otpornost. 

(Tanjug) Foto: Boris Nose, Neurje.si

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Da da

05.08.2023 20:54

Vas bog treba da kazni za rusenje jugoslavije, ima vremena

ODGOVORITE
Name

Milorad

05.08.2023 21:41

Ce poslati pomoc iz Robnih rezervi RS.

Name

911

06.08.2023 10:22

Milorad Dodik će u pomoć poslati Zoru Vidović, Željku Cvijanović i Srebrenku Golić upregnute u bisage da ponesu teret EU na svojim leđima za dobrobit srpske republike i pečenog vola pod šatorom

ODGOVORITE