Кредити за младе: Још једно мртво слово на папиру

Највећи проблем у Републици Српској јесте лоша пронаталитетна политика, као и губитак радне снаге, кажу економски стручњаци. Сматрају да би мјере које су обећане, биле од велике помоћи, али нису јасно дефинисане, само су преписане и на томе је све стало.  

Република Српска 05.08.2023 | 20:12
Кредити за младе: Још једно мртво слово на папиру

Још 2019. године Милорад Додик, тада члан Предсједништва БиХ, као мјеру за помоћ младима да остану у Републици Српској, обећао је стимулативне кредите у износу од 30.000 марака, а затим и отпис дијела кредита по сваком новорођеном дјетету. До септембра те године, требало је да се изради план, међутим, и ово је остало као још једно празно и заборављено обећање.

Да би остали у Српској, Додик је младима обећавао много тога, између осталог и да ће младим брачним паровима дати кредит од 30.000 марака, али уз ове услове. 

 „Стимулисати да кад роди се прво заједничко дијете, да се отпише једна трећина, ако роди двоје дјеце да се отпише двије трећине, а ако се роди троје дјеце у тој породици, да се отпише у цјелости кредит.“

Овако је то изгледало 2019. године, када је Додик по обичају обећавао све и свашта. Поред кредита, планирана је и стимулација за изградњу вртића. Међутим ове мјере у Српској никада нису заживјеле. Млади кажу да би оаква пракса знаћила много. 

Стручњаци тврде да би тај модел подршке породици и данас био одличан. Овај пут преписали смо добре моделе демографске политике од земаља у окружењу, али за разлику од њих, код нас су, четири године каније, ове мјере још увијек остале само у најави.

„Треба сагледати те мјере и прилагодити их нашим условима и специфичностима и онда ићи ка том сету мјера и још неке друге мјере. И да се разумијемо Мађарска за пронаталитетну политику издваја 4,8 посто БДП-а, не знам ја да ли ми можемо толико или не, то није на нама да оцијенимо, зато је врло битно иначе све те добре мјере и искуства других земаља, сагледати, примијенити уколико је могуће у својој земљи“, каже демограф Стево Пашалић.

Највећи проблем у Републици Српској јесте лоша пронаталитетна политика, као и губитак радне снаге, кажу економски стручњаци. Сматрају да би мјере које су обећане, биле од велике помоћи, али нису јасно дефинисане, само су преписане и на томе је све стало.  

„Што пре кренемо тим путем, имаћемо већу шансу да сачувамо и радну снагу и становништво Републике Српске. Према неким проценама, које нису верификоване, Република Српска нема ни милион становника, а за милион становника, овако скупа администрација води само даљем одласку из земље, и наравно кад морају радити оба родитеља, онда можете бити сигурни да ту нема шансе да се добије дете, поготово ако не можете купити некретнину или стан“, мишљења је економиста Зоран Павловић.

Још један модел пронаталитетне политике било је обећање бесплатних пренаталних тестова за све труднице у Српској. Почетком јула ове године требало је да се крене у реализацију овог модела, како је рекла члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић. Међутим, ни ово обећање није прешло с ријечи на дјело. На питање када ће се кренути у реализацију бесплатних пренаталних тестова, као и кредита за младе, из надлежних институција нисмо добили одговор.

(БН) Фото: БН

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Како

05.08.2023 20:15

Федерација даје кредите за младе, за куповину стана фиксна камата од 2,5 до 3% још не плаћају порез на куповину од 5%! Зар ми нисмо бољи дио БиХ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.08.2023 00:31

Какве глупости се причају. Знате ли колико кошта стан. Знате ли колике су плате. Знате ли ко може дићи кредит да купи стан или кућу. Нико.

Name

А

06.08.2023 07:33

Па ако нисте упуцени и код нас је камата за младе брацне парове 2,6 уз то имамо поврат од 1 посто. Тако да је камата 1,6%. Погледај прво у своје двористе.

