Рецимо јасно "НЕ" одлагању отпада на границама

Греен теам Нови Град позива на потписивање Декларације о спречавању одлагању радиоактивних и других опасних отпада у близини државних граница.

Босна и Херцеговина 29.07.2023 | 13:58
Рецимо јасно "НЕ" одлагању отпада на границама

Позивају организације цивилног друштва из БиХ, било да су еколошке, омладинске, спортске или другог типа, да се придруже потписивању Декларације. Случај Трговска гора је преседан који доноси одлуку и ствара нову праксу на међународном нивоу, да ли је прихватљиво градити нуклеарне објекте, смјештати радиоактивне и друге опасне отпаде директно уз границе других земаља.

У декларацији се истиче да су административне границе, било да су локалног или државног типа, не представљају само мјесто разграничења, већ су у суштини мјесто сусрета и прилика.

"Једнако тако, одговорности појединаца, група и држава, нису и не смију бити искључиво ограничена на подручја ограничена административним цјелинама. На бази тога, од немјерљиве важности је афирмисати одговорности и развијање сарадње која доприноси регионалном развоју и напретку. Будућност којој тежимо, мора имати основу у одговорном доношењу одлука, а огледало одлука које доносимо у садашњости, су оно шта остављамо у насљеђе будућим генерацијама. Идеје, иницијативе и покушаји који су у супротности са претходно наведеним, не могу бити прихваћени ни у ком облику, већ заслужују одбацивање или ревидирања до оног тренутка док не постану довољно одговорни и прихватљиви грађанима", истиче се у тексту Декларације.

Додају да је у складу са тим неприхватљива намјера изградње нуклеарног објекта уз саму границу Хрватске и Босне и Херцеговине, односно намјера да се на подручју Трговске горе депонују радиоактивни отпади из Словеније, као и други опасни отпади са територије читаве Хрватске.

"Неприхватљиво је да се измјештајући наведене отпаде са мјеста настанка, грађанима Босне и Херцеговине намећу ризици односно посљедице, тог што су Хрватска и Словенија имале енергетске и економске бенефите од рада нуклеарне електране Кршко. У свјетским размјерама, не постоји идентичан случај, гдје се 24 године истрајава на идеји да се противно вољи становништва и сусједне државе најопаснији отпади смјештају уз саму границу двије земље. На вријеме упозоравамо, уколико би се десио преседан да се у граничном подручју Хрватске и Босне и Херцеговине смјештају поменути отпади, то би обесмислило читав низ међународних конвенција, али и отворило Пандорину кутију која би као ултимативно рјешење управљања опасним отпадима наметнула нову праксу смјештања отпада уз границе", додаје се.

Истичу да је регији потребан напредак, вођен циљевима одрживог развоја, а не пројекти који директно подривају одрживу будућност, на подручју економски и социјално ослабљеном усљед бројних сукоба у прошлости.

"Водећи се потребом за развојем културе мира и друштвеног просперитета, неприхватљиво је непоштовати ставове грађана. Неприхватљиво је игнорисати јасно исказане ставове путем декларација и резолуција, на локалном, кантоналном, ентитетском и државном нивоу. Интереси грађана и генерација које долазе, не смију бити у сјенци прилика за једнократне економске добити и политика које бјеже од одговорних поступања. Живот ријеке Уне, сјеверозападне Босне и Херцеговине као и Босне и Херцеговине уопште, брани се одговорним чињењима и супротстављању идејама које промовишу модел да у материјалном друштву све мора бити на продају. Животи нису и не смију бити на продају. Ријека Уна није на продају, није била, нити ће икада бити. Због тога, бранећи животе и ријеку Уну, бранећи принципе међународних конвенција и здравог разума, бранећи принцип изградње добросусједских односа и одговорних понашања када су у питању погранична подручја, противимо се идеји изградње нуклеарног објекта у граничном појасу, ког би пратили радиоактивни и други опасни отпади", истиче се.

