Osamnaest godina "Srbačke regate" na Vrbasu

U organizaciji Turističke organizacije Srbac danas je na Vrbasu u ovoj opštini održana 18. tradicionalna ekološko-reakreativna  manifestacija  “Srbačka regata” koja je okupila oko 200 učesnika sa dvadeset raznovsnih plovila.

Republika Srpska 30.07.2023 | 14:38
Osamnaest godina "Srbačke regate" na Vrbasu

Srbačkim ekipama pridružili su se i gosti iz Banja Luke I Gradiške.

Uprkos tmurnog i pomalo kišovitog vremena odziv ljubitelja ove rijeke bio je iznad očekivanja organizatora, koji su imali razlog više za zadovooljstvo jer je Srbačka regata na Vrbasu danas doživjela punoljetstvo – osamnaest  godina.

“Cilj održavanja regate je ostao isti sve ove godine, a to je podizanje ekološke svijesti kod gradjana, zaštita prirode, a posebno vodotoka,  te druženje i rekreacija gradjana na i oko ove rijeke i uživanje u njenoj ljepoti”, kaže predsjednik Organizacionog odbora Regate Milorad Lepir.

On dodaje da su vidljivi rezultati, osnovan je nautički klub, te pokrenuta inicijativa za izradu Zoring plana ušća Vrbasa u Savu kod Srpca za izgradnju marine i drugih sadržaja za odmor i rekreaciju. Radi se o prostoru ukupne površine od oko 13,9 hektara. 

Označavajući početak spusta učesnika regate, od Kukulja do ušća Vrbasa u Savu dužine 25 kilometara, zamjenik načelnika opštine Srbac Vladimir Gužvić je naglasio da ova lokalna zajednica podržava sve inicijative gradjana vezano za održavanje rekreativnih, kulturnih i sportskih dogadjaja, a posebna pažnja biće posvećena iskorišćavanju prirodnih potencijala u cilju razvoja turizma.

Zbog nestabilne vremenske situacije, izostali su neki sadržaji regate, kao što je  takmičenje u preplivavanju rijeke, navlačenju konopca na pijesku , proglašavanje najmladjeg I najstarijeg učesnika, te biranje  “mistera” i “misice”  18. Srbačke regate.

Za sve učesnike , nakon spusta  kod bivšeg medjunarodniog prelaza rijeke Save izmedju Srpca i Davora  u Hrvatskoj, organizovan je ručak i nastavak druženja.

(BN/S. K.) Foto: S. K. 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Srbac

30.07.2023 18:24

Svake godine isto. Samo se slikaju i pričaju kako treba iskoristiti potencijale za razvoj turizma. I na tome ostaje. Niko ništa ne radi. Već sada se može napisati prilog za regatu 2024.godine. Isti kao i ovaj.

ODGOVORITE
Name

Mile

30.07.2023 18:44

Prava ekološka aktivnost na zagađenom Vrbasu bi bila čišćenje, kontrola zagađivača, obaloutvrde, kontrola ekspoloatacije škjunka, uklanjanje deponije smeća, a ne stranačka druženja pod šatorom kao jedinom aktivnosti.

ODGOVORITE
Name

Nepodobni

30.07.2023 19:49

Još jedan od skupova poltrona koji dobijaju mrvice da pričaju o dizanju svijesti ekologije...sramno

ODGOVORITE