Zahvalni smo Ugandi na podršci cjelovitosti Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas predsedniku Ugande Joveri Kagutu Museveniju na tome što njegova zemlja podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije na celoj njenoj teritoriji, i najavio veću privrednu saradnju između dve zemlje.

Srbija 30.07.2023 | 12:55
Zahvalni smo Ugandi na podršci cjelovitosti Srbije

"Zahvalan sam predsedniku Museveniju što se Uganda drži principa teritorijalnog integriteta i podržava integritet i suverenitet Srbije na celoj njenoj teritoriji u svim međunarodnim organizacijama, institucijama i organima, što isto i mi činimo kada je u pitanju Uganda i sve afričke zemlje", poručio je Vučić.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Ugande, Vučić je zahvalio Museveniju na poseti i što je odlučio da dođe u Beograd i Srbiju.

Podsetio je da je predsednik Ugande bio u Beogradu pre tačno 36 godina 1987. i da ga je tada primio predsednik Predsedništva SFRJ  Lazar Mojsov.

"Ovde smo izložili fotografije i stenogramske beleške iz tog vremena. Reč je o čoveku sa ogromnim iskustvom od koga sam mnogo toga mogao da naučim. Mogli ste da primetite da se on odlično seća Edvarda Kardelja, disidenstkog perioda i odnosa Milovana Đilasa prema Josipu Brozu i kako je to izgledalo, ali sam mogao mnogo toga da sagledam i naučim od predsednika Musevenija i kada je reč o trenutnoj političkoj situaciji u Africi i koliko i kojom brzinom Afrika sada napreduje", rekao je Vučić.

Istakao je da Afrika sada  ima 1,5 milijardi stanovnika, a da je mnogo veća površinski od Indije, ali i dalje napreduje i već za 30 godina preći će 2,5 milijarde i postaće jedno od najvažnijih tržišta na svetu, posle Azije.

"Dotakli smo pitanje konkretne saradnje i pre kraja avgusta delegacija naših eksperata posetiće Ugandu, sa najmanje jednim ili dvoje ministara, da bi razgovala o poljoprivrednoj saradnji, ali i svim drugimm sferama. U odbrani smo veći imali saradnju i možemo da je poboljšamo i uvećamo", naveo je predsednik Srbije.

Dodao je da će Uganda 2050. imati preko 100 miliona stanovnika, a sada ima 44 miliona. 

"2050. očekuje se da će imati 106 miliona stanovnika. Reč je o jednoj od četiri najmlađe zemlje na svetu sa ogromnim potencijalom. Predsednik Museveni veoma poštuje privatnu svojinu i on zna da ne može da bude uspešna ekonomija ako je sve državna svojina, i to je za naše investitore potencijalno od velikog značaja", rekao je Vučić.

Naglasio je da je zahvalan za poziv za Veliki kongres esvrstanih koji će biti održan 19 i 20. januara 2024. u Kampali i dodao da je to za njega velika časti.

Vučić je rekao da je Er Srbija imala veliko širenje rada i uspeha i broja linija, a da će se u narednom periodu fokusirati na Afriku.

"Kampala i Uganda može da bude mesto odakle možemo da idemo dalje u određene afričike destinacije, posebno prema jugu, ali i prema centralnoj i zapadnoj Africi. Mi ćemo se truditi da ove dogovore konkretizujemo na najbolji način i napravimo saradnju koja će odgovarati građanima Ugande i Srbije", poručio je Vučić.

Kazao je da se nada da bi do kraja sledeće godine mogla da se uspostavi direkna linaja Beograd-Kampala i istakao da bi to bio uspeh za obe zemlje.

(Tanjug) Foto: Tanjug

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Ujko Vukasin

30.07.2023 13:31

Cijeli svijet zna da je Amerika okupirala Kosovo. Otela ga od Srbije. Jos ce polako da istjeraju jos Srba, da ih svedu na 1% a onda polako da i Albance čiste sa Kosova. Njih ce ostavit dovoljno samo za svoje potrebe da rade na Kosovu kao bausteli i da budu grudobran prema Srbiji. Da zivotima brane americko Kosovo.Kao radna snaga i pjesadija.

ODGOVORITE
Name

Mladen

30.07.2023 14:49

O čemu ti pričaš? Alo bre. Autonomna pokrajina! Šta to znaci? Danas, sutra niko na svetu ne može zabraniti Vojvodini da proglasi samostalnost, naravno demokratski. Pa to je i Kosovo učinilo!

Name

Orakle

30.07.2023 15:40

Potpuno bi se slozio sa Vasim izlaganjem. Nakon zavrsenog cina preostaje jos pustiti u informativni prostor licemjerne sugestije (poput onih kojima se moli za prilog u korist sprecavanja gladi u africkim drzavama, dok se na drugog strani rasipaju ogromna sredstva na ratna dejstva) kako se pregovorima mora doci do "rjesenja".

Name

borac

30.07.2023 15:41

Jake drzave te podrzavaju cuj Uganda.

ODGOVORITE
Name

MeNAGER

30.07.2023 15:45

Daleko veci broj drzava u svijetu ne podrzava samostalnost Kosova (a kada bi brojali stanovnike tih drzava izaslo bi da vise od cetiri petine stanovnika na svijetu ne podrzava samostalnost Kosova) Sa takvom reklamom Vucic ne izlazi u javnost Uz to kako se sastao sa predsjednikom Ugande mogao bi se sastati sa predsjednicima Spanije Slovacke Grcke i Cipra (ne bi bilo lose zajedno sa svima) Ali ocigledno da su njegovi planovi malo drugaciji

ODGOVORITE
Name

Re;MeNAGER

30.07.2023 16:45

Sve pomenute države koje ste naveli imaju uticaj na svjetsku ekonomsku i političku moć bas kao i država sa kojom se sasto Aca-Picousti a ona (moć) je 0 bodova!

Name

Re za Re;MeNAGER

31.07.2023 00:27

To je ta diskriminacija drugih država u svijetu. Američki pristup. Šta je problem oko svih država svijeta? Tako ćete reći i za BRICS, a BRICS prekucao G7 (grupu najrazvijenijih država svijeta) za 1.7% u učešću u svjetskom BDP-u, još u maju! Ali da, ti nastavi biti američki poslušnik i piši takve gluposti! Nemaš pojma svakako.

Name

Mario

31.07.2023 07:41

Upravu je kada govori o rastu stanovništva i procjenama, ali isto tako prema procjeni UN do 2050. godine Srbija će imati maksimalno 5.000.000 stanovnika, a Republika Srpska 600.000. Po uslovom (a ne preduzima se ništa da se spriječi) da se nastavi odliv mozgova, radno sposobnog, mladog kontigenta stanovništva, da se nastavi negativna stopa mortaliteta u odnosu na natalitet, proces starenja stanovništva gdje je u već u Republici Srpskoj prosječna starost 42 godine, a udio starijih od 65 godina u ukupnoj populaciji 20% što nas svrstava u red društva koje je ušlo u fazu dubokog demografskog starenja. Uglavnom bez ljudi, nemamo se nadati bilo kakavom društvenom, socijalnom, ekonomkom, kulturnom napretku i razvoju.

ODGOVORITE
Name

Istina

31.07.2023 08:39

Uganda?? Šalite se opet sa nama.!!

ODGOVORITE