Recimo jasno "NE" odlaganju otpada na granicama

Green team Novi Grad poziva na potpisivanje Deklaracije o sprečavanju odlaganju radioaktivnih i drugih opasnih otpada u blizini državnih granica.

Bosna i Hercegovina 29.07.2023 | 13:58
Recimo jasno "NE" odlaganju otpada na granicama

Pozivaju organizacije civilnog društva iz BiH, bilo da su ekološke, omladinske, sportske ili drugog tipa, da se pridruže potpisivanju Deklaracije. Slučaj Trgovska gora je presedan koji donosi odluku i stvara novu praksu na međunarodnom nivou, da li je prihvatljivo graditi nuklearne objekte, smještati radioaktivne i druge opasne otpade direktno uz granice drugih zemalja.

U deklaraciji se ističe da su administrativne granice, bilo da su lokalnog ili državnog tipa, ne predstavljaju samo mjesto razgraničenja, već su u suštini mjesto susreta i prilika.

"Jednako tako, odgovornosti pojedinaca, grupa i država, nisu i ne smiju biti isključivo ograničena na područja ograničena administrativnim cjelinama. Na bazi toga, od nemjerljive važnosti je afirmisati odgovornosti i razvijanje saradnje koja doprinosi regionalnom razvoju i napretku. Budućnost kojoj težimo, mora imati osnovu u odgovornom donošenju odluka, a ogledalo odluka koje donosimo u sadašnjosti, su ono šta ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama. Ideje, inicijative i pokušaji koji su u suprotnosti sa prethodno navedenim, ne mogu biti prihvaćeni ni u kom obliku, već zaslužuju odbacivanje ili revidiranja do onog trenutka dok ne postanu dovoljno odgovorni i prihvatljivi građanima", ističe se u tekstu Deklaracije.

Dodaju da je u skladu sa tim neprihvatljiva namjera izgradnje nuklearnog objekta uz samu granicu Hrvatske i Bosne i Hercegovine, odnosno namjera da se na području Trgovske gore deponuju radioaktivni otpadi iz Slovenije, kao i drugi opasni otpadi sa teritorije čitave Hrvatske.

"Neprihvatljivo je da se izmještajući navedene otpade sa mjesta nastanka, građanima Bosne i Hercegovine nameću rizici odnosno posljedice, tog što su Hrvatska i Slovenija imale energetske i ekonomske benefite od rada nuklearne elektrane Krško. U svjetskim razmjerama, ne postoji identičan slučaj, gdje se 24 godine istrajava na ideji da se protivno volji stanovništva i susjedne države najopasniji otpadi smještaju uz samu granicu dvije zemlje. Na vrijeme upozoravamo, ukoliko bi se desio presedan da se u graničnom području Hrvatske i Bosne i Hercegovine smještaju pomenuti otpadi, to bi obesmislilo čitav niz međunarodnih konvencija, ali i otvorilo Pandorinu kutiju koja bi kao ultimativno rješenje upravljanja opasnim otpadima nametnula novu praksu smještanja otpada uz granice", dodaje se.

Ističu da je regiji potreban napredak, vođen ciljevima održivog razvoja, a ne projekti koji direktno podrivaju održivu budućnost, na području ekonomski i socijalno oslabljenom usljed brojnih sukoba u prošlosti.

"Vodeći se potrebom za razvojem kulture mira i društvenog prosperiteta, neprihvatljivo je nepoštovati stavove građana. Neprihvatljivo je ignorisati jasno iskazane stavove putem deklaracija i rezolucija, na lokalnom, kantonalnom, entitetskom i državnom nivou. Interesi građana i generacija koje dolaze, ne smiju biti u sjenci prilika za jednokratne ekonomske dobiti i politika koje bježe od odgovornih postupanja. Život rijeke Une, sjeverozapadne Bosne i Hercegovine kao i Bosne i Hercegovine uopšte, brani se odgovornim činjenjima i suprotstavljanju idejama koje promovišu model da u materijalnom društvu sve mora biti na prodaju. Životi nisu i ne smiju biti na prodaju. Rijeka Una nije na prodaju, nije bila, niti će ikada biti. Zbog toga, braneći živote i rijeku Unu, braneći principe međunarodnih konvencija i zdravog razuma, braneći princip izgradnje dobrosusjedskih odnosa i odgovornih ponašanja kada su u pitanju pogranična područja, protivimo se ideji izgradnje nuklearnog objekta u graničnom pojasu, kog bi pratili radioaktivni i drugi opasni otpadi", ističe se.