Од влада и институција Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније и Европске уније захтијевамо да:

- Уваже глас и став грађана те одмах зауставе процесе који за циљ имају дугорочно складиштење и/или одлагање радиоактивних и других опасних отпада у граничном подручју Босне и Херцеговине и Хрватске.

- Пронађу адекватну локацију одлагања радиоактивног отпада, поштивајући законе, мјере, одговорне праксе и принципе попут међународно уваженог еколошког принципа “загађивач плаћа”, на начин да одговорност настанка и терет збрињавања радиоактивног и опасног отпада не буде пребачен на невину странку/странке, односно на странку/ке која је није креирала, односно није учествовала у њеном креирању.

- Обезбиједе досљедну примјену свих релевантних међународно признатих конвенција, те заједно раде на артикулисању става који ће неприхватљивом дефинисати намјеру било које земље, да у граничном подручју може складиштити и/или одлагати радиоактивне, као и друге опасне отпаде.

- Уваже значај ријеке Уне која представља свјетско, еколошко и хидролошко благо.

- Усмјере научне и економске ресурсе на развој других технологија у циљу производње електичне енергије у складу са одрживим развојем, те у складу са тим, континуирано и рационално органичавају даља улагања у кориштење нуклеарне енергије за производњу електичне енергије, с обзиром на опасне и дуготрајне посљедице које ова технологија има, те креира неоправдан терет како за садашње, тако и за будуће генерације.

(Бука) Фото: Ал Јазеера

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

ПРВО БУРЛЕ

29.07.2023 14:19

ПРВО БУРЛИ ДОНЕСИТЕ ДА СЕ ПОТПИСЕ НА ПЕТИЦИЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.07.2023 14:52

Питајте свога шефа у Н Граду ону сподобу Дрљацу.

Name

Ненад-Нострадамус

29.07.2023 14:26

Нека По том питању засједа НС Републике Србске и онда 47 посланика подрзе резолуцију против одлагања одпада и онда Додик ту резолуцију понисти.Хајмо поново Циркус.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВИ ГРАД

29.07.2023 15:05

Па тај исти Грен Тим су све СНСД овци ...Како су се позапосљавали... Па направите тузбуЕДЈУНАРОДНОМ СУДУ ПА НЕК ЈЕ НАЦЕЛНИК ПОТПИСЕ ....ДОСТА СПЛЕТКАРЕЊА САМО ПАРЕ ИЗВЛАЦЕ ИЗ БУДЗЕТА А КАО НЕСТО РАДЕ ....Сви знамо ко је ко у Грен Тиму....Несколовани и необразовани са купљеном дипломом....цаст изузетцима..

ОДГОВОРИТЕ
Name

СрБска посла

29.07.2023 22:28

Зали се политицарима сто се спрдају 20 година, а не невладиној организацији која скупља потписе. Они ни немају запослених

Name

Арса

29.07.2023 15:15

Требамо ми правити одлагалиште између Требиња и Дубровника на самој граници па да видимо шта ће онда рећи ти новопечени европљани како воле да кажу за себе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

29.07.2023 16:32

Требали би, али би одмах у један глас били нападнути од ЕУ, и њихових комисија, струцњака, демократа, комесара, Урсула би побеснела.

Name

Тхе енд

29.07.2023 15:18

Мало коментара на најопаснији еколоски проблем у регији. Изгледа да никога није брига или су ипак вазнији локални трацеви. Ко је ко у тузном Новом,која странка,одакле дипломе стизу. Само трацате,а стизе вам отпад,односно болест и смрт пред врата. Бице касно јаукати када крене бјезанија. Нови Град је пуста,неразвијена мала опстина која умире. Одавно.Дзаба декларације,тхе енд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мо

29.07.2023 15:32

Стварно су наовни, зна се да су појединци примили масне паре да се праве блесави онда кад је требалк реаговати. Корумпирани лопови своју дјецу су са украденим милионима склонили на сигурно а овде лупетају лази да би дрзали народ под петом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре НОВИ ГРАД

