Још само указ и објава закона у Сл. гласнику

Након што на јучерашњој сједници Вијећа народа није подржан амандман Клуба бошњачког народа, покренут због измјена и допуна Кривичног законика којим се у Републици Српској клевета карактерише као кривично дјело, договора ни данас није било. Шта нас чека уколико закон прође процедуру у Вијећу народа и у Уставном суду?

Република Српска 02.08.2023 | 20:00
Још само указ и објава закона у Сл. гласнику

На заједничкој комисији Народне скупштине и Вијећа народа Републике Српске покретање заштите виталног националног интереса Клуба бошњака, није добило зелено свјетло. Владајући криминализацију јавне ријечи правдају, како кажу, блажим казнама него што је то у европским земљама, као и уређењем јавног простора. Коначну одлуку донијеће Уставни суд.

„Овај закон не третира ништа што има везе са националношћу, вјерском, полном, добном припадношћу, социјалним и другим статусом, него да рјешава искључиво да кажемо, ствари везане за увреду и клевету, односно више клевету. Такође ево након што је закон усвојен и што ће Уставни суд о њему да се огласи и што је прошло времена, се из пристиглих информација, ево превасходно ћу рећи три земље Њемачку, Холандију и Словенију, показало да је ово закон који је много либералнији и предвиђа мање казне у већини, односно у 19 од 20 земаља, а у осталим земљама је јако сличан“, казао је предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

Уколико Вијеће за заштиту виталног националног интереса у Уставном суду Републике Српске утврди да витални национални интерес није повријеђен, овај закон ће ступити на снагу и почеће његова примјена, без обзира на противљење грађана, медија, цивилног сектора, као и многих међународних организација. 

„Неће се моћи више причати ни о случајевима непотизма , неће се моћи више користити ни снимци, ни фотографије, ни, хајде да кажемо, неки документи. Дакле то је велики удар на истраживачко новинарство. Добијамо чињеницу да, ако дођемо у посјед неког документа, ми тај документ не можемо више објавити без дозволе особе на коју се тај документ односи, што само по себи представља један велики апсурд и на овај начин ће се, можемо рећи, на неки начин легализовати корупција“, сматра новинар Ђорђе Вујатовић.

Из Клуба новинара сматрају да постоји још мало наде да закон падне. Како кажу, све је сада у рукама Уставног суда, а уколико се закон ипак усвоји, борба медијске заједнице се наставља.

„Па постоји још једна шанса – Уставни суд Републике Српске. Уколико прође и ову фазу, дође на потписивање пред предсједника Републике Српске и он потпише Указ о проглашењу закона, односно о проглашењу закона  којим се усваја његов твит од прошле године, остаје нам оно што смо већ и најављивали, а то је покретање апелације пред Уставним судом Републике Српске, да се овај закон прогласи неуставним, због бројних аспеката. Најважнији је гушење слободе говора и право на слободу говора у Републици Српској“, истиче предсједник Клуба новинара Бањалука Синиша Вукелић.

Више пута је указивано и на конфузност закона. Некада се клеветом сматрала нетачна информација, овим законом и истина постаје клевета, јер, чини се, углед је важнији.

„Дефиниција клевете је нажалост проширена у погледу случајева на које се односи, а то је зато што више штета не мора да настане по углед лица, него је довољно да је могла настати. Неко ко буде одлучивао о томе да ли ће покренути истраги и да ли ће подићи оптужницу, па у коначници, да ли ће потврдити оптужницу касније, мораће да успостави механизам одлучивања како је могуће доказати да је штета могла настати. Дакле ово је први пут да о клевети говоримо као о нечему што уопште није могло произвести штету по углед лица о коме се прича“, објашњава адвокат Александар Јокић.

Ако закон, упркос свему, ступи на снагу, сигурно је да ће више тога бити прећутано, него објављено. Због тога владајући овим законом и затварају уста и пријете казнама грађанима. 

(БН) Фото: Архива

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

гиги

02.08.2023 21:12

Пролази то кроз уставни суд јер су тамо послусници црнолистаса

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

02.08.2023 21:45

Сконто овај сподиба да му откуцава вријеме за за лажи и подвале којима се до сада служио!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милан

02.08.2023 21:58

Магаре ко је слагао за референдум,оцепљење,ко нас је опљацкао и раселио? Нису новинари сводобо једна лазљива и дезертерска.

Name

Ре Милан

02.08.2023 23:37

Поједи бесплатан сендвич и врати се у Дрвар.

Name

Ре

03.08.2023 08:24

Цека те милановиц у Дервенти,остало му јос један орден.

Name

Ре

03.08.2023 09:47

Е јадо јадни, Милане боте режимски са мозгом величине пливадона. Везе немаш о животу.

Name

Милан за Ре Милан

03.08.2023 20:00

Јеси ли то ти сподобо! Баш си гадан!

Name

Ре Милане

02.08.2023 22:34

Ала твоје памети. За ситни чар, ти браниш диктаторе. Гдје ће твоја ДИЈЕЦА остати ?. Питам се?.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан за Ре Милане

04.08.2023 07:21

Управо је обрнуто! Да хоћеш имало бити човјек рекао би да је то нешто најбоље у правцу стварања здравих међуљудских односа у друштву да се искоријени појава која води ка слуђивању људи а то је клеветање!

Name

Грцка

02.08.2023 22:43

Рупа сељацка иде уназад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

02.08.2023 22:53

Има јос залба Уставном суду БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.08.2023 00:38

... ције одлуке не вазе у РС. Јест вас рудоња оградио ко електрицном зицом, не смијете никуд без његовог мига. Много сте се усрецили са Српском Републиком...

Name

Зоран

03.08.2023 02:10

Богами се препали неки најцитанији медији пошто ће се сад лаж кажњавати а и назови политичари којима је то био програм.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан за Ре Милане

03.08.2023 07:13

Управо твоје настојање у коме се ти залажеш да се некажњено клевета ствара стање безнађа и лудила због којег млади више одлазе него због економске кризе, умјесто да се народ заштити од бомбардовања којекавим вијестима, и да се остави на миру да се бави својим послом! Све то радиш зато што од твојих манипулација имаш само ти и твоја породица корист! Још се стављаш у позицију као да тебе неко угрожава! Срам нека те буде за све то што радиш!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милан

03.08.2023 11:17

Ма,будало. Омладину сте раселили,само зато сто нису у васим лоповским странкама,изборе сте лопове покрали,сада вам се суди.

Name

11903

03.08.2023 12:22

Омладина је расељена највиŝе из разлога ŝто у друŝтву "једнаких" постоје они "једнакији" који су често добијали послове лијепећи једне, а успут дерући дгуге плакате у кампањама.

Name

Тузлак

03.08.2023 08:26

Да имате странце у Уставном суду, које власт не контролише, апелација би пала. Овако, све је у игри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рОмиз

03.08.2023 09:56

Остаје вам само да свесрдно хвалите великог вођу Ким Јонг Додика

ОДГОВОРИТЕ