Три кинеске фирме се боре за хидроелектрану "Бук Бијела"

– Хидроелектрану „Бук Бијела“ градиће једна од три кинеске фирме које су тренутно саме у трци за овај пројекат вриједан 250 милиона евра. Ово ће бити трећи капитални енергетски објекат који је Република Српска повјерила кинеским компанијама, открива портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 05.08.2023 | 07:47
Три кинеске фирме се боре за хидроелектрану "Бук Бијела"

ХЕ „Бук Бијела“ је заједнички подухват „Електропривреде Републике Српске“ и „Електропривреде Србије“ и дио је пројекта хидроенергетски систем Горња Дрина који осим ове предвиђа градњу још двије хидроелектране.

Комплетан пројекат ће бити финансиран у омјеру 51 одсто “Електропривреда Србије”, 49 одсто “Електропривреда Републике Српске”, колики је и удио сувласништва у заједничкој фирми „ХЕС Горња Дрина”.

С обзиром на то да је Србија већински власник заједничког предузећа, није било обавезе расписивања тендера, због чега је руководство „ХЕС Горња Дрина“ директно преговарало са потенцијалним извођачима.

Извођач треба да обезбиједи и финансирање
У опцији је, према нашим информацијама, било десетак фирми од којих су на крају конкретне понуде доставиле само три кинеске компаније.

Најнижу понуду вриједну 248 милиона евра доставио је „Донгфанг Елецтриц Цорпоратион“.

Понуда компаније „Поwер Цхина“ тешка је 263 милиона евра, док је понуда компаније „Енергy Цхина“ за милион скупља и износи 264 милиона евра.

Осим изградње фирма која буде изабрана за извођача треба да обезбиједи и финасирање, односно планирана је изградња по систему „кључ у руке“, тако да ће се при одабиру најповољније понуде гледати и услови финансирања.

Гаранцију за враћање кредита даће и Влада РС и Влада Србије, а накнадно ће бити одлучено ко ће за колики износ да гарантује.

Да су ове компаније у трци за градњу „Бук Бијеле“ за ЦАПИТАЛ је потврдио и помоћник министра енергетике и рударства РС Милан Баштинац који је уједно и предсједник Управног одбора предузећа „ХЕС Горња Дрина“.

Баштинац каже да је у току евалуација достављених понуда која би требало да буде готова до 1. септембра.

„Када је у питању сам пројекат изградње ХЕ „Бук Бијела“ у току су припремни радови који би требали да буду готови до краја септембра, када би локација била спремна за генералне радове“, каже Баштинац.

Сама градња хидроелектране, међутим, сигурно неће почети до половине идуће године с обзиром на то да након избора најповољнијег понуђача тек крећу преговори са њима о конкретним уговорним одредбама.

Спорови коче пројекат
Такође, оно што овај пројекат успорава су два спора која се воде паралелно.

Један се води пред Уставним судом БиХ који је по захтјеву 24 посланика Представничког дома парламента БиХ половином 2021. године утврдио да постоји спор у вези са одлукама о концесијама, односно то што је Република Српска дала концесију за изградњу ХЕ Бук Бијела на ријеци Дрини у општини Фоча.

Посланицима из Федерације БиХ који су поднијели апелацију било је спорно то што концесију додјељује Република Српска, а не институције БиХ, јер се ради о, како су тврдили, “међудржавном” пројекту.

Након што је утврдио да постоје правне дилеме, Уставни суд је наложио Комисији за концесије БиХ да у року од три мјесеца ријеши спор.

Како тај рок није испоштован, Уставни суд БиХ је Комисији продужавао рок, али она није успјела завршити посао већ је све поново пребацила Уставном суду БиХ. чија одлука се још увијек чека.

Такође, пред УНЕСЦО-ом се води спор који је око потенцијалног нарушавања заштићеног подручја Дурмитора покренула Црна Гора.

По наводима из Црне Горе, заштићено подручје Дурмитора би се нарушило изградњом Хидроелектране Бук Бијела у Фочи.

Тим поводом крајем прошлог мјесеца је у Паризу одржан састанак представника Владе Републике Српске са директором УНЕСЦО-а за Свјетско наслеђе Лазаром Ассомо-ом, на којем је договорено да ће бити израђена додатна еколошка студија за ову хидроелектрану која ће обрадити могуће ефекте на заштићено подручје Националног парка Дурмитор.

Иначе, камен темељац за „Бук Бијелу“ на Дрини положили су половином маја 2021. године премијери Републике Српске и Србије Радован Вишковић и Ана Брнабић, а одмах након тога кренуо је спор пред Уставним судом.

Према пројекту систем хидроелектрана “Горња Дрина” састоји се од три хидроелектране које ће заједнички градити Србија и Република Српска.

Вриједност прве хидроелектране, односно ХЕ „Бук Бијела“ је око 250 милиона евра, док је вриједност укупне инвестиције процијењена на око 520 милиона евра.