Name

Било би добро

05.08.2023 20:23

Да су само то обецања још и некако али тих лажи има сваки дан. Администрација партијска набацана на буџете поједе све сто се заради. Не може реални сектор да храни хиљаде и хиљаде нерадника, разних агенција, непотребних институција, измишљених радних мјеста, ботова власти. Превише за овако малу привреду, остарело становниство, борци, инвалиди а и пензионери. И на све то огроман бирократски апарат. Дизи кредите, штампај записе,обвезнице али и то не може вјечно. Нисам паметан шта радимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.08.2023 20:57

Све лијепи рече. Пропали смо. Само нема Никог да то прикаже, сума, сумарум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

06.08.2023 07:30

Мој народекод ове власти ни прво а ни последње неиспуњено обецање надам се неце још дуго

Name

Корослав

06.08.2023 09:39

Тко вјерује Сотонским битангама на власти тај је лудји од њих.

Name

Познаник

05.08.2023 22:05

Јест да се дјеца радјају мјесецно...док родис троје дјеце ти отплатио кредит😂😂😂.Јао зар смо толико глуп народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.08.2023 09:44

Није народу криво за мало вец је народу криво што дјеца профитера имају све у изобиљу а дјеца бораца једво преживљавају

Name

Прасеци

05.08.2023 22:58

Има ли и једно обецање које су одрзали? Само једно нам показите!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан Бибић

06.08.2023 00:32

Добије кредит 30000КМ док се роди треће дете треба пет година за пет година са каматом главнина кредита се врати тако да о неком отпису је сулудо причати кад се за пет година главница кредита врати ко је овде луд а ко паметан луд је онај ко диже те кредите паметан је онај ко је осмислио овакав начин кредитирања најбоља и најсигурнија опција је да се створи јака правна држава са јаком економијом и привредом где ће грађанима понудити радна места са добрим платама од којих ће се моћи солидно да живи и śтеди тако да ти кредити неће бити потребни а кад ће то код нас бити неће бити никада јер то није у интересу државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.08.2023 02:11

Зар се је на то спало кредит је најгора ствар ми смо пропали осјети се испод дна смо поздрав бн тв

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

06.08.2023 07:31

Глупости.Треба свима поправити животни стандард,а не само младима.Дјеца се ваљда рађају из жеље а не да се оствари материјална корист.То раде плиткоумни,неуки.Питање је да ли ово сиромашно друштво може да поклања толика средства,и да ли радници желе да раде,а други добију џабе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

06.08.2023 08:51

Грађани бирају исте 30 година и нешто им није јасно. Ни коњка не можеш два пута намамити на празну зобницу..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жељко,

06.08.2023 09:02

За тих 30000 км се не може купити баш ништа, уђите на сајт Ирб па ћете видети да постоје бројне бенефиције за младе брачне парове који дижу кредит, и камата је у зависности од бенефиције од 3-4,6%,тако да би се требали информисати па онда писати коментар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДрМр

06.08.2023 10:02

Није тачно. Ево мени Додара исплатио 500.000 € за кућу и базен, каже вратићеш чим могнеш, грејс период 70 година, брине се о нама водја а ви само нападате султана нашег Лажног Цара крадљивца избора 😁

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

06.08.2023 10:16

Ма каква пронаталитетна политика и " какви бакраћи"?? Овај народ никако да се " "опасуљи" и да схвати да је у овој " држави" све превара! Омладина која хоће овдје да остане и оснује породицу, нема никаквих економских олакшица да дигне кредит и да купи стан, или да има некакве бенефиције при запошљавању као млади браћни пар, овдје само и искљућиво оне који су на власти занимају њихови лићни интереси, зато нам омладина одлази одавде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

06.08.2023 10:22

Додикова прица је за будале и наивне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранци

06.08.2023 23:27

Ентитет са највише економских стручњака, а ми задњи у свему сем у хапању. Ту смо свјетски шампиони.

ОДГОВОРИТЕ