Како Лопаре користе потенцијал српске дијаспоре?

Лопаре су једна од ријетких општина у Републици Српској која користи потенцијал који нуди српска дијаспора. Сваке године привлаче нове инвеститоре из иностранства, а овогодишњи Пословни форум у оквиру манифестације `Дани дијаспоре` био је прилика за размјену пословних идеја и представљање пројекта "Дијаспора инвест" који нуди помоћ приликом покретања бизниса у завичају.

Република Српска 29.07.2023 | 16:00
Како Лопаре користе потенцијал српске дијаспоре?

Свугдје пођи, али кући дођи – вођен овом изреком, Милош Бошковић из Лопара, након 26 година проведених у Јужној Африци вратио се у завичај са торбама пуним искуства и основао фарму коза. Од ове године производи сир. Тренутно има око 100 грла, а планира да прошири сточни фонд на 250 до 300 грла.

“С тим да би послије тога покушали да развијемо кооперанте које би нас снабдијевале са млијеком. Наша је жеља да производимо око 2.000 литара млијека дневно. Врло сам задовољан сарадњом са локалним властима.”, наводи Бошковић.

Осим потенцијала за развој сточарства, Лопаре располажу природним богатствима, које погодују развоју туризма. То је препознао Владо Антић и прије четири године инвестирао у базене.

За БН каже да је презадовољан сарадњом са општинским властима и да му је на првом мјесту сигурност коју има у Лопарама.

“Базени раде, јесте да је то сезонски, али колико имамо осам радника та три мјесеца. Значи колико, толико помажемо нашој средини.”

Позитивних примјера је много, а биће их још више уз пројекат "Дијаспора инвест" који подржава УСАИД. Потенцијалним инвеститорима понуђена је могућност да конкуришу за средства приликом покретања бизниса у завичају. Путем тог фонда инвеститори ће моћи аплицирати до 70.000 КМ за
инвестирање у стална средства, углавном за набавку опреме, машина, алата и слично.

У овој години још три пословне идеје су реализоване, каже начелник Радо Савић и наглашава да су већ раније остварена позитивна искуства са "Дијаспора инвест" програмом.

“Ово је прилика да позовемо све заинтересоване да конкуришу кад буде јавни позив, да покрену свој бизнис и да на тај начин учвршћујемо нашу сарадњу са дијаспором и да пошаљемо поруку нашим људима широм свијета да овдје уложе, да се може пословати ако је пословна идеја добра, ако су радници добро плаћени то је формула за успјех.”, истиче Савић.

Запад постаје засићен са улагањима, ако се већ отварају субвенције, зашто ми не бисмо улагали овдје? каже Стојан Стевановић, предсједник Удружења српских првредника из Швајцарске.

На подручју Лопара наши људи из иностранства до сада су реализовали 20 пословних идеја и запослили око 150 радника. У наредних пет година циљ је, каже начелник Савић, привући још инвеститора из дијаспоре, односно достићи број од 50 фирми у општини.

(БН) Фото: БН

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ненад-Нострадамус

29.07.2023 16:15

Користе или искориставају дијаспору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А сто

30.07.2023 10:24

Мислиш да искориставају? Погледај Угљевик оригинал касаба у БиХ. Џаба им електрана кад власт покупи кајмак и поставља своје пијуне партијске за директоре. За крадју на тендерима, за измишљене судске процесе и набацивање лоповима пресуда и пара. Лопаре су лијепо мало мјесто које муку муци јер власт им ставље клипове под точкове, саботира инвестиције и сл. јер нису СНСД на власти, Раде им исто као и Угљевику да их сломе и униште. Зло је невидјено на власти у РС, само криминал и корупција цвјетају, тајкуни се богате, буџети се пељесе и новац износи вани. Ничу виле по БГ Златибору, Тари и све од покрадених пара од сиротиње из РС. Како водја тако и пратиоци његови.

Name

Ненад-Нострадамус

30.07.2023 12:35

Ако тако власт ради као сто писес,а ја вјерујем да јесте,засто онда ове будале из дијаспоре уопсте ту било ста улазу и граде.Зато сам и написао да се ова дијаспора само искористава.Није то само гдје није Снсд-е него је то тако и гдје Снсд-е на власти.Дали се дијаспора запита да нису управо они криви сто имамо овакву бахати власт.Да дијаспора стане па да не долазе и не улазу онда би власт другације морала да ради.

Name

Врљо

29.07.2023 17:13

Све ти је то узалуд зар незнас да је за спољну трговину министра Клосарац,,продаји или раздијели ту марву и бјези у Африку,свугдје не боље но овдје,,сретан путтт

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владимир.В3

29.07.2023 17:15

Имамо и ми насег пресједника и он је дијете Козаре.Ако мозе да ти стогод помогне око стоке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ево И мене

30.07.2023 11:04

Дијаспора из Русије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лопарчанка

30.07.2023 11:24

Увијек смо једни друге помагали, Лопарчани требају бити узор остатку земље!

ОДГОВОРИТЕ