Od vlada i institucija Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Evropske unije zahtijevamo da:

- Uvaže glas i stav građana te odmah zaustave procese koji za cilj imaju dugoročno skladištenje i/ili odlaganje radioaktivnih i drugih opasnih otpada u graničnom području Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

- Pronađu adekvatnu lokaciju odlaganja radioaktivnog otpada, poštivajući zakone, mjere, odgovorne prakse i principe poput međunarodno uvaženog ekološkog principa “zagađivač plaća”, na način da odgovornost nastanka i teret zbrinjavanja radioaktivnog i opasnog otpada ne bude prebačen na nevinu stranku/stranke, odnosno na stranku/ke koja je nije kreirala, odnosno nije učestvovala u njenom kreiranju.

- Obezbijede dosljednu primjenu svih relevantnih međunarodno priznatih konvencija, te zajedno rade na artikulisanju stava koji će neprihvatljivom definisati namjeru bilo koje zemlje, da u graničnom području može skladištiti i/ili odlagati radioaktivne, kao i druge opasne otpade.

- Uvaže značaj rijeke Une koja predstavlja svjetsko, ekološko i hidrološko blago.

- Usmjere naučne i ekonomske resurse na razvoj drugih tehnologija u cilju proizvodnje elektične energije u skladu sa održivim razvojem, te u skladu sa tim, kontinuirano i racionalno organičavaju dalja ulaganja u korištenje nuklearne energije za proizvodnju elektične energije, s obzirom na opasne i dugotrajne posljedice koje ova tehnologija ima, te kreira neopravdan teret kako za sadašnje, tako i za buduće generacije.

(Buka) Foto: Al Jazeera

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

PRVO BURLE

29.07.2023 14:19

PRVO BURLI DONESITE DA SE POTPISE NA PETICIJU.

ODGOVORITE
Name

Re

29.07.2023 14:52

Pitajte svoga šefa u N Gradu onu spodobu Drljacu.

Name

Nenad-Nostradamus

29.07.2023 14:26

Neka Po tom pitanju zasjeda NS Republike Srbske i onda 47 poslanika podrze rezoluciju protiv odlaganja odpada i onda Dodik tu rezoluciju ponisti.Hajmo ponovo Cirkus.

ODGOVORITE
Name

NOVI GRAD

29.07.2023 15:05

Pa taj isti Gren Tim su sve SNSD ovci ...Kako su se pozaposljavali... Pa napravite tuzbuEDJUNARODNOM SUDU PA NEK JE NACELNIK POTPISE ....DOSTA SPLETKARENJA SAMO PARE IZVLACE IZ BUDZETA A KAO NESTO RADE ....Svi znamo ko je ko u Gren Timu....Neskolovani i neobrazovani sa kupljenom diplomom....cast izuzetcima..

ODGOVORITE
Name

SrBska posla

29.07.2023 22:28

Zali se politicarima sto se sprdaju 20 godina, a ne nevladinoj organizaciji koja skuplja potpise. Oni ni nemaju zaposlenih

Name

Arsa

29.07.2023 15:15

Trebamo mi praviti odlagalište između Trebinja i Dubrovnika na samoj granici pa da vidimo šta će onda reći ti novopečeni evropljani kako vole da kažu za sebe

ODGOVORITE
Name

Miroslav

29.07.2023 16:32

Trebali bi, ali bi odmah u jedan glas bili napadnuti od EU, i njihovih komisija, strucnjaka, demokrata, komesara, Ursula bi pobesnela.

Name

The end

29.07.2023 15:18

Malo komentara na najopasniji ekoloski problem u regiji. Izgleda da nikoga nije briga ili su ipak vazniji lokalni tracevi. Ko je ko u tuznom Novom,koja stranka,odakle diplome stizu. Samo tracate,a stize vam otpad,odnosno bolest i smrt pred vrata. Bice kasno jaukati kada krene bjezanija. Novi Grad je pusta,nerazvijena mala opstina koja umire. Odavno.Dzaba deklaracije,the end.

ODGOVORITE
Name

Mo

29.07.2023 15:32

Stvarno su naovni, zna se da su pojedinci primili masne pare da se prave blesavi onda kad je trebalk reagovati. Korumpirani lopovi svoju djecu su sa ukradenim milionima sklonili na sigurno a ovde lupetaju lazi da bi drzali narod pod petom.

