У Српској 800 обољелих од ријетких болести

У Републици Српској регистровано је 800 обољелих од 200 различитих дијагноза ријетких болести. Породице обољелих суочавају се са бројним проблемима а највећи је рефундација трошкова, наглашавају у Савезу за ријетке болести.

Република Српска 31.07.2023 | 13:34
У Српској 800 обољелих од ријетких болести

Ријетке болести су тешка обољења а нека од њих немају терапију. Анђелка Ступар, мајка дјечака са ријетком дијагнозом болести метаболизма каже да живе изазован живот.

"Мој дјечак сад има 14 година међутим због изузетно риејтке дијагнозе развој је јако успорен тако да је он на нивоу од 6-7 година. Изазови за нашу дијагнозу су такви да немамо терапију, још није у свијету позната, тако да се дјелује кроз исхрану, његу рехабилитацију, јако иозазован живот гдје је тешко изаћи из куће”, рекла је ова мјака. 

Треба даље ширити свијест о ријетким болестима и говорити о правима али и проблемима, истичу у Савезу за ријетке болести.

"Проблеми су највише са рефундацијама кренули од ове године. С обзиром да су донесени нови правилници и да се неке ствари уређују на другачији начин због новог Закона о здравственом осигурању. тренутно су нам јако повријеђени обољели од булозне епидермолизе, то су "дјеца лептири" који су остали без газа, крема и свега што се рефундирало а што није лијек а самим тим није на листи лијекова", наводи предсједница Савеза за ријетке болести, Биљана Котур.

Из ресорног министарства кажу да су ријетке болести препознате законом али и да је именована комисија која се бави овим проблемом. 

"Ријетке болести се углавном јављају као посљедица одређених генетских мутација и комбинација тако да се узима неки просјек да на 10 хиљада грађана имамо пет обољелих особа а врло ријетке на 100 хиљада грађана једна обољела особа", изјавио је помоћник министра здравља Српске, Милан Латиновић. 

Проблем су скупе терапије а лијекови нису регистровани у БиХ, наглашено је у Влади Срспке гдје је представљен Програм за ријетке болести до 2024. године а који би требало да олакша живот обољелима и њиховим породицама.

(БН)  Фото: БН

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Гикил

31.07.2023 15:15

То све говори о животу лошем испод нуле испод сваког достојснства услуге здравства и лијечења равно нули све се заврсава приватно тако да треба укинути редовно здравствено осигурање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Гикил

31.07.2023 20:58

Само треба јавно обзнанити ко не плаћа порезе, доприносе и компетну плату на рачун у банци, а не на руке. Па самим тим и здравствено осигурање. А даље је лако, или адвокат или оштар алат :-)

Name

Ре ре Гикил

31.07.2023 22:51

У праву сте. Богате се они , који не плаћају доприносе. Више нико не ради по закону од разних инспекција. И тржишне и финанцијску. И онда здравство пропало. И само сиромашни и ови са скупим љековима испаштају. Богати могу све. Људи. Ово је борба између богатих и сиромаха. А А у демократији су нам уствари ПОДВАЛИЛИ НАЦИОНАЛИЗАМ. Знали да нам је Народ неписмен, у суштини. На улице Сви. Ово је прежалосно. Крајишник.

ОДГОВОРИТЕ