Осамнаест година "Србачке регате" на Врбасу

У организацији Туристичке организације Србац данас је на Врбасу у овој општини одржана 18. традиционална еколошко-реакреативна  манифестација  “Србачка регата” која је окупила око 200 учесника са двадесет разновсних пловила.

Република Српска 30.07.2023 | 14:38
Осамнаест година "Србачке регате" на Врбасу

Србачким екипама придружили су се и гости из Бања Луке И Градишке.

Упркос тмурног и помало кишовитог времена одзив љубитеља ове ријеке био је изнад очекивања организатора, који су имали разлог више за задовоољство јер је Србачка регата на Врбасу данас доживјела пунољетство – осамнаест  година.

“Циљ одржавања регате је остао исти све ове године, а то је подизање еколошке свијести код градјана, заштита природе, а посебно водотока,  те дружење и рекреација градјана на и око ове ријеке и уживање у њеној љепоти”, каже предсједник Организационог одбора Регате Милорад Лепир.

Он додаје да су видљиви резултати, основан је наутички клуб, те покренута иницијатива за израду Зоринг плана ушћа Врбаса у Саву код Српца за изградњу марине и других садржаја за одмор и рекреацију. Ради се о простору укупне површине од око 13,9 хектара. 

Означавајући почетак спуста учесника регате, од Кукуља до ушћа Врбаса у Саву дужине 25 километара, замјеник начелника општине Србац Владимир Гужвић је нагласио да ова локална заједница подржава све иницијативе градјана везано за одржавање рекреативних, културних и спортских догадјаја, а посебна пажња биће посвећена искоришћавању природних потенцијала у циљу развоја туризма.

Због нестабилне временске ситуације, изостали су неки садржаји регате, као што је  такмичење у препливавању ријеке, навлачењу конопца на пијеску , проглашавање најмладјег И најстаријег учесника, те бирање  “мистера” и “мисице”  18. Србачке регате.

За све учеснике , након спуста  код бившег медјународниог прелаза ријеке Саве измедју Српца и Давора  у Хрватској, организован је ручак и наставак дружења.

(БН/С. К.) Фото: С. К. 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Србац

30.07.2023 18:24

Сваке године исто. Само се сликају и причају како треба искористити потенцијале за развој туризма. И на томе остаје. Нико ништа не ради. Већ сада се може написати прилог за регату 2024.године. Исти као и овај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

30.07.2023 18:44

Права еколошка активност на загађеном Врбасу би била чишћење, контрола загађивача, обалоутврде, контрола експолоатације шкјунка, уклањање депоније смећа, а не страначка дружења под шатором као једином активности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неподобни

30.07.2023 19:49

Још један од скупова полтрона који добијају мрвице да причају о дизању свијести екологије...срамно

ОДГОВОРИТЕ