Kome rastu plate, a ko sa strahom gleda u novčanik

Inflcija u BiH polako stagnira, međutim to ne utiče značajno na pad cijena životnih potrepština, pa građani i dalje sastavljaju kraj s krajem. U isto vrijeme, ministar finansija Zora Vidović hvali se rastom plata u javnom sekotru, a ekonomisti upozoravaju da će smanjenje inflatornog priliva izazvati probleme u budžetu.

Republika Srpska 29.07.2023 | 19:56
Kome rastu plate, a ko sa strahom gleda u novčanik

Inflatorni pritisci pomalo popuštaju. Prema zvaničnim statističkim podacima u prvih pet mjeseci ove godine, inflacija u BiH iznosila je 10,2 odsto, što je manje u odnosu na prošlu godinu kada je izlazila na 14 odsto. Inflacija u blagom padu, a neke cijene na policama zaleđeno visoke.
Predsjednik Udruženja potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić kaže da je danas primjetno da je gorivo na istoj cijeni duže vrijeme, te da je došlo do pada cijene brašna, ali ne i pekarskih proizvoda.

“Još uvijek imamo tihu inflaciju koja nije 100 % zaustavljena, ali je bolje nego kad je bilo krenulo naglo.”

Građani i dalje s oprezom gledaju u svoje novčanike.

Dok većina kalkuliše sa primanjima i izdacima, ministarka finansija Zora Vidović pohvalila se rastom plata u javnom sektoru.

“U junu prošle godine povećali smo plate za 10%, u avgustu smo svima linearno povećali za 100 KM, takav je bio taj sporazum. Treća stvar iz sporazuma je bila da se u januru 2023. godine povećaju plate za 5% za sve one koji imaju nižu platu od prosječne i mi smo to, naravno, ispoštovali. U januaru su povećane plate budžetskih korisnika za sve one koji su imali manju platu od prosječne”, navela je Vidovićeva za SRNU.

Javni sektor zapošljava više od 82.000 radnika, pa svako povećanje ide na teret građana i privrede, kaže ekonomista Milenko Stanić i ističe da su rast cijena i rast prosječnih plata u raskoraku.

“Izvjesno smanjenje inflacije koje je bilo očekivano pašće na teret privrednog rasta, na teret životnog standarda stanovništva i smanjenje izvornih prihoda budžeta.”

Inflatorni priliv u budžet koji smo imali cijelu prošlu godinu sada se smanjuje.

“Tako da u odnosu na onaj stav ministra finansija da je budžet u kondiciji, očigledno ne odgovara istini i realnosti, imamo i imaćemo do kraja godine sve veće probleme u budžetu. Kako taj infacioni prihod bude smanjivan, tako će nastajati i sve veći problemi u budžetu”, poručio je
Stanić.

“Iako statistički podaci govore da je inflacija u stagnaciji i da su povećane plate budžetskim korisnicima, to i dalje ne utiče na podizanje životnog standarda. Moramo više vjerovati svojim očima, nego stavovima zvanične statistike”, zaključio je Stanić.

(BN) Foto: Ilustracija

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Joja

29.07.2023 22:22

Nemam neka primanja radim borim se zadovoljan sam... ali radi novca bogastva pustati one slobodne evrope ,one kohe siptarske medije ,aljaziru pa to ne bi na svojoj frekfenciji emitovao da mi daju citav svet ne bi kada bi onaj okupator rekao da se Kosovo i Metohija vracaju u sastav Srbuje ... ne bi bio sluga po cenu zivota

ODGOVORITE
Name

Милан Србац

29.07.2023 22:23

Добро је њима ,тлачитељима народа , СРПСКОГ .

ODGOVORITE
Name

Mare

29.07.2023 23:22

Komu raste plata?Veoma lak odgovor: glupacima koji diraju pametne, dobar primjer su ti slovenci,englezi,nemci,...svi glupaci koji se guraju da dobiju nesto, svi ovi glupaci su i se guraju meni, a od mene moze dobit sipak, jer se ja poserem za zivot, bas sladko mi jih je gledat kaku se guraju za dzabe. Poceo sam i na veliko da prdim,al vidi slovence, nece da kopiraju, izgleda nisu bas ovako glupi, nista treba jih napraviti jos vise glupe. Narode kad cete vidjeti da su poceli slovenci u javnosti da prde, znajte da mi je uspjelo.

ODGOVORITE
Name

Praseci

30.07.2023 01:25

Ne znam u kom svijetu vi zivite ali ja radim u javnom sektoru u Prijedoru i plate nam ne mogu rasti jer nas direktor potkrada, cak i za topli obrok… Zato je zaposlio sina, zenu i ljubavnicu kao cistacicu, kako bi to izveo da nas ne krade?

ODGOVORITE
Name

Zora

30.07.2023 08:11

Meni je plata fina i redovna kao predsjedniku komiteta

ODGOVORITE
Name

re

30.07.2023 09:02

Neće sigurno budžetlije sa strahom gledati novčanik. Gledaće njihove žrtve oni koji su zbog privatizacije, pljačke i zaduživanja ostali bez posla. A oni koji su zbog zaduživanja na poslu i koji primaju platu od zaduživanja jedino oni ovde mogu da žive.

ODGOVORITE
Name

re re

30.07.2023 11:32

Gledaju sa strahom i radnici na budžetu,ne svi naravno.Radnici u prosvjeti imaju platu kao konobari,manju od kuvara....(a rade sa fakultetom,ETF,mašinski.....).E sad što oni dobiju zvanično minimalac,a ostalo u koverti,je druga priča.Vlast to zna a pravw ae ludi.