29.07.2023 15:40

Ако је тако. А ја вијерујем , да јест. Сви углавном неспособни и нестручни. Хоће да одузимају наше вријеме и дане да ми Народ протествујемо. А нису урадили што правно и треба и вриједи. Да туже Међународним суду. И све стопирају и да отпад из Крпког се одлаже код њих. А не преко цијеле Државе Хрватске добацили Републици Српској. Каква подвала. Да Лиевче поље и БЛ иселе. Само тужба. Али не знате Ви ни језик из СНСД, а камо ли Право. Ма Кл'ошарац млати годинама празну сламу. Паразити једни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

29.07.2023 17:22

И ви верујете у правду и право у ЕУ? Кад су њихови интереси, нема ни права ни правде. Они су до нас понекад бајкивити, а понекад злотвори, зависи ста им треба? У овом слуцају им треба одлагалисте за нуклеарни отпад, одабрали су РХ, јер је она периферна дрзава ЕУ у сваком погледу. А РХ је одабрала локацију са које су истерани Срби, па да се слуцајно не помисле вратити.А то сто је границно подруцје са дејтонком, тј Р.Српском хрвати нису одабрали слуцајно, вец намерно да нам дугороцно наносе стету.А све је благословила ЕУ, наси драги "пријатељи".

Name

Маре

29.07.2023 20:27

Ре Мирослав: правда за ЕУ се гласи: вук сит и коза поједена

Name

xxxx

29.07.2023 16:02

Прво Бруле је прогласио да градња Пељешкох моста није витални национални интерес Републике Српске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

29.07.2023 16:29

А коме це те реци јасно НЕ, ЕУ? Они могу све, то су наси "пријатељи". Осим тога ту це нуклеарно смеце одлагати и друге земље ЕУ, насе "драге" комсије то це дебело наплацивати. Сецате ли се оних хуманитарних посиљки лекова у рату? Уместо да их унисте, јер им је просао рок трајања, слали су их нама, као хуманитарну помоц, јер је униставање пуно скупље.Где је то смеце заврсило? Такве посиљке саљу и у Африку, драги наси Европски хуманитарци. Па им реците јасно НЕ, они ни пред Богом не устукну. Само рацунају ста се исплати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аНАН

29.07.2023 16:37

Напокон да се неко конкретно, паметно и јавно огласи о овом горућем и катастрофалном проблему за здравље свих нас и наших потомака!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.07.2023 18:12

24 године је требало да се градјани путем НВО сектора поцну потписивањем неке "Декларације" активирати,јел да? Да је Декларација битна,била би давно написана,потписана па спроведена. Сипак. Јос један бескористан потез.

Name

//

29.07.2023 21:37

Људи. То се не смије догодити. Додик са њима путује и Пељешки мост му Национални интерес. Њему јест , јер му је отац Хрват. А ТРГОВСКА гора није. Зато је он купи некретнине у Србији Русији за своје потомке. А овдје у сиромашној РС гули све што стигне. А глупи Пензионери, највише гласали за њега. Па њушка му говори да није Патриота. А тек недијела његова. Крађа ,лаж. Кошарку у рату играо и шверцовао Патриот цигарете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Томо

30.07.2023 08:58

Срам да вас буде, ту у коментарима нападате једину који раде несто око Трговске горе. Нападајте Бају сто није потегао питање Трговске када се градио Пељески мост, а не невладину организацију. Брука..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Томо

30.07.2023 10:44

Добро је цути ста мисле градјани без обзира какве ставове имају. Проблем је политицки,медјудрзавни,еколоски,а то не мозе ријесити прикупљање потписа. Зато се писе негативно о овом потезу који неце имати ефекта. Гдје су остале невладинале организације до сада биле ? Неце они да раде ако нема пара,ето гдје су. Они прицају велике ријеци само за пројекте с добром ловом.