Еколози против градње хидроелектрана

Из Центра за животну средину Бањалука кажу да су у вези са овим пројектом разговарали и са представницима локалне заједнице и институција РС како би добили слику колико је сам тај пројекат уопште од јавног интереса, али и колико ће наштетити животној средини.

Каже да је локација ове ХЕ и друге двије које се такође планирају градити предвиђена у горњем сливу ријеке Дрине које је једно од најзначајнијих природних богатстава у РС.

„Ми смо апсолутно против тог пројекта због чињенице да струје имамо сасвим довољно као и хидроенергетских објеката. Оно што нама недостаје је соларна и енергија из вјетра, а посебно нам фали соларне енергије коју грађани могу сами производити“, рекао је уза ЦАПИТАЛ Владимир Топић из Центра за животну средину.

Кинези граде и ХЕ „Дабар“

Изградњом ХЕ „БуК Бијела“ кинеске компаније ће наставити продор у енергетском сектору Републике Српске.

Наиме, ова ХЕ је трећи велики пројекат енергетски пројекат који Кинези раде у Српској.

Подсјећамо, крајем јуна је, након неколико одгађања, почела изградња хидроелектране „Дабар“ коју такође по систему кључ у руке гради кинеска компанија Гезуба група.

Уговор за овај пројекат, вриједан 338 милиона евра, потписан је још у мају 2020. године.

Влада Републике Српске дала је гаранцију за 85 одсто вриједности уговора, док је Електропривреда РС уплатила 15 одсто, као и остале накнаде.

Градњу ХЕ кредитира Извозно-увозна банка Кине.

Укупна вриједност ХЕ „Дабар“ процијењена је на око 660 милиона КМ, а ЦАПИТАЛ је раније писао да је цијена изградње у само неколико година порасла за 300 милиона марака.

Генерални директор „Електропривреде РС“ Лука Петровић рекао је раније да је рок за завршетак радова 46 мјесеци.

Поред ХЕ „Дабар“, кинеске компаније граде и хидроелектране „Бистрица“ у Фочи.

Камен темељац за почетак грађевинских радова на изградњи хидроелектрана на ријеци Бистрица постављен је 27. децембра 2021. године, уз присуство премијера РС Радована Вишковића и министра енергетике и рударства РС Петра Ђокића, и то без потребних грађевинских и еколошких дозвола, као и без новца за градњу.

Изградња енергетског система хидроелектране Бистрица, који ће се састојати од три електране укупно ће коштати 102 милиона евра, а новац за изградњу треба да обезбиједи инвеститор, предузеће „Хидроелектране Бистрица“, које су у већинском власништву „Хидроелектране на Дрини“.

„ХЕ на Дрини“ као инвеститор имале су доста проблема  да обезбиједе новац за тај пројекат, а то питање и даље је један од великих проблема што се може видјети и на Скупштинама акционара овог предузећа.

Наиме, на посљедњој Скупштини акционара „ХЕ на Дрини“ која је одржана крајем јула, поједини акционари су имали замјерке на велика издвајања овог предузећа за докапитализацију ХЕ „Бистрица“ наводећи да се тиме финансијски исцрпљују „ХЕ на „Дрини.

(Цапитал) Фото: Цапитал

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Мики

05.08.2023 08:24

Типицан примјер идеалног пројекта за корупцију и узимање дрзавног новца у приватне дзепове. Познато је да нам хидроелектране не требају. Струје имамо довољно а оне запосљавају 20 радника и униставају природу. Али такодје је познато да Кинези све услуге плацају у кесу и да су јако располозени за корупцију. Према томе овдје је јасно да це бар 20 милиона отици на приватне рацуне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВАСАРСКА ПРОДАЈА

05.08.2023 08:26

НАВАЛИ НАРОДЕ...ГЕРМЕ, ИГАЛА...РАСПРОДАЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Природа и здравље!

05.08.2023 08:26

А глупана Бозе сачувај. Умјесто да иду трендом развоја и цисте околине и праве вјетрењаче и сунчане панеле свак на свом увје праве неке компликације и свадје у сусједству, умјесто да искористе сунце и вјетар који не кошта ниста а и да буду лицно власници а ето хоце кинезима да буду вјечни робови , продају кинезима а задужују вјечно свој народ. Чудних незналица. Свије иде напријед новом техником а они се баве старим примитивизмом и загадјењу околиша. Угаљ хидроцентрале и шта још од давнина је кориштено на крају лампе са газом и нутлеарне централе које ето сад стварају и Словенији проблем и највећи загађивачи .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заиста чудно

05.08.2023 08:36

Још није извјесно дали ће се градити хидроелектрана Бук Бијела а већ се бирају извођачи. Ово је она стара народна “Ј..е луд збуњеног а будала прави рецке”!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

еколог

05.08.2023 08:47

да то улозе у соларне панеле могли би бар трецину куца да покрију с њима и тако не униставати природу и наносити неизмјерну стету екоситему и еколоску катастрофу ! али сви послови са кинезима су сумњиве намјере и сигурно обе стране добро напуне своје дзепове то јест резими а направи се не квалитетни објекти који це бити само опасни и неце донијети ниста доброг !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

геор

05.08.2023 08:47

131 милион се треба вратит..каква бук бијела без сагласноти дрзаве..кога лазете....

