Најјаче економије и даље прејаке за бх. услове

Двадесет двије државе свијета званично су поднијеле захтјев за придруживање организацији коју чине Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка (БРИЦС), а готово подједнак број држава је неформално изразио жељу да буду чланице ове глобалне приче.

Босна и Херцеговина 31.07.2023 | 08:36
Најјаче економије и даље прејаке за бх. услове

Босна и Херцеговина би, према мишљењу стручњака, свакако требало да развија везе са свим економијама свијета са којима се може остварити корист, али тренутно и помишљати у правцу БРИЦС-а, Г7, Г20, било би апсолутно нереално, прије свега јер се ради о, за бх. услове, прејаким економијама.

Након што је постало јасно да су државе окупљене у БРИЦС финансијски надмашиле групу Г7, питање је које се отворено поставља у свјетским круговима је да ли је на помолу смјена геополитичке и економске моћи. Све више се отворено и помиње да ће БРИЦС покренути чак и властиту валуту.

БРИЦС на све начине покушава да створи сопствени поредак и то му засад и те како успијева. Убрзано се ради на пројектима инфраструктуре и одрживог развоја на тржиштима у настајању и земљама у развоју, а све под кредитима који су јефтинији и доступнији у односу на кредите неких међународних финансијских институција.

Треба напоменути и да рат у Украјини није ништа пореметио када је у питању БРИЦС, већ чак и удаљио ту организацију од Запада, који је увео санкције Русији. А тргује се свом робом, прије свега нафтом, гасом...

Од свега наведеног, БиХ је миљама далеко, почевши од географског положаја па до тржишног пословања.

"Улога БРИЦС-а у свјетској економији неумитно јача и вјерујем да ће јачати и даље, па због тога расте и интерес за прикључење. Међутим, још је ријеч о малом 'клубу' јаких економија међу којима БиХ заиста нема шта да тражи нити се с њима може поредити, као што нам нема мјеста ни у Г20 или ОЕЦД-у, Г7. БиХ би свакако требало да развија везе са свим економијама свијета с којима можемо остварити корист за нас, дакле, пласирати извоз, привући њихова улагања и туристе и опћенито реализовати пројекте у заједничком интересу", каже економиста Игор Гавран.

Он истиче да, ако би се БРИЦС у некој далекој будућности можда претворио у ширу заједницу свјетских економија, тек би тада то могла бити релевантна прича.

"До тада БиХ не може бити озбиљан кандидат ни када би то жељела", каже Гавран.

Из Привредне коморе ФБиХ кажу да привредници увијек на прво мјесто стављају интерес домаћих компанија (са ким сарађују, који су им мотори развоја, најбољи скор увоза и извоза...) па се према томе равна тржиште ка коме се окрећу.

"Мислим да је у најмању руку смијешно размишљати о неким глобалним савезима. Привредни субјекти из БиХ највише припадају том трговачком и технолошком коридору који припадају западној Европи, већина наших компанија је сав свој развој направила управо радећи и организујући послове са својим компанијама и партнерима, првенствено из Њемачке, тако да је то неки правац у који гледају и сви они који и размишљају о неким савезима. Конкретно, БиХ с Аустријом и Њемачком има позитиван скор", наглашава Мирсад Јашарспахић, потпредсједник Привредне коморе Федерације БиХ.

И он је сагласан с тим да је БиХ мала економија која мора бити флексибилна ка свијету.

"Како је мала, тако је врло овисна о свим свјетским токовима. Ове земље које набрајате, од БРИЦС-а па даље саме су од себе велике и површином. Али, то није мјерило квалитета живота и квалитета постојања привреде у таквим земљама. Значи, велики је број мањих земаља, ево, и у Европи и ЕУ, које изузетно добро функционишу, затвориле су свој социјални систем до савршенства, а омогућиле компанијама да развијају своје бизнисе и буду носиоци свјетских трговинских ланаца. Зато кажем, БиХ се мора окретати само тамо гдје се окрећу њене компаније", казао је Јашарспахић за "Независне новине".

Међутим, економисти сматрају да је за БиХ проблематична и чињеница што је са друге стране готово потпуно економски зависна од сарадње са ЕУ и регијом.

"Та овисност нас излаже великим ризицима да сваки поремећај на овоме релативно ограниченом тржишту дестабилизује нашу економију. Ми морамо и ширити круг партнера како бисмо умањили те ризике, па је већа сарадња са чланицама БРИЦС-а такођер добродошла, али за тако нешто не морамо ни размишљати о чланству било гдје нити напуштати наше постојеће везе са садашњим партнерима, већ само надограђивати мрежу сарадње у властитом интересу", закључио је економиста Игор Гавран.

(Независне)  Фото:Пиxабаy

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Небојса

31.07.2023 09:13

Мења се све доста је и долар био примат у свему, време је да се успотави какав такав бољи поредак, него америцко једноумље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сам наслов

31.07.2023 11:42

Текста за једну овакву творевину по мјери тудјих интереса тј. Запада је сам по себи и бесмислен као и беспотребне икакве анализе тј. мантре које никада нису биле у сврху насем добру...

ОДГОВОРИТЕ