Захвални смо Уганди на подршци цјеловитости Србије

Председник Србије Александар Вучић захвалио је данас председнику Уганде Јовери Кагуту Мусевенију на томе што његова земља подржава територијални интегритет и суверенитет Србије на целој њеној територији, и најавио већу привредну сарадњу између две земље.

Србија 30.07.2023 | 12:55
Захвални смо Уганди на подршци цјеловитости Србије

"Захвалан сам председнику Мусевенију што се Уганда држи принципа територијалног интегритета и подржава интегритет и суверенитет Србије на целој њеној територији у свим међународним организацијама, институцијама и органима, што исто и ми чинимо када је у питању Уганда и све афричке земље", поручио је Вучић.

На заједничкој конференцији за новинаре са председником Уганде, Вучић је захвалио Мусевенију на посети и што је одлучио да дође у Београд и Србију.

Подсетио је да је председник Уганде био у Београду пре тачно 36 година 1987. и да га је тада примио председник Председништва СФРЈ  Лазар Мојсов.

"Овде смо изложили фотографије и стенограмске белешке из тог времена. Реч је о човеку са огромним искуством од кога сам много тога могао да научим. Могли сте да приметите да се он одлично сећа Едварда Кардеља, дисиденстког периода и односа Милована Ђиласа према Јосипу Брозу и како је то изгледало, али сам могао много тога да сагледам и научим од председника Мусевенија и када је реч о тренутној политичкој ситуацији у Африци и колико и којом брзином Африка сада напредује", рекао је Вучић.

Истакао је да Африка сада  има 1,5 милијарди становника, а да је много већа површински од Индије, али и даље напредује и већ за 30 година прећи ће 2,5 милијарде и постаће једно од најважнијих тржишта на свету, после Азије.

"Дотакли смо питање конкретне сарадње и пре краја августа делегација наших експерата посетиће Уганду, са најмање једним или двоје министара, да би разговала о пољопривредној сарадњи, али и свим другимм сферама. У одбрани смо већи имали сарадњу и можемо да је побољшамо и увећамо", навео је председник Србије.

Додао је да ће Уганда 2050. имати преко 100 милиона становника, а сада има 44 милиона. 

"2050. очекује се да ће имати 106 милиона становника. Реч је о једној од четири најмлађе земље на свету са огромним потенцијалом. Председник Мусевени веома поштује приватну својину и он зна да не може да буде успешна економија ако је све државна својина, и то је за наше инвеститоре потенцијално од великог значаја", рекао је Вучић.

Нагласио је да је захвалан за позив за Велики конгрес есврстаних који ће бити одржан 19 и 20. јануара 2024. у Кампали и додао да је то за њега велика части.

Вучић је рекао да је Ер Србија имала велико ширење рада и успеха и броја линија, а да ће се у наредном периоду фокусирати на Африку.

"Кампала и Уганда може да буде место одакле можемо да идемо даље у одређене афричике дестинације, посебно према југу, али и према централној и западној Африци. Ми ћемо се трудити да ове договоре конкретизујемо на најбољи начин и направимо сарадњу која ће одговарати грађанима Уганде и Србије", поручио је Вучић.

Казао је да се нада да би до краја следеће године могла да се успостави дирекна линаја Београд-Кампала и истакао да би то био успех за обе земље.

(Тањуг) Фото: Тањуг

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Ујко Вукасин

30.07.2023 13:31

Цијели свијет зна да је Америка окупирала Косово. Отела га од Србије. Јос це полако да истјерају јос Срба, да их сведу на 1% а онда полако да и Албанце чисте са Косова. Њих це оставит довољно само за своје потребе да раде на Косову као баустели и да буду грудобран према Србији. Да зивотима бране америцко Косово.Као радна снага и пјесадија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

30.07.2023 14:49

О чему ти причаш? Ало бре. Аутономна покрајина! Шта то знаци? Данас, сутра нико на свету не може забранити Војводини да прогласи самосталност, наравно демократски. Па то је и Косово учинило!

Name

Оракле

30.07.2023 15:40

Потпуно би се слозио са Васим излагањем. Након заврсеног цина преостаје јос пустити у информативни простор лицемјерне сугестије (попут оних којима се моли за прилог у корист спрецавања глади у африцким дрзавама, док се на другог страни расипају огромна средства на ратна дејства) како се преговорима мора доци до "рјесења".

Name

борац

30.07.2023 15:41

Јаке дрзаве те подрзавају цуј Уганда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

30.07.2023 15:45

Далеко веци број дрзава у свијету не подрзава самосталност Косова (а када би бројали становнике тих дрзава изасло би да висе од цетири петине становника на свијету не подрзава самосталност Косова) Са таквом рекламом Вуциц не излази у јавност Уз то како се састао са предсједником Уганде могао би се састати са предсједницима Спаније Словацке Грцке и Ципра (не би било лосе заједно са свима) Али оцигледно да су његови планови мало другацији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре;МеНАГЕР

30.07.2023 16:45

Све поменуте државе које сте навели имају утицај на свјетску економску и политичку моћ бас као и држава са којом се састо Аца-Пицоусти а она (моћ) је 0 бодова!

Name

Ре за Ре;МеНАГЕР

31.07.2023 00:27

То је та дискриминација других држава у свијету. Амерички приступ. Шта је проблем око свих држава свијета? Тако ћете рећи и за БРИЦС, а БРИЦС прекуцао Г7 (групу најразвијенијих држава свијета) за 1.7% у учешћу у свјетском БДП-у, још у мају! Али да, ти настави бити амерички послушник и пиши такве глупости! Немаш појма свакако.

Name

Марио

31.07.2023 07:41

Управу је када говори о расту становништва и процјенама, али исто тако према процјени УН до 2050. године Србија ће имати максимално 5.000.000 становника, а Република Српска 600.000. По условом (а не предузима се ништа да се спријечи) да се настави одлив мозгова, радно способног, младог контигента становништва, да се настави негативна стопа морталитета у односу на наталитет, процес старења становништва гдје је у већ у Републици Српској просјечна старост 42 године, а удио старијих од 65 година у укупној популацији 20% што нас сврстава у ред друштва које је ушло у фазу дубоког демографског старења. Углавном без људи, немамо се надати било какавом друштвеном, социјалном, економком, културном напретку и развоју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

31.07.2023 08:39

Уганда?? Шалите се опет са нама.!!

ОДГОВОРИТЕ