Krediti za mlade: Još jedno mrtvo slovo na papiru

Najveći problem u Republici Srpskoj jeste loša pronatalitetna politika, kao i gubitak radne snage, kažu ekonomski stručnjaci. Smatraju da bi mjere koje su obećane, bile od velike pomoći, ali nisu jasno definisane, samo su prepisane i na tome je sve stalo.  

Republika Srpska 05.08.2023 | 20:12
Krediti za mlade: Još jedno mrtvo slovo na papiru

Još 2019. godine Milorad Dodik, tada član Predsjedništva BiH, kao mjeru za pomoć mladima da ostanu u Republici Srpskoj, obećao je stimulativne kredite u iznosu od 30.000 maraka, a zatim i otpis dijela kredita po svakom novorođenom djetetu. Do septembra te godine, trebalo je da se izradi plan, međutim, i ovo je ostalo kao još jedno prazno i zaboravljeno obećanje.

Da bi ostali u Srpskoj, Dodik je mladima obećavao mnogo toga, između ostalog i da će mladim bračnim parovima dati kredit od 30.000 maraka, ali uz ove uslove. 

 „Stimulisati da kad rodi se prvo zajedničko dijete, da se otpiše jedna trećina, ako rodi dvoje djece da se otpiše dvije trećine, a ako se rodi troje djece u toj porodici, da se otpiše u cjelosti kredit.“

Ovako je to izgledalo 2019. godine, kada je Dodik po običaju obećavao sve i svašta. Pored kredita, planirana je i stimulacija za izgradnju vrtića. Međutim ove mjere u Srpskoj nikada nisu zaživjele. Mladi kažu da bi oakva praksa znaćila mnogo. 

Stručnjaci tvrde da bi taj model podrške porodici i danas bio odličan. Ovaj put prepisali smo dobre modele demografske politike od zemalja u okruženju, ali za razliku od njih, kod nas su, četiri godine kanije, ove mjere još uvijek ostale samo u najavi.

„Treba sagledati te mjere i prilagoditi ih našim uslovima i specifičnostima i onda ići ka tom setu mjera i još neke druge mjere. I da se razumijemo Mađarska za pronatalitetnu politiku izdvaja 4,8 posto BDP-a, ne znam ja da li mi možemo toliko ili ne, to nije na nama da ocijenimo, zato je vrlo bitno inače sve te dobre mjere i iskustva drugih zemalja, sagledati, primijeniti ukoliko je moguće u svojoj zemlji“, kaže demograf Stevo Pašalić.

Najveći problem u Republici Srpskoj jeste loša pronatalitetna politika, kao i gubitak radne snage, kažu ekonomski stručnjaci. Smatraju da bi mjere koje su obećane, bile od velike pomoći, ali nisu jasno definisane, samo su prepisane i na tome je sve stalo.  

„Što pre krenemo tim putem, imaćemo veću šansu da sačuvamo i radnu snagu i stanovništvo Republike Srpske. Prema nekim procenama, koje nisu verifikovane, Republika Srpska nema ni milion stanovnika, a za milion stanovnika, ovako skupa administracija vodi samo daljem odlasku iz zemlje, i naravno kad moraju raditi oba roditelja, onda možete biti sigurni da tu nema šanse da se dobije dete, pogotovo ako ne možete kupiti nekretninu ili stan“, mišljenja je ekonomista Zoran Pavlović.

Još jedan model pronatalitetne politike bilo je obećanje besplatnih prenatalnih testova za sve trudnice u Srpskoj. Početkom jula ove godine trebalo je da se krene u realizaciju ovog modela, kako je rekla član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović. Međutim, ni ovo obećanje nije prešlo s riječi na djelo. Na pitanje kada će se krenuti u realizaciju besplatnih prenatalnih testova, kao i kredita za mlade, iz nadležnih institucija nismo dobili odgovor.

(BN) Foto: BN

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Kako

05.08.2023 20:15

Federacija daje kredite za mlade, za kupovinu stana fiksna kamata od 2,5 do 3% još ne plaćaju porez na kupovinu od 5%! Zar mi nismo bolji dio BiH?

ODGOVORITE
Name

Re

06.08.2023 00:31

Kakve gluposti se pričaju. Znate li koliko košta stan. Znate li kolike su plate. Znate li ko može dići kredit da kupi stan ili kuću. Niko.

Name

A

06.08.2023 07:33

Pa ako niste upuceni i kod nas je kamata za mlade bracne parove 2,6 uz to imamo povrat od 1 posto. Tako da je kamata 1,6%. Pogledaj prvo u svoje dvoriste.