ODGOVORITE
Name

Re NOVI GRAD

29.07.2023 15:40

Ako je tako. A ja vijerujem , da jest. Svi uglavnom nesposobni i nestručni. Hoće da oduzimaju naše vrijeme i dane da mi Narod protestvujemo. A nisu uradili što pravno i treba i vrijedi. Da tuže Međunarodnim sudu. I sve stopiraju i da otpad iz Krpkog se odlaže kod njih. A ne preko cijele Države Hrvatske dobacili Republici Srpskoj. Kakva podvala. Da Lievče polje i BL isele. Samo tužba. Ali ne znate Vi ni jezik iz SNSD, a kamo li Pravo. Ma Kl'ošarac mlati godinama praznu slamu. Paraziti jedni.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

29.07.2023 17:22

I vi verujete u pravdu i pravo u EU? Kad su njihovi interesi, nema ni prava ni pravde. Oni su do nas ponekad bajkiviti, a ponekad zlotvori, zavisi sta im treba? U ovom slucaju im treba odlagaliste za nuklearni otpad, odabrali su RH, jer je ona periferna drzava EU u svakom pogledu. A RH je odabrala lokaciju sa koje su isterani Srbi, pa da se slucajno ne pomisle vratiti.A to sto je granicno podrucje sa dejtonkom, tj R.Srpskom hrvati nisu odabrali slucajno, vec namerno da nam dugorocno nanose stetu.A sve je blagoslovila EU, nasi dragi "prijatelji".

Name

Mare

29.07.2023 20:27

Re Miroslav: pravda za EU se glasi: vuk sit i koza pojedena

Name

xxxx

29.07.2023 16:02

Prvo Brule je proglasio da gradnja Pelješkoh mosta nije vitalni nacionalni interes Republike Srpske

ODGOVORITE
Name

Miroslav

29.07.2023 16:29

A kome ce te reci jasno NE, EU? Oni mogu sve, to su nasi "prijatelji". Osim toga tu ce nuklearno smece odlagati i druge zemlje EU, nase "drage" komsije to ce debelo naplacivati. Secate li se onih humanitarnih posiljki lekova u ratu? Umesto da ih uniste, jer im je prosao rok trajanja, slali su ih nama, kao humanitarnu pomoc, jer je unistavanje puno skuplje.Gde je to smece zavrsilo? Takve posiljke salju i u Afriku, dragi nasi Evropski humanitarci. Pa im recite jasno NE, oni ni pred Bogom ne ustuknu. Samo racunaju sta se isplati.

ODGOVORITE
Name

aNAN

29.07.2023 16:37

Napokon da se neko konkretno, pametno i javno oglasi o ovom gorućem i katastrofalnom problemu za zdravlje svih nas i naših potomaka!!!!

ODGOVORITE
Name

Re

29.07.2023 18:12

24 godine je trebalo da se gradjani putem NVO sektora pocnu potpisivanjem neke "Deklaracije" aktivirati,jel da? Da je Deklaracija bitna,bila bi davno napisana,potpisana pa sprovedena. Sipak. Jos jedan beskoristan potez.

Name

//

29.07.2023 21:37

Ljudi. To se ne smije dogoditi. Dodik sa njima putuje i Pelješki most mu Nacionalni interes. Njemu jest , jer mu je otac Hrvat. A TRGOVSKA gora nije. Zato je on kupi nekretnine u Srbiji Rusiji za svoje potomke. A ovdje u siromašnoj RS guli sve što stigne. A glupi Penzioneri, najviše glasali za njega. Pa njuška mu govori da nije Patriota. A tek nedijela njegova. Krađa ,laž. Košarku u ratu igrao i švercovao Patriot cigarete.

ODGOVORITE
Name

Tomo

30.07.2023 08:58

Sram da vas bude, tu u komentarima napadate jedinu koji rade nesto oko Trgovske gore. Napadajte Baju sto nije potegao pitanje Trgovske kada se gradio Peljeski most, a ne nevladinu organizaciju. Bruka..

ODGOVORITE
Name

Re Tomo

30.07.2023 10:44

Dobro je cuti sta misle gradjani bez obzira kakve stavove imaju. Problem je politicki,medjudrzavni,ekoloski,a to ne moze rijesiti prikupljanje potpisa. Zato se pise negativno o ovom potezu koji nece imati efekta. Gdje su ostale nevladinale organizacije do sada bile ? Nece oni da rade ako nema para,eto gdje su. Oni pricaju velike rijeci samo za projekte s dobrom lovom.