Хрвати очајни: Јесмо ли претјерали с цијенама?

Овогодишња туристичка сезона задаје велике бриге нашим сусједима. У односу на прије коронавирусна "златна времена" туризма у Хрватској, овогодишњи јули донио је лошију туристичку слику у односу на 2019. Како јавља Н1 Хрватска, главно питање које се постављају понуђачи туристичког смјештаја ове године је да ли су поставили превисоке цијене?

Регион 29.07.2023 | 15:26
Хрвати очајни: Јесмо ли претјерали с цијенама?

Многи приватни смјештаји на хрватској обали били су приморани снизити цијене својих услуга због малог броја резервација. Тако је у Хрватској могуће добити многе “ласт минуте” понуде за чак упола нижу цијену, кажу стручњаци.

Барбара Марковић, предсједница хрватског Удружења породичног смјештаја, незадовољна је недавним догађајима. Немали број власника апартмана нада се привући барем неколико гостију за јули и август, а првобитне цијене су снизили за 60 одсто.

Према њеним ријечима, Далмација као туристичка дестинација “урушава” се због наглог снижења цијена и “ласт минуте” понуда, иако је прошле године смјештај био још скупљи.

О цијенама у Хрватској недавно смо разговарали с једним од највећих стручњака за хрватски туризам. У разговору за Н1говори и о конкретизацији и апартманизацији хрватског туризма, цијенама, пренапучености и замкама хрватског туризма. Је ли Хрватска већ жртва масовног туризма?

Забуна у Далмацији

У Далмацији је сада прави неред око цијена смјештаја, увјерени су из Удружења, гдје рјешење виде у ограничавању смјештајних јединица. Све показује да ће управо то бити обухваћено реформом хрватског туризма који сусједи најављују за идућу годину. Увођење еколошких такси за туристе и ограничавање броја туриста у појединим популарним дестинацијама – само су неке од могућих мјера.

Већ у Макарској се залажу за ограничавање непријављених лежајева. Неки подаци говоре да локално становништво у Макарској нуди више од 10.000 непријављених кревета.

Замјеница градоначелника Макарске Антониа Радић-Бркан јасна је: “Мислим да би закон требао јавно направити разлику између домаћина у приватном породичном смјештају, подстанара и послова некретнина”.

Мјештани су забринути због малог броја станова намијењених локалном становништву. Станова за становање практички нема, а истовремено туристичка потражња повећава редовну цијену најма оних станова који су и даље доступни у некомерцијалне сврхе, сматра замјеница градоначелника. Многе породице у Хрватској не могу пронаћи обичан стан на обали.

(Фото: сусаннееклоw/Инстаграм)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Ненад-Нострадамус

29.07.2023 16:02

Нисте ниста претјерали само цијените своје тако и треба.Ко це друго да Вас цијени ако нецете сами себе да цијените.Браво браво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.07.2023 20:10

Ма наравно. Само још треба повећати цијене. Издавати само на црно. За кеш.

Name

Мирослав

29.07.2023 16:11

Следеце сезоне це спустити цене. А до тада угодан Тунис, Грцка, Турска, па и Спанија.Цене су низе, зависи, али су срдацни и услузни. А кад једном упознас нови крај за летовање, теско се одлуцис за промену. Премало је годисњег, да би трпео изненадјења, преваре, подвале и вербалне испаде, кад закљуце одакле долазис. Мозда се видимо на Јадрану, кад се домацини науце туризма?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

29.07.2023 16:41

Сваке године исто писете, а на карају се они хвале да је сезона била добра

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре искрено

29.07.2023 17:35

Цијене треба још подићи. Ко воли, доћи ће и по дуплим цијенама.

Name

+

29.07.2023 16:53

Наравно. Толико море имате. И толико сте проклети, да вам оно да све приходе годишње. И у Југославији. Сваку шупу сте претијеано цијенили и шутак издавали. Могли би Виђцијетити жеље људи. Да дођу бар некад, бар једном у животу , да виде море. Али нису у могућности. А Вама толико природа и Југославија дала. Рођени многи прије ИИ СВИЈЕТСКОГ рата . Никада нису видјели море. А живијели у заједничкој Држави Југославији. Кућили и школовали ДИЈЕЦУ прије рата 90-их, а од тада још веће кризе у свим новим Државама. Уживајте бар Ви Хрвати. Ми без мора, морамо, како може. Живијели. Сви смо ми помијешане крви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.07.2023 17:18

Опаметнио народ дуго су гулили и они сад Свабо кад додје на Јадран носи са собом и тоалет папир да ниста не купи у лијепо насој јер све је оцај скупо..

Name

Басел

29.07.2023 18:45

За сада дестинација Албанија закон за фамилију са дјецом ситна мивка пица 5 еур Васа 60 цен

Name

Илија цворовиц

29.07.2023 17:32

Текст нема логике никакве.Говори се како су претјерали с цијенама и како би требало ограницити број гостију.Једно с другим не иде,не мозе се повезати.Ако су претјерали с цијенама,онда не могу имати виска гостију.Која је логика???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

29.07.2023 17:58

Конеска пословица каже "само се будала два пута спотиче о исти камен"код јефтиније црне горе,грчке,турске и осталих дестинација,хрвати дигли цјене до небеса и умислили да су једини,ваше право а наше је да одлучимо.

Name

Арм

29.07.2023 22:31

Ми срби смо обични биједници.Све ратове смо добили и немамо комад мора .По ком резону су се хрвати протегли и узели скоро читаву обалу.Свака нам част,родјени смо кретени.

Name

Ко

30.07.2023 03:51

мозе да издрзи папрене цијене на мору, сезона 2023 скупа сат це бити са 2024 и 2025 ??? Ако нема туриста нема ни зараде како презивјети како платити дадзбине дрзави ??? Неце се моци овако !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

30.07.2023 16:59

АРМ,нисмо добили него изгубили,криво нас уче,да није Америка наредила повлачење и одредила црту,данас нас небо било ни у Бања луци.