Name

Bilo bi dobro

05.08.2023 20:23

Da su samo to obecanja još i nekako ali tih laži ima svaki dan. Administracija partijska nabacana na budžete pojede sve sto se zaradi. Ne može realni sektor da hrani hiljade i hiljade neradnika, raznih agencija, nepotrebnih institucija, izmišljenih radnih mjesta, botova vlasti. Previše za ovako malu privredu, ostarelo stanovnistvo, borci, invalidi a i penzioneri. I na sve to ogroman birokratski aparat. Dizi kredite, štampaj zapise,obveznice ali i to ne može vječno. Nisam pametan šta radimo.

ODGOVORITE
Name

Re

05.08.2023 20:57

Sve lijepi reče. Propali smo. Samo nema Nikog da to prikaže, suma, sumarum.

ODGOVORITE
Name

Sale

06.08.2023 07:30

Moj narodekod ove vlasti ni prvo a ni poslednje neispunjeno obecanje nadam se nece još dugo

Name

Koroslav

06.08.2023 09:39

Tko vjeruje Sotonskim bitangama na vlasti taj je ludji od njih.

Name

Poznanik

05.08.2023 22:05

Jest da se djeca radjaju mjesecno...dok rodis troje djece ti otplatio kredit😂😂😂.Jao zar smo toliko glup narod

ODGOVORITE
Name

Re

06.08.2023 09:44

Nije narodu krivo za malo vec je narodu krivo što djeca profitera imaju sve u izobilju a djeca boraca jedvo preživljavaju

Name

Praseci

05.08.2023 22:58

Ima li i jedno obecanje koje su odrzali? Samo jedno nam pokazite!

ODGOVORITE
Name

Milan Bibić

06.08.2023 00:32

Dobije kredit 30000KM dok se rodi treće dete treba pet godina za pet godina sa kamatom glavnina kredita se vrati tako da o nekom otpisu je suludo pričati kad se za pet godina glavnica kredita vrati ko je ovde lud a ko pametan lud je onaj ko diže te kredite pametan je onaj ko je osmislio ovakav način kreditiranja najbolja i najsigurnija opcija je da se stvori jaka pravna država sa jakom ekonomijom i privredom gde će građanima ponuditi radna mesta sa dobrim platama od kojih će se moći solidno da živi i śtedi tako da ti krediti neće biti potrebni a kad će to kod nas biti neće biti nikada jer to nije u interesu države.

ODGOVORITE
Name

Re

06.08.2023 02:11

Zar se je na to spalo kredit je najgora stvar mi smo propali osjeti se ispod dna smo pozdrav bn tv

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

06.08.2023 07:31

Gluposti.Treba svima popraviti životni standard,a ne samo mladima.Djeca se valjda rađaju iz želje a ne da se ostvari materijalna korist.To rade plitkoumni,neuki.Pitanje je da li ovo siromašno društvo može da poklanja tolika sredstva,i da li radnici žele da rade,a drugi dobiju džabe.

ODGOVORITE
Name

Rade

06.08.2023 08:51

Građani biraju iste 30 godina i nešto im nije jasno. Ni konjka ne možeš dva puta namamiti na praznu zobnicu..

ODGOVORITE
Name

Željko,

06.08.2023 09:02

Za tih 30000 km se ne može kupiti baš ništa, uđite na sajt Irb pa ćete videti da postoje brojne beneficije za mlade bračne parove koji dižu kredit, i kamata je u zavisnosti od beneficije od 3-4,6%,tako da bi se trebali informisati pa onda pisati komentar.

ODGOVORITE
Name

DrMr

06.08.2023 10:02

Nije tačno. Evo meni Dodara isplatio 500.000 € za kuću i bazen, kaže vratićeš čim mogneš, grejs period 70 godina, brine se o nama vodja a vi samo napadate sultana našeg Lažnog Cara kradljivca izbora 😁

ODGOVORITE
Name

Saggitarius

06.08.2023 10:16

Ma kakva pronatalitetna politika i " kakvi bakraći"?? Ovaj narod nikako da se " "opasulji" i da shvati da je u ovoj " državi" sve prevara! Omladina koja hoće ovdje da ostane i osnuje porodicu, nema nikakvih ekonomskih olakšica da digne kredit i da kupi stan, ili da ima nekakve beneficije pri zapošljavanju kao mladi braćni par, ovdje samo i iskljućivo one koji su na vlasti zanimaju njihovi lićni interesi, zato nam omladina odlazi odavde!

ODGOVORITE
Name

borac

06.08.2023 10:22

Dodikova prica je za budale i naivne.

ODGOVORITE
Name

Branci

06.08.2023 23:27

Entitet sa najviše ekonomskih stručnjaka, a mi zadnji u svemu sem u hapanju. Tu smo svjetski šampioni.

ODGOVORITE