Додик поново понизио Народну скупштину и Српску

Одговор је јасан: Додик је обећао својим партнерима из ФБиХ да се тај закон неће примјењивати и тако поново понизио Народну скупштину Републике Српске и саму Републику Српску. 

Република Српска 29.07.2023 | 10:38
Додик поново понизио Народну скупштину и Српску

На састанку са својим партнерима из „тројке“ и ХДЗ, Додик је рекао да ће Република Српска именовати судије у Уставни суд БиХ. Која је логика да с једне стране имамо закон о непровођењу одлука Уставног суда на територији Републике Српске, а с друге стране се најављује избор судија у тај Уставни суд? Одговор је јасан: обећао је својим партнерима из ФБиХ да се тај закон неће примјењивати и тако поново понизио Народну скупштину Републике Српске и саму Републику Српску. 

Рекао је ово Игор Црнадак, шеф Клуба посланика ПДП у Народној скупштини Републике Српске, подсјећајући да је још 28. јуна рекао да је тај закон још једна у низу превара СНСД и да је још тада најавио конференцију за медије за 28. август. 

- И тада ћемо само констатовати да СНСД још увијек учествује у раду институција БиХ, да запошљавају, купују зграде, итд., а да Уставни суд БиХ ради, да стране судије тамо и даље сједе, доносе одлуке и да се ништа није промијенило – рекао је Црнадак, те додао да иза читаве фасаде напете политичке атмосфере стоји заправо куповина кумове зграде. 

Црнадак је навео да ни СНСД, ни странке из ФБиХ немају жељу да стране судије оду из Уставног суда БиХ. 

- Што се тиче ПДП, што прије оду, то боље. Добро би било да се политички договор о одласку страних судија постигне што раније. Да је СНСД истински хтио да оду, то би поставили као услов за формирање Савјета министара. Они су већ били у власти и нигдје им се није журило. Да су тражили од „тројке“ да стране судије оду, гарантујем да би и они и ХДЗ на то пристали. Али СНСД то тада није тражио, него су се питања страних судија сјетили када им је затребало за нову измишљену кризу – рекао је Црнадак. 

Истакао је да он лично не може више подржавати вето српског члана Предсједништва БиХ, јер се стиче утисак да се Жељка Цвијановић и њен коалициони партнер Денис Бећировић договарају о прегласавању када то затреба. 

- Можемо је схватити озбиљно само ако напусти ту коалицију и онда дође у НСРС и затражи подршку, јер су Република Српска и наши интереси угрожени. Свакако бих подржао и вето и њу као изабраног српског члана Предсједништва БиХ. Не би било први пут, ни чудо да неко напусти власт због нефункционисања коалиције. Ја сам лично поднио оставку на мјесто замјеника министра одбране када смо одлучили да изађемо из власти – подсјетио је Црнадак. 

Истакао је да у демократским условима којима треба да тежимо заиста постоји могућност да се, када се ваша политика не проводи, немате могућност да дјелујете, а формално сте власт, повучете и тражите нова рјешења. 

- Не наговарамо ми СНСД да напусти власт. Али, говорећи о прегласавању у Предсједништву БиХ, може и постојати логика да то ради Жељко Комшић, који није дио владајуће већине. Али ако госпођу Цвијановић прегласава коалициони партнер Денис Бећировић, онда је то крај коалиције. Све док мисли да млати са НСРС као до сада, да глуме кризе, опасности и прегласавања, па да она испада неки велики српски борац, ја то не могу подржавати – рекао је Црнадак. 

Коментаришући сусрет Додика са Зораном Милановићем на Хвару, Црнадак је рекао да је доминантна слика како сједе у неком ресторану, једу шкампе, смију се и извргавају руглу све у Републици Српској, посебно породице жртава злочиначке 3. ХВО бригаде, коју је Милановић одликовао у Дервенти. 

- Јадно и отужно. Подсјећам да је ПДП, након одликовања те злочиначке бригаде у Дервенти,  предложио да се донесе одлука о престанку комуникације са Зораном Милановићем, али СНСД је био против. Сада видимо и зашто. Због свега што нам је Додик приредио са Милановићем, доказаним србомрсцем, многима у Републици Српској је остао један ружан оосјећај – закључио је Црнадак. 

(БН) Фото: Архивва

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Слободан

29.07.2023 10:46

Гласао сам за Јелену и дубоко се разоцарао, и овај је претјерао, не знам висе за кога гласати најбоље и не излазити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Слободан

29.07.2023 11:33

Следеци пут пробај гласати за Вукана. Најгора је варијанта не гласати, јер тако додик покраде изборе. А ако нецес ни за Вукана, изадји и понисти свој листиц са великим X преко листица!

Name

Ре Слободан

29.07.2023 12:14

Савјет Слободане..гласај за оног ко најмање употребљава ријеч Србин,српски,српска,српско..ако имата таквих . Патриотизам је најсигурније уточиште хуља .

Name

Р

29.07.2023 12:23

За Додика наравно

Name

ВРС

29.07.2023 13:16

Ко гласа за додига и његову секту, тај је апсолутно против РС и Србског народа у БиХ!!! Ако он мозе убједити, правог патриоту, који је крварио за РС, онда тај треба посјетити психолога под хитно, јер му је сифра веца од бурлине!!! Да није лазан, Амери би га давно смјенили!!! Само се сјетите смјене Краисника(и многи други) предсједника НСРС… какава је његова одговорност било за била ста?? Никаква!!! Био је искрен, ииииии нормално су га смјенили, они који су овог кабадахију поставили за премијера РС , са 2(два) посланика у НСРС 😂😂😂 па то је тагедија!!!

