Još samo ukaz i objava zakona u Sl. glasniku

Nakon što na jučerašnjoj sjednici Vijeća naroda nije podržan amandman Kluba bošnjačkog naroda, pokrenut zbog izmjena i dopuna Krivičnog zakonika kojim se u Republici Srpskoj kleveta karakteriše kao krivično djelo, dogovora ni danas nije bilo. Šta nas čeka ukoliko zakon prođe proceduru u Vijeću naroda i u Ustavnom sudu?

Republika Srpska 02.08.2023 | 20:00
Još samo ukaz i objava zakona u Sl. glasniku

Na zajedničkoj komisiji Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske pokretanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa Kluba bošnjaka, nije dobilo zeleno svjetlo. Vladajući kriminalizaciju javne riječi pravdaju, kako kažu, blažim kaznama nego što je to u evropskim zemljama, kao i uređenjem javnog prostora. Konačnu odluku donijeće Ustavni sud.

„Ovaj zakon ne tretira ništa što ima veze sa nacionalnošću, vjerskom, polnom, dobnom pripadnošću, socijalnim i drugim statusom, nego da rješava isključivo da kažemo, stvari vezane za uvredu i klevetu, odnosno više klevetu. Takođe evo nakon što je zakon usvojen i što će Ustavni sud o njemu da se oglasi i što je prošlo vremena, se iz pristiglih informacija, evo prevashodno ću reći tri zemlje Njemačku, Holandiju i Sloveniju, pokazalo da je ovo zakon koji je mnogo liberalniji i predviđa manje kazne u većini, odnosno u 19 od 20 zemalja, a u ostalim zemljama je jako sličan“, kazao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Ukoliko Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u Ustavnom sudu Republike Srpske utvrdi da vitalni nacionalni interes nije povrijeđen, ovaj zakon će stupiti na snagu i počeće njegova primjena, bez obzira na protivljenje građana, medija, civilnog sektora, kao i mnogih međunarodnih organizacija. 

„Neće se moći više pričati ni o slučajevima nepotizma , neće se moći više koristiti ni snimci, ni fotografije, ni, hajde da kažemo, neki dokumenti. Dakle to je veliki udar na istraživačko novinarstvo. Dobijamo činjenicu da, ako dođemo u posjed nekog dokumenta, mi taj dokument ne možemo više objaviti bez dozvole osobe na koju se taj dokument odnosi, što samo po sebi predstavlja jedan veliki apsurd i na ovaj način će se, možemo reći, na neki način legalizovati korupcija“, smatra novinar Đorđe Vujatović.

Iz Kluba novinara smatraju da postoji još malo nade da zakon padne. Kako kažu, sve je sada u rukama Ustavnog suda, a ukoliko se zakon ipak usvoji, borba medijske zajednice se nastavlja.

„Pa postoji još jedna šansa – Ustavni sud Republike Srpske. Ukoliko prođe i ovu fazu, dođe na potpisivanje pred predsjednika Republike Srpske i on potpiše Ukaz o proglašenju zakona, odnosno o proglašenju zakona  kojim se usvaja njegov tvit od prošle godine, ostaje nam ono što smo već i najavljivali, a to je pokretanje apelacije pred Ustavnim sudom Republike Srpske, da se ovaj zakon proglasi neustavnim, zbog brojnih aspekata. Najvažniji je gušenje slobode govora i pravo na slobodu govora u Republici Srpskoj“, ističe predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić.

Više puta je ukazivano i na konfuznost zakona. Nekada se klevetom smatrala netačna informacija, ovim zakonom i istina postaje kleveta, jer, čini se, ugled je važniji.

„Definicija klevete je nažalost proširena u pogledu slučajeva na koje se odnosi, a to je zato što više šteta ne mora da nastane po ugled lica, nego je dovoljno da je mogla nastati. Neko ko bude odlučivao o tome da li će pokrenuti istragi i da li će podići optužnicu, pa u konačnici, da li će potvrditi optužnicu kasnije, moraće da uspostavi mehanizam odlučivanja kako je moguće dokazati da je šteta mogla nastati. Dakle ovo je prvi put da o kleveti govorimo kao o nečemu što uopšte nije moglo proizvesti štetu po ugled lica o kome se priča“, objašnjava advokat Aleksandar Jokić.

