Hrvati očajni: Jesmo li pretjerali s cijenama?

Ovogodišnja turistička sezona zadaje velike brige našim susjedima. U odnosu na prije koronavirusna "zlatna vremena" turizma u Hrvatskoj, ovogodišnji juli donio je lošiju turističku sliku u odnosu na 2019. Kako javlja N1 Hrvatska, glavno pitanje koje se postavljaju ponuđači turističkog smještaja ove godine je da li su postavili previsoke cijene?

Region 29.07.2023 | 15:26
Hrvati očajni: Jesmo li pretjerali s cijenama?

Mnogi privatni smještaji na hrvatskoj obali bili su primorani sniziti cijene svojih usluga zbog malog broja rezervacija. Tako je u Hrvatskoj moguće dobiti mnoge “last minute” ponude za čak upola nižu cijenu, kažu stručnjaci.

Barbara Marković, predsjednica hrvatskog Udruženja porodičnog smještaja, nezadovoljna je nedavnim događajima. Nemali broj vlasnika apartmana nada se privući barem nekoliko gostiju za juli i avgust, a prvobitne cijene su snizili za 60 odsto.

Prema njenim riječima, Dalmacija kao turistička destinacija “urušava” se zbog naglog sniženja cijena i “last minute” ponuda, iako je prošle godine smještaj bio još skuplji.

O cijenama u Hrvatskoj nedavno smo razgovarali s jednim od najvećih stručnjaka za hrvatski turizam. U razgovoru za N1govori i o konkretizaciji i apartmanizaciji hrvatskog turizma, cijenama, prenapučenosti i zamkama hrvatskog turizma. Je li Hrvatska već žrtva masovnog turizma?

Zabuna u Dalmaciji

U Dalmaciji je sada pravi nered oko cijena smještaja, uvjereni su iz Udruženja, gdje rješenje vide u ograničavanju smještajnih jedinica. Sve pokazuje da će upravo to biti obuhvaćeno reformom hrvatskog turizma koji susjedi najavljuju za iduću godinu. Uvođenje ekoloških taksi za turiste i ograničavanje broja turista u pojedinim popularnim destinacijama – samo su neke od mogućih mjera.

Već u Makarskoj se zalažu za ograničavanje neprijavljenih ležajeva. Neki podaci govore da lokalno stanovništvo u Makarskoj nudi više od 10.000 neprijavljenih kreveta.

Zamjenica gradonačelnika Makarske Antonia Radić-Brkan jasna je: “Mislim da bi zakon trebao javno napraviti razliku između domaćina u privatnom porodičnom smještaju, podstanara i poslova nekretnina”.

Mještani su zabrinuti zbog malog broja stanova namijenjenih lokalnom stanovništvu. Stanova za stanovanje praktički nema, a istovremeno turistička potražnja povećava redovnu cijenu najma onih stanova koji su i dalje dostupni u nekomercijalne svrhe, smatra zamjenica gradonačelnika. Mnoge porodice u Hrvatskoj ne mogu pronaći običan stan na obali.

(Foto: susanneeklow/Instagram)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Nenad-Nostradamus

29.07.2023 16:02

Niste nista pretjerali samo cijenite svoje tako i treba.Ko ce drugo da Vas cijeni ako necete sami sebe da cijenite.Bravo bravo.

ODGOVORITE
Name

Re

29.07.2023 20:10

Ma naravno. Samo još treba povećati cijene. Izdavati samo na crno. Za keš.

Name

Miroslav

29.07.2023 16:11

Sledece sezone ce spustiti cene. A do tada ugodan Tunis, Grcka, Turska, pa i Spanija.Cene su nize, zavisi, ali su srdacni i usluzni. A kad jednom upoznas novi kraj za letovanje, tesko se odlucis za promenu. Premalo je godisnjeg, da bi trpeo iznenadjenja, prevare, podvale i verbalne ispade, kad zakljuce odakle dolazis. Mozda se vidimo na Jadranu, kad se domacini nauce turizma?

ODGOVORITE
Name

Iskreno

29.07.2023 16:41

Svake godine isto pisete, a na karaju se oni hvale da je sezona bila dobra

ODGOVORITE
Name

Re iskreno

29.07.2023 17:35

Cijene treba još podići. Ko voli, doći će i po duplim cijenama.

Name

+

29.07.2023 16:53

Naravno. Toliko more imate. I toliko ste prokleti, da vam ono da sve prihode godišnje. I u Jugoslaviji. Svaku šupu ste pretijeano cijenili i šutak izdavali. Mogli bi Viđcijetiti želje ljudi. Da dođu bar nekad, bar jednom u životu , da vide more. Ali nisu u mogućnosti. A Vama toliko priroda i Jugoslavija dala. Rođeni mnogi prije II SVIJETSKOG rata . Nikada nisu vidjeli more. A živijeli u zajedničkoj Državi Jugoslaviji. Kućili i školovali DIJECU prije rata 90-ih, a od tada još veće krize u svim novim Državama. Uživajte bar Vi Hrvati. Mi bez mora, moramo, kako može. Živijeli. Svi smo mi pomiješane krvi.

ODGOVORITE
Name

Re

29.07.2023 17:18

Opametnio narod dugo su gulili i oni sad Svabo kad dodje na Jadran nosi sa sobom i toalet papir da nista ne kupi u lijepo nasoj jer sve je ocaj skupo..

Name

Basel

29.07.2023 18:45

Za sada destinacija Albanija zakon za familiju sa djecom sitna mivka pica 5 eur Vasa 60 cen

Name

Ilija cvorovic

29.07.2023 17:32

Tekst nema logike nikakve.Govori se kako su pretjerali s cijenama i kako bi trebalo ograniciti broj gostiju.Jedno s drugim ne ide,ne moze se povezati.Ako su pretjerali s cijenama,onda ne mogu imati viska gostiju.Koja je logika???

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

29.07.2023 17:58

Koneska poslovica kaže "samo se budala dva puta spotiče o isti kamen"kod jeftinije crne gore,grčke,turske i ostalih destinacija,hrvati digli cjene do nebesa i umislili da su jedini,vaše pravo a naše je da odlučimo.

Name

Arm

29.07.2023 22:31

Mi srbi smo obični bijednici.Sve ratove smo dobili i nemamo komad mora .Po kom rezonu su se hrvati protegli i uzeli skoro čitavu obalu.Svaka nam čast,rodjeni smo kreteni.

Name

Ko

30.07.2023 03:51

moze da izdrzi paprene cijene na moru, sezona 2023 skupa sat ce biti sa 2024 i 2025 ??? Ako nema turista nema ni zarade kako prezivjeti kako platiti dadzbine drzavi ??? Nece se moci ovako !!!

ODGOVORITE
Name

Istina

30.07.2023 16:59

ARM,nismo dobili nego izgubili,krivo nas uče,da nije Amerika naredila povlačenje i odredila crtu,danas nas nebo bilo ni u Banja luci.