Name

Реалност

29.07.2023 10:59

Све је то гдин. Црнадак сјајно констатовао, хируршки прецизно, и ста даље, како то промијенити? Не видим да су покренули неку иницијативу, покусали неку блокаду, позвали народ да искаже неки вид грађанске непослушности... Јбг... Доста прице, урадите несто па макар било унапријед осудјено на неуспјех, онда бар знамо да се ниста не мозе приомјенити и прихватимо овакав накарадан систем вриједности као константу. Ко хоце прихвати, уцлани се у СНСД-е и покуса побољсати свој зивот на тај нацин, кроз судјеловање у систему власти, а ко неце иде у ЕУ и то је то, овако висе ништа нема смисла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.07.2023 12:23

Јест па да изгубе плате

Name

Гоги

29.07.2023 11:02

Ето Игоре, видис како треба радити. Миле вец годинама побједјује на изборима, а ти годинама у опозицији. Промјени несто у приступу или цес до краја политицке каријере остати у опозицији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.07.2023 12:05

Мислис годинама краде изборе. Питај само Дјукине слепце.

Name

Јадна

29.07.2023 12:22

Је дрзава коју води Милокрад Доди(г),, зеједно са Милановицем највеци србомрзци толико су нас опљацкали, понизили да се немозе описати и јос нам се смију у лице

Name

Ре за Ре

29.07.2023 17:56

Зашто вам је проблем признати да вас народ не жели и да због тога губите, и зашто вам је проблем да признате да лажете када причате о покраденим изборима јер сте неспособни да побиједите легалним путем! Признајте то народу и можда некад побиједите!

Name

Ре за ре ре

29.07.2023 22:14

Ти мора да си један од они слепаца или си магаре.

Name

Лепи паре

29.07.2023 11:30

Млати паре

ОДГОВОРИТЕ
Name

анна

29.07.2023 11:30

Па сто идете у ту скупстину, коју додик увјек понизава? Ста цете тамо? Бојкојтујте, кад вец народ на улице не мозете да изведете? Прицате ко папагаји, као да народ није тога свјестан ста он ради. Ми знамо ста он ради, али не знамо ста ви радите и, због цега плату примате?

ОДГОВОРИТЕ
Name

А кад те позову

29.07.2023 11:59

На улицу теби мрско. Цути и узивај.

Name

Ре а ако те позову

29.07.2023 15:27

Да зивим тамо изасла бих сигурно на улицу! Ми вани смо криви сто саљемо новац фамилији тамо, па од тога зивите И од оних 50 марака које добијете од додика пред изборе. Украде вас народни новац и купи вас за бједних 50 марака! Ето толико врједите!

Name

Мик

29.07.2023 13:02

Ништа ново на овим просторима, некад су мјењали вјеру ради интереса, а данас политичку партију...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрито

29.07.2023 13:03

Мене занима засто је Уставни суд опасан за градјане? Сви ви хоцете да развластите Уставни суд, СИПУ и друге дрзавне институције БиХ које треба да се баве високом корупцијом. Зато сте гори од власти јер је подрзавате у томе, а те стране судије су постенији од насих политицких судија и то зна цијела Босна и Херцеговина

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Дрито

29.07.2023 18:38

Зато сто цесто Уставни суд доноси политицке одлуке умјесто да се бави правом и правдом.За мене је вазније питање засто Босњаци не подрзе одлазак страних судија?

Name

Дрито

30.07.2023 11:46

Политицке одлуке доносе домаце судије, а не стране. Зато и јесте борба да се развали Уставни суд и поставе политицке судије које це уцјењивати дрзаву. Стране судије постују Устав БиХ, а домаци издајници стите политицку корупцију. Нису стране судине куповале себи диплиме по Сироком, Приједору, Цазину, Травнику, Брцком и слицним надрифакултетима

Name

Ре Слободан

29.07.2023 13:11

Гласај за свој народ ако разумес.Сви остали само гледају да нестанемо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стопосто

29.07.2023 13:32

ПДП, тотално изгубљена политика, сами себе избацили из власти на државном нивоу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семсо Бонапарта

29.07.2023 16:23

Није он понизио скупстину. Пониизио је он вас из опозиције И направио овце од вас који сте гласали за његове закљуцке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вита

29.07.2023 18:54

Жељка је полусрпски члан предсједништва. Што се то сви праве блесави, зна се да јој је мати Хрватица. А то значи да је у предсједништву један Бошњак, један и по Хрват и пола Србина! Црни Милораде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гадафи

30.07.2023 15:31

Добро је то све "скопчао" Црнадак! Па да јавности, то брже боље саопшти. Али највећа је срамота за посланике у НСРС из СДС и ПДП који неће да устану и заштите Вукановића и Вучинића од дивљања Стевандића. Они удобно сједе и ћуте на сво оно бахато понашање несретног Стевандића. Чини ми се да, након дугог посматрања опозиције тј. СДС и ПДП показују већу нетрпељивост према Вукановићу него према овој владајућој коалицији!

ОДГОВОРИТЕ