Ako zakon, uprkos svemu, stupi na snagu, sigurno je da će više toga biti prećutano, nego objavljeno. Zbog toga vladajući ovim zakonom i zatvaraju usta i prijete kaznama građanima. 

(BN) Foto: Arhiva

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

gigi

02.08.2023 21:12

Prolazi to kroz ustavni sud jer su tamo poslusnici crnolistasa

ODGOVORITE
Name

Milan

02.08.2023 21:45

Skonto ovaj spodiba da mu otkucava vrijeme za za laži i podvale kojima se do sada služio!

ODGOVORITE
Name

Re Milan

02.08.2023 21:58

Magare ko je slagao za referendum,ocepljenje,ko nas je opljackao i raselio? Nisu novinari svodobo jedna lazljiva i dezerterska.

Name

Re Milan

02.08.2023 23:37

Pojedi besplatan sendvič i vrati se u Drvar.

Name

Re

03.08.2023 08:24

Ceka te milanovic u Derventi,ostalo mu jos jedan orden.

Name

Re

03.08.2023 09:47

E jado jadni, Milane bote režimski sa mozgom veličine plivadona. Veze nemaš o životu.

Name

Milan za Re Milan

03.08.2023 20:00

Jesi li to ti spodobo! Baš si gadan!

Name

Re Milane

02.08.2023 22:34

Ala tvoje pameti. Za sitni čar, ti braniš diktatore. Gdje će tvoja DIJECA ostati ?. Pitam se?.

ODGOVORITE
Name

Milan za Re Milane

04.08.2023 07:21

Upravo je obrnuto! Da hoćeš imalo biti čovjek rekao bi da je to nešto najbolje u pravcu stvaranja zdravih međuljudskih odnosa u društvu da se iskorijeni pojava koja vodi ka sluđivanju ljudi a to je klevetanje!

Name

Grcka

02.08.2023 22:43

Rupa seljacka ide unazad.

ODGOVORITE
Name

BL

02.08.2023 22:53

Ima jos zalba Ustavnom sudu BiH.

ODGOVORITE
Name

Re

03.08.2023 00:38

... cije odluke ne vaze u RS. Jest vas rudonja ogradio ko elektricnom zicom, ne smijete nikud bez njegovog miga. Mnogo ste se usrecili sa Srpskom Republikom...

Name

Zoran

03.08.2023 02:10

Bogami se prepali neki najcitaniji mediji pošto će se sad laž kažnjavati a i nazovi političari kojima je to bio program.

ODGOVORITE
Name

Milan za Re Milane

03.08.2023 07:13

Upravo tvoje nastojanje u kome se ti zalažeš da se nekažnjeno kleveta stvara stanje beznađa i ludila zbog kojeg mladi više odlaze nego zbog ekonomske krize, umjesto da se narod zaštiti od bombardovanja kojekavim vijestima, i da se ostavi na miru da se bavi svojim poslom! Sve to radiš zato što od tvojih manipulacija imaš samo ti i tvoja porodica korist! Još se stavljaš u poziciju kao da tebe neko ugrožava! Sram neka te bude za sve to što radiš!

ODGOVORITE
Name

Re Milan

03.08.2023 11:17

Ma,budalo. Omladinu ste raselili,samo zato sto nisu u vasim lopovskim strankama,izbore ste lopove pokrali,sada vam se sudi.

Name

11903

03.08.2023 12:22

Omladina je raseljena najviŝe iz razloga ŝto u druŝtvu "jednakih" postoje oni "jednakiji" koji su često dobijali poslove lijepeći jedne, a usput derući dguge plakate u kampanjama.

Name

Tuzlak

03.08.2023 08:26

Da imate strance u Ustavnom sudu, koje vlast ne kontroliše, apelacija bi pala. Ovako, sve je u igri.

ODGOVORITE
Name

rOmiz

03.08.2023 09:56

Ostaje vam samo da svesrdno hvalite velikog vođu Kim Jong Dodika

ODGOVORITE