Za ovo krivično djelo niko nije odgovarao

Neuplaćivanje doprinosa u Republici Srpskoj je krivično djelo, a najveći dužnici po osnovu PIO doprinosa su zdravstvene ustanove. Međutim, nijedan direktor bolnice niti domova zdravlja do danas nije odgovarao.

Republika Srpska 02.08.2023 | 17:17
Za ovo krivično djelo niko nije odgovarao

Neuplaćivanje doprinosa u Republici Srpskoj je krivično djelo, a najveći dužnici po osnovu PIO doprinosa su zdravstvene ustanove. Međutim, nijedan direktor bolnice niti domova zdravlja do danas nije odgovarao.

Do koje mjere sežu apsurdi u Republici Srpskoj svjedoči i činjenica da zdravstveni sektor ne plaća zdravstveno osiguranje svojim radnicima. Najveći poreski dužnici po osnovu doprinosa upravo su bolnice i domovi zdravlja.

Dug javnih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj po osnovu PIO doprinosa na kraju marta ove godine iznosio je 145 miliona 600 hiljada KM, od čega je 53. miliona maraka dug UKC-a u Banjaluci.

Otvoreno je pitanje kako je moguće da se akumulira toliki dug u zdravstvu, ako je po važećem zakonu u Republici Srpskoj, pet neuplata doprinosa krivično djelo?

Nikad niko po tom krivičnom djelu nije odgovarao, a bilo je sredstava po kojima su se mogle vršiti uplate redovno reprogramiranih obaveza kaže nekadašnji ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Slobodan Stanić (NF).

Navodi i drugu stvar, a to je da su zdravstvene ustanove u neravnopravnom položaju, jer kako ističe zavisno od političke snage direktora zavisi koliko će sredstva dobiti od Fonda zdravstvenog osiguranja.

Poslanik SDS u NS Republike Srpske Mirjana Orašanin, postavlja pitanje da li je politika Poreske uprave selektivna? Da li se kontrolišu samo određeni subjekti, oni sitni preduzetnici, mala pravna lica? Orašanin smatra da je Poreska uprava radila svoj posao, odnosno da je imala isti tretman prema svim poslovnim subjektima bez obzira da li su javne ili privatne do ovog problema sigurno ne bi došlo.

Odgovornost za milionska dugovanja zdravstvenih ustanova leži u trouglu: Fond zdravstvenog osiguranja, Poreska uprava i Vlada, navodi Stanić.

“Sa prvenstvenom odgovornošću Vlade, jer ako planovi rada u zdravstvenim ustanovama nisu dobri neće biti sredstava za doprinose, ali onda je potrebno promijeniti direktora i Upravni odbor određene zdravstvene ustanove. Pošto se to nije uradilo Vlada preuzima na svoja leđa odgovornost za neuplatu tih doprinosa, ona mora obezbjediti sredstva.”

Vlada je odobrila novi reprogram milionskih dugova zdravstvenim ustanovama. Može li to zaliječiti zdravstveni sistem koji odavno krvari, kako onomad u svom ekspozeu reče predsjednik Vlade Radovan Višković? Ko i kako izvlači novac u zdravstvenom sektoru?

“Moguće je tako što je došlo do netransparentnih sredstava namijenjenih zdravstvu preko javnih nabavki koja se troše u druge svrhe koje služe upravo politici i vladajućoj strukturi.”, dodaje Orašanin.

Primjera radi, iako je najveći poreski dužnik banjalučki UKC-a na čijem je čelu SNSD-ov Vlado Đajić izdvaja čak 35. miliona maraka za parking. Sve to ukazuje da je upravljanje bolnicama i domovima zdravlja ključni problem u ovom sektoru, koji je zbog politizacije uveliko narušen.

U svemu tome najviše ispaštaju zdravstveni radnici kojima su uskraćena osnovna prava na penziono i zdravstveno osiguranje.

(BN) 

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Sram vas bilo

02.08.2023 17:35

Radili smo i zaradili, a niste nam uplacivali doprinose? I sta cemo sada? Ko su sve odgovorni direktori, ministri, hoce li iko odgovarati? Sram vas bilo, upropastavate ovdje život narodu, kako vas nije sramota da se pojavljujete u javnosti?

