Коме расту плате, а ко са страхом гледа у новчаник

Инфлција у БиХ полако стагнира, међутим то не утиче значајно на пад цијена животних потрепштина, па грађани и даље састављају крај с крајем. У исто вријеме, министар финансија Зора Видовић хвали се растом плата у јавном секотру, а економисти упозоравају да ће смањење инфлаторног прилива изазвати проблеме у буџету.

Република Српска 29.07.2023 | 19:56
Коме расту плате, а ко са страхом гледа у новчаник

Инфлаторни притисци помало попуштају. Према званичним статистичким подацима у првих пет мјесеци ове године, инфлација у БиХ износила је 10,2 одсто, што је мање у односу на прошлу годину када је излазила на 14 одсто. Инфлација у благом паду, а неке цијене на полицама залеђено високе.
Предсједник Удружења потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић каже да је данас примјетно да је гориво на истој цијени дуже вријеме, те да је дошло до пада цијене брашна, али не и пекарских производа.

“Још увијек имамо тиху инфлацију која није 100 % заустављена, али је боље него кад је било кренуло нагло.”

Грађани и даље с опрезом гледају у своје новчанике.

Док већина калкулише са примањима и издацима, министарка финансија Зора Видовић похвалила се растом плата у јавном сектору.

“У јуну прошле године повећали смо плате за 10%, у августу смо свима линеарно повећали за 100 КМ, такав је био тај споразум. Трећа ствар из споразума је била да се у јануру 2023. године повећају плате за 5% за све оне који имају нижу плату од просјечне и ми смо то, наравно, испоштовали. У јануару су повећане плате буџетских корисника за све оне који су имали мању плату од просјечне”, навела је Видовићева за СРНУ.

Јавни сектор запошљава више од 82.000 радника, па свако повећање иде на терет грађана и привреде, каже економиста Миленко Станић и истиче да су раст цијена и раст просјечних плата у раскораку.

“Извјесно смањење инфлације које је било очекивано пашће на терет привредног раста, на терет животног стандарда становништва и смањење изворних прихода буџета.”

Инфлаторни прилив у буџет који смо имали цијелу прошлу годину сада се смањује.

“Тако да у односу на онај став министра финансија да је буџет у кондицији, очигледно не одговара истини и реалности, имамо и имаћемо до краја године све веће проблеме у буџету. Како тај инфациони приход буде смањиван, тако ће настајати и све већи проблеми у буџету”, поручио је
Станић.

“Иако статистички подаци говоре да је инфлација у стагнацији и да су повећане плате буџетским корисницима, то и даље не утиче на подизање животног стандарда. Морамо више вјеровати својим очима, него ставовима званичне статистике”, закључио је Станић.

(БН) Фото: Илустрација

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Јоја

29.07.2023 22:22

Немам нека примања радим борим се задовољан сам... али ради новца богаства пустати оне слободне европе ,оне кохе сиптарске медије ,аљазиру па то не би на својој фрекфенцији емитовао да ми дају цитав свет не би када би онај окупатор рекао да се Косово и Метохија врацају у састав Србује ... не би био слуга по цену зивота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан Србац

29.07.2023 22:23

Добро је њима ,тлачитељима народа , СРПСКОГ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маре

29.07.2023 23:22

Кому расте плата?Веома лак одговор: глупацима који дирају паметне, добар примјер су ти словенци,енглези,немци,...сви глупаци који се гурају да добију несто, сви ови глупаци су и се гурају мени, а од мене мозе добит сипак, јер се ја посерем за зивот, бас сладко ми јих је гледат каку се гурају за дзабе. Поцео сам и на велико да прдим,ал види словенце, неце да копирају, изгледа нису бас овако глупи, ниста треба јих направити јос висе глупе. Народе кад цете видјети да су поцели словенци у јавности да прде, знајте да ми је успјело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прасеци

30.07.2023 01:25

Не знам у ком свијету ви зивите али ја радим у јавном сектору у Приједору и плате нам не могу расти јер нас директор поткрада, цак и за топли оброк… Зато је запослио сина, зену и љубавницу као цистацицу, како би то извео да нас не краде?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зора

30.07.2023 08:11

Мени је плата фина и редовна као предсједнику комитета

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

30.07.2023 09:02

Неће сигурно буџетлије са страхом гледати новчаник. Гледаће њихове жртве они који су због приватизације, пљачке и задуживања остали без посла. А они који су због задуживања на послу и који примају плату од задуживања једино они овде могу да живе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ре

30.07.2023 11:32

Гледају са страхом и радници на буџету,не сви наравно.Радници у просвјети имају плату као конобари,мању од кувара....(а раде са факултетом,ЕТФ,машински.....).Е сад што они добију званично минималац,а остало у коверти,је друга прича.Власт то зна а правw ае луди.