За ово кривично дјело нико није одговарао

Неуплаћивање доприноса у Републици Српској је кривично дјело, а највећи дужници по основу ПИО доприноса су здравствене установе. Међутим, ниједан директор болнице нити домова здравља до данас није одговарао.

Република Српска 02.08.2023 | 17:17
За ово кривично дјело нико није одговарао

Неуплаћивање доприноса у Републици Српској је кривично дјело, а највећи дужници по основу ПИО доприноса су здравствене установе. Међутим, ниједан директор болнице нити домова здравља до данас није одговарао.

До које мјере сежу апсурди у Републици Српској свједочи и чињеница да здравствени сектор не плаћа здравствено осигурање својим радницима. Највећи порески дужници по основу доприноса управо су болнице и домови здравља.

Дуг јавних здравствених установа у Републици Српској по основу ПИО доприноса на крају марта ове године износио је 145 милиона 600 хиљада КМ, од чега је 53. милиона марака дуг УКЦ-а у Бањалуци.

Отворено је питање како је могуће да се акумулира толики дуг у здравству, ако је по важећем закону у Републици Српској, пет неуплата доприноса кривично дјело?

Никад нико по том кривичном дјелу није одговарао, а било је средстава по којима су се могле вршити уплате редовно репрограмираних обавеза каже некадашњи министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Слободан Станић (НФ).

Наводи и другу ствар, а то је да су здравствене установе у неравноправном положају, јер како истиче зависно од политичке снаге директора зависи колико ће средства добити од Фонда здравственог осигурања.

Посланик СДС у НС Републике Српске Мирјана Орашанин, поставља питање да ли је политика Пореске управе селективна? Да ли се контролишу само одређени субјекти, они ситни предузетници, мала правна лица? Орашанин сматра да је Пореска управа радила свој посао, односно да је имала исти третман према свим пословним субјектима без обзира да ли су јавне или приватне до овог проблема сигурно не би дошло.

Одговорност за милионска дуговања здравствених установа лежи у троуглу: Фонд здравственог осигурања, Пореска управа и Влада, наводи Станић.

“Са првенственом одговорношћу Владе, јер ако планови рада у здравственим установама нису добри неће бити средстава за доприносе, али онда је потребно промијенити директора и Управни одбор одређене здравствене установе. Пошто се то није урадило Влада преузима на своја леђа одговорност за неуплату тих доприноса, она мора обезбједити средства.”

Влада је одобрила нови репрограм милионских дугова здравственим установама. Може ли то залијечити здравствени систем који одавно крвари, како ономад у свом експозеу рече предсједник Владе Радован Вишковић? Ко и како извлачи новац у здравственом сектору?

“Могуће је тако што је дошло до нетранспарентних средстава намијењених здравству преко јавних набавки која се троше у друге сврхе које служе управо политици и владајућој структури.”, додаје Орашанин.

Примјера ради, иако је највећи порески дужник бањалучки УКЦ-а на чијем је челу СНСД-ов Владо Ђајић издваја чак 35. милиона марака за паркинг. Све то указује да је управљање болницама и домовима здравља кључни проблем у овом сектору, који је због политизације увелико нарушен.

У свему томе највише испаштају здравствени радници којима су ускраћена основна права на пензионо и здравствено осигурање.

(БН) 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Срам вас било

02.08.2023 17:35

Радили смо и зарадили, а нисте нам уплацивали доприносе? И ста цемо сада? Ко су све одговорни директори, министри, хоце ли ико одговарати? Срам вас било, упропаставате овдје живот народу, како вас није срамота да се појављујете у јавности?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гласачка машинерија

02.08.2023 20:19

То је купавње социјалног мира, односно гласачке машинерије. Радницима је важно колико легне на рачун.

Name

БЛ

03.08.2023 08:35

Вријеме је да се изадје на улице и трази зарадјено!!!!

Name

ђиђи миђи

02.08.2023 17:35

Само то? Има још маса кривичних дела за које нико није, нити ће одговарати. Зна ли се ишта?

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

02.08.2023 17:47

САДА ТРЕБА ПОКРЕНУТИ КРИВИЦНИ ПОСТУПАК ПРОТИВ СВИХ КОЈИ КРСЕ ЗАКОН О ДОПРИНОСИМА И ПИРЕЗИМА,ÌМАЦЕ СУДОВИ ПУНЕ РУКЕ ПОСЛА,НЕЦЕ СЕ ИМАТИ ВРЕМЕНА БАВИТИ ДА ЛИ ЈЕ НЕКО УВРЕДИО НЕКОГ КОРУМПИРАНОГ И БАХАТОГ ПОЛИТИЦАРА.СВИ У РЕД ЗА ЗАКОНИТОСТ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре статистицар

02.08.2023 18:35

Полако, још није на снази криминализовани закон о клевети.Када буде на снази нећеш смито ни тужити.Одмах ћеш бити оптужен за клевету.Бит ће јпш мало па ко у Сјеверној Кореји.Не смијес зуцнути, плата неће бити, а ентитет ће ти давати да једеш Неће бити интернета, можда кедне новоне дневно и ртрс тв.Ппвечерје ће бити у 22х и послије нема струје до ујутро.Лијеп живот.....

Name

Опозицијо

02.08.2023 18:41

Шта чекате кривичне пријаве и тужбе зане уплачивање доприноса ако нецете ви они це једва чекати вашу изговорену ријеч да вас туже

Name

Рибар

02.08.2023 17:50

Засто уопсте спомињете Дјајица када је он Додиков играц који пљацка и разара све сто стигне под руку.Све је оцивидно да Владо црта који је спаси Милорада од короне сад мозе да ради ста хоце ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОКТОР

02.08.2023 18:15

СТРУКОВНИ СИНДИКАТ ДОКТОРА МЕДИЦИНЕ ЈЕ ДВЕ ГОДИНЕ ПРИЈЕ КОРОНЕ ПОДНИО ОКО 40 КРИВИЧНИХ ПРИЈАВА ПРОТИВ ДИРЕКТОРА ЈАВНИХ ЗДРАВСТВЕНИХ УСТАНОВА КОЈИ НИСУ РЕДОВНО УПЛАЋИВАЛИ ДОПРИНОСЕ РАДНИЦИМА У ПЕРИОДУ ДУЖЕМ ОД 2 ГОДИНЕ. ПРИЈАВЕ СУ ПОДНЕСЕНЕ СВИМ ОКРУЖНИМ ТУЖИЛАШТВИМА У СКЛАДУ СА СЈЕДИШТИМА ЗДРАВСТВЕНИХ УСТАНОВА. ПОДНЕСЕН СУ ПРИЈАВЕ И ПРОТИВ ДИРЕКТОРА УКЦ РС, БОЛНИЦЕ СРБИЈА, БОЛНИЦЕ ДОБОЈ И ВЕЋИНЕ ДИРЕКТОРА У ДОМОВИМА ЗДРАВЉА. У СВИМ СЛУЧАЈЕВИМА ОКРУЖНА ТУЗИЛАШТВА СУ ПРОВЕЛА ПРЕТХОДНИ ПОСТУПАК И ДОНИЈЕЛА НАРЕДБУ О НЕПОКРЕТАЊУ ИСТРАГЕ, ЈЕР ЗА ТО ПО ЊИМА НИЈЕ БИЛО ОСНОВА. ПО ЖАЛБАМА НА НАВЕДЕНЕ НАРЕДБЕ НИКО НИЈЕ НИ ПОСТУПАО.... И САДА НЕКИ ТАМО ПОКВАРЕНИ ПОЛИТИЧАР ПРИЧА ДА ИМАМО ДРЖАВУ. А ЧИЊЕНИЦА ЈЕ ДА ОВАЈ НАРОД У СТВАРИ НЕМА НИКОГА. СВЈЕТЛО ЈЕ ДААВНО УГАШЕНО, САМО СВИ ЖМИРЕ ПА НЕ ВИДЕ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

02.08.2023 22:47

И општине су велики дужници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика бн

02.08.2023 23:39

Данас чујем да неким докторима није уплаћен превоз. Нема пара па покушавају да закину гдје стигну. Шта ће бити са са сељацима после куге, ветеринари а који ће остати без посла. Кога то занима....? Осим градоначелника петровића нико ништа.

ОДГОВОРИТЕ