ОДГОВОРИТЕ
Name

МРМ

05.08.2023 09:29

Толике године рада ХЕ "Бајина Башта", као највеће ХЕ у сливу Дрине, створено је предивно језеро, које омогућује пловидбу од Перућца до Вишеграда кроз величанствени кањон Дрине, који припада НП Тара и НП Дрина. Оаза туриста са обје стране Дрине, град Бајина Башта је добио преко 150 радних мјеста, ХЕ не угрожава ничије здравље ни животе, колико се још само новца слије у буџет Републике Србије и општине Бајина Башта и неко онда прича како су хидроелектране штетан пројекат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

05.08.2023 11:38

Браво!! Управо соларни панели и ветрењаче нису добра ствар када је у питању заштита природе. Те технологије имају смисла само краткорочно али дугорочно, њихова рециклажа је немогућа плус шта са литијумским батеријама, говори логично у прилог хидро електранама.

Name

ре

05.08.2023 09:31

Ови горе са лопатама рођени за лопате, на робију с њима па да лопатају. А што се тиче кинексих фирмих, поставио бих питање где су домаће фирме које су саме изградиле ХЕ Вишеград 80их година. Ко смије Кинезима да даје наше ријеке и наше електране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аналитичар

05.08.2023 09:33

Који негативни коментари незналица и тупадзија...за овај пројекат је још 1975 изграђен далековод 380 кв Рељево- Бук Бијела, касније пуштен под 220 кВ...студија исплативости направљена од стране ЈУГЕЛ-а...никаква екологија није угрожена јер се ради о кањону...нема чистије ни јефтиније енергије од хидроелектрана...постојеће и раније политичко руководство Реп.Српске је уништило све домаће фирме које су правиле хидроекектане и тако створиле услове за пљачку заједно са лоповским руководством Србије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

05.08.2023 12:12

Е вала, чини ми се да ти је свака ко Његошева и то на квадрат...

Name

дотт

05.08.2023 09:35

Гарантујем да ће најповољнија бити најскупља понуда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

и још

05.08.2023 10:46

угвор о изградњи је тајна јер кинези не дозвољавају да буде транспарентан као и пут за Приједор игре без граница народе опет гласај без отиска прста мој глас нико не доби

Name

Илија

05.08.2023 09:54

Никад Бук Бјела се неће направити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кинези

05.08.2023 10:38

По истом сценарију прелазе из Србијеееееее лоповским пословимааааааааа корупција цвјета са обе стране Дринее братскопартијско бизнисмендкааааааа лоповскааааа!!

Name

Дејвид

05.08.2023 11:25

Кинези су избацили Французе из Африке својим уласком на велика врата са инвестицијама. Кинези граде и по Америци. Америка зна само орузје производит. Кинези су пуни иновација које мијењају свијет. Мана им је једино то сто једу све сто има оци. То им је навика. Нису висе бас сви гладни . Гледам неку малу слатку Кинескињу, цурица једе ко мецава само гута. Као да је побјегла из Босне, гладна. Морао сам повуци ноге под деку, Имао сам осјецај да ми једе прсте ногу. За минут би појела до кољена. А има неки момак једе дрвеце, лисце, коријење. Тај би појео Зеленгору за седам дана. Термит. Има нас свакаквих, цудо невидјено. Јелка долази овамо да видис ово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер без пензије

05.08.2023 11:27

Нема сагласности Државе, а без тога нема градње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја ба

05.08.2023 11:42

Ови из федерације могу само да жвацу ,пројекат је на земљи која припада с.републици тако да можемо да радимо шта хоћемо . Исто ко и они сто могу на територији федерације да раде шта хоће . Јест да ћемо сјебати Дрину и тару ал ако има економски значај онда га треба завршити .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хајдуци

05.08.2023 13:04

Устав и закон се мора поштовати , Дотад нема градње .Нико озбиљан неће ући у ту инвестицију. Типичан примјер киорупције и озвлачење јавног новца је пут Приједор- Бањалука. Такав Уговор не би ни душманима препоручио .

Name

Басел

05.08.2023 13:26

Тацно без сагласности дрзаве нама градње нико не спори градњу али је дрзава покровитељ јер не мозе кантон или ентитет склапати и продавати несто без дрзаве мора постојати неки ред а ово сто раде појединци то је плацка дрзаве и народа

Name

Јоја

05.08.2023 12:03

Све треба дати Кини

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

05.08.2023 14:52

Живела РС, живела мајка Србија, живела братска Кина и Русија. Живели сви наши пријатељи смрт фашистима са запада на челу са америма и хитлеровцима.

ОДГОВОРИТЕ