ODGOVORITE
Name

Glasačka mašinerija

02.08.2023 20:19

To je kupavnje socijalnog mira, odnosno glasačke mašinerije. Radnicima je važno koliko legne na račun.

Name

BL

03.08.2023 08:35

Vrijeme je da se izadje na ulice i trazi zaradjeno!!!!

Name

điđi miđi

02.08.2023 17:35

Samo to? Ima još masa krivičnih dela za koje niko nije, niti će odgovarati. Zna li se išta?

ODGOVORITE
Name

STATISTICAR

02.08.2023 17:47

SADA TREBA POKRENUTI KRIVICNI POSTUPAK PROTIV SVIH KOJI KRSE ZAKON O DOPRINOSIMA I PIREZIMA,ÌMACE SUDOVI PUNE RUKE POSLA,NECE SE IMATI VREMENA BAVITI DA LI JE NEKO UVREDIO NEKOG KORUMPIRANOG I BAHATOG POLITICARA.SVI U RED ZA ZAKONITOST !

ODGOVORITE
Name

Re statisticar

02.08.2023 18:35

Polako, još nije na snazi kriminalizovani zakon o kleveti.Kada bude na snazi nećeš smito ni tužiti.Odmah ćeš biti optužen za klevetu.Bit će jpš malo pa ko u Sjevernoj Koreji.Ne smijes zucnuti, plata neće biti, a entitet će ti davati da jedeš Neće biti interneta, možda kedne novone dnevno i rtrs tv.Ppvečerje će biti u 22h i poslije nema struje do ujutro.Lijep život.....

Name

Opozicijo

02.08.2023 18:41

Šta čekate krivične prijave i tužbe zane uplačivanje doprinosa ako necete vi oni ce jedva čekati vašu izgovorenu riječ da vas tuže

Name

Ribar

02.08.2023 17:50

Zasto uopste spominjete Djajica kada je on Dodikov igrac koji pljacka i razara sve sto stigne pod ruku.Sve je ocividno da Vlado crta koji je spasi Milorada od korone sad moze da radi sta hoce ..

ODGOVORITE
Name

DOKTOR

02.08.2023 18:15

STRUKOVNI SINDIKAT DOKTORA MEDICINE JE DVE GODINE PRIJE KORONE PODNIO OKO 40 KRIVIČNIH PRIJAVA PROTIV DIREKTORA JAVNIH ZDRAVSTVENIH USTANOVA KOJI NISU REDOVNO UPLAĆIVALI DOPRINOSE RADNICIMA U PERIODU DUŽEM OD 2 GODINE. PRIJAVE SU PODNESENE SVIM OKRUŽNIM TUŽILAŠTVIMA U SKLADU SA SJEDIŠTIMA ZDRAVSTVENIH USTANOVA. PODNESEN SU PRIJAVE I PROTIV DIREKTORA UKC RS, BOLNICE SRBIJA, BOLNICE DOBOJ I VEĆINE DIREKTORA U DOMOVIMA ZDRAVLJA. U SVIM SLUČAJEVIMA OKRUŽNA TUZILAŠTVA SU PROVELA PRETHODNI POSTUPAK I DONIJELA NAREDBU O NEPOKRETANJU ISTRAGE, JER ZA TO PO NJIMA NIJE BILO OSNOVA. PO ŽALBAMA NA NAVEDENE NAREDBE NIKO NIJE NI POSTUPAO.... I SADA NEKI TAMO POKVARENI POLITIČAR PRIČA DA IMAMO DRŽAVU. A ČINJENICA JE DA OVAJ NAROD U STVARI NEMA NIKOGA. SVJETLO JE DAAVNO UGAŠENO, SAMO SVI ŽMIRE PA NE VIDE !!!

ODGOVORITE
Name

Realista

02.08.2023 22:47

I opštine su veliki dužnici.

ODGOVORITE
Name

Prika bn

02.08.2023 23:39

Danas čujem da nekim doktorima nije uplaćen prevoz. Nema para pa pokušavaju da zakinu gdje stignu. Šta će biti sa sa seljacima posle kuge, veterinari a koji će ostati bez posla. Koga to zanima....? Osim gradonačelnika petrovića niko ništa.

ODGOVORITE