Kako Lopare koriste potencijal srpske dijaspore?

Lopare su jedna od rijetkih opština u Republici Srpskoj koja koristi potencijal koji nudi srpska dijaspora. Svake godine privlače nove investitore iz inostranstva, a ovogodišnji Poslovni forum u okviru manifestacije `Dani dijaspore` bio je prilika za razmjenu poslovnih ideja i predstavljanje projekta "Dijaspora invest" koji nudi pomoć prilikom pokretanja biznisa u zavičaju.

Republika Srpska 29.07.2023 | 16:00
Kako Lopare koriste potencijal srpske dijaspore?

Svugdje pođi, ali kući dođi – vođen ovom izrekom, Miloš Bošković iz Lopara, nakon 26 godina provedenih u Južnoj Africi vratio se u zavičaj sa torbama punim iskustva i osnovao farmu koza. Od ove godine proizvodi sir. Trenutno ima oko 100 grla, a planira da proširi stočni fond na 250 do 300 grla.

“S tim da bi poslije toga pokušali da razvijemo kooperante koje bi nas snabdijevale sa mlijekom. Naša je želja da proizvodimo oko 2.000 litara mlijeka dnevno. Vrlo sam zadovoljan saradnjom sa lokalnim vlastima.”, navodi Bošković.

Osim potencijala za razvoj stočarstva, Lopare raspolažu prirodnim bogatstvima, koje pogoduju razvoju turizma. To je prepoznao Vlado Antić i prije četiri godine investirao u bazene.

Za BN kaže da je prezadovoljan saradnjom sa opštinskim vlastima i da mu je na prvom mjestu sigurnost koju ima u Loparama.

“Bazeni rade, jeste da je to sezonski, ali koliko imamo osam radnika ta tri mjeseca. Znači koliko, toliko pomažemo našoj sredini.”

Pozitivnih primjera je mnogo, a biće ih još više uz projekat "Dijaspora invest" koji podržava USAID. Potencijalnim investitorima ponuđena je mogućnost da konkurišu za sredstva prilikom pokretanja biznisa u zavičaju. Putem tog fonda investitori će moći aplicirati do 70.000 KM za
investiranje u stalna sredstva, uglavnom za nabavku opreme, mašina, alata i slično.

U ovoj godini još tri poslovne ideje su realizovane, kaže načelnik Rado Savić i naglašava da su već ranije ostvarena pozitivna iskustva sa "Dijaspora invest" programom.

“Ovo je prilika da pozovemo sve zainteresovane da konkurišu kad bude javni poziv, da pokrenu svoj biznis i da na taj način učvršćujemo našu saradnju sa dijasporom i da pošaljemo poruku našim ljudima širom svijeta da ovdje ulože, da se može poslovati ako je poslovna ideja dobra, ako su radnici dobro plaćeni to je formula za uspjeh.”, ističe Savić.

Zapad postaje zasićen sa ulaganjima, ako se već otvaraju subvencije, zašto mi ne bismo ulagali ovdje? kaže Stojan Stevanović, predsjednik Udruženja srpskih prvrednika iz Švajcarske.

Na području Lopara naši ljudi iz inostranstva do sada su realizovali 20 poslovnih ideja i zaposlili oko 150 radnika. U narednih pet godina cilj je, kaže načelnik Savić, privući još investitora iz dijaspore, odnosno dostići broj od 50 firmi u opštini.

(BN) Foto: BN

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Nenad-Nostradamus

29.07.2023 16:15

Koriste ili iskoristavaju dijasporu.

ODGOVORITE
Name

A sto

30.07.2023 10:24

Misliš da iskoristavaju? Pogledaj Ugljevik original kasaba u BiH. Džaba im elektrana kad vlast pokupi kajmak i postavlja svoje pijune partijske za direktore. Za kradju na tenderima, za izmišljene sudske procese i nabacivanje lopovima presuda i para. Lopare su lijepo malo mjesto koje muku muci jer vlast im stavlje klipove pod točkove, sabotira investicije i sl. jer nisu SNSD na vlasti, Rade im isto kao i Ugljeviku da ih slome i unište. Zlo je nevidjeno na vlasti u RS, samo kriminal i korupcija cvjetaju, tajkuni se bogate, budžeti se peljese i novac iznosi vani. Niču vile po BG Zlatiboru, Tari i sve od pokradenih para od sirotinje iz RS. Kako vodja tako i pratioci njegovi.

Name

Nenad-Nostradamus

30.07.2023 12:35

Ako tako vlast radi kao sto pises,a ja vjerujem da jeste,zasto onda ove budale iz dijaspore uopste tu bilo sta ulazu i grade.Zato sam i napisao da se ova dijaspora samo iskoristava.Nije to samo gdje nije Snsd-e nego je to tako i gdje Snsd-e na vlasti.Dali se dijaspora zapita da nisu upravo oni krivi sto imamo ovakvu bahati vlast.Da dijaspora stane pa da ne dolaze i ne ulazu onda bi vlast drugacije morala da radi.

Name

Vrljo

29.07.2023 17:13

Sve ti je to uzalud zar neznas da je za spoljnu trgovinu ministra Klosarac,,prodaji ili razdijeli tu marvu i bjezi u Afriku,svugdje ne bolje no ovdje,,sretan puttt

ODGOVORITE
Name

Vladimir.V3

29.07.2023 17:15

Imamo i mi naseg presjednika i on je dijete Kozare.Ako moze da ti stogod pomogne oko stoke.

ODGOVORITE
Name

Evo I mene

30.07.2023 11:04

Dijaspora iz Rusije

ODGOVORITE
Name

Loparčanka

30.07.2023 11:24

Uvijek smo jedni druge pomagali, Loparčani trebaju biti uzor ostatku zemlje!

